Șansele ca guvernul să reziste după ziua de mâine sunt extrem de mici, o recunosc chiar cei din conducerea PNL. Numele lui Klaus Iohannis este pe buzele tuturor și toți mizează că președintele va ține partidul la guvernare, indiferent de ce se întâmplă în Parlament.
„Cât timp Klaus Iohannis este la guvernare, PNL va avea premierul”, afirmă la unison oamenii din jurul premierului.
Rolul președintelui este vital în rezolvarea crizei politice. Dacă președintele joacă în tandem cu Florin Cîțu și dorește menținerea acestuia în fruntea Palatului Victoria, o soluție rapidă pentru rezolvarea crizei va fi mai greu de atins. Dacă președintele Iohannis nominalizează o altă persoană pentru a forma guvernul, dar nu doar de formă, criza politică poate avea o soluție.
Ce tip de guvernare va oferi PNL este însă o discuție separată. Premierul Cîțu le-a spus colegilor de partid că președintele poate să îl nominalizeze tot pe el, deși există o decizie a CCR din 2020 care prevede contrariul.
„Motivarea CCR se referea la faptul că nu poți numi același premier pentru a nu merge spre anticipate. Noi nu suntem în scenariul de anul trecut, PSD și AUR vor anticipate”, le-a transmis premierul.
Florin Cîțu a declarat că „toate scenariile” sunt pe masă după votul asupra moțiunii de cenzură, mai puțin cel al unei guvernări cu USR.
Planul pe care mizează premierul este colaborarea PNL cu PSD. „Dacă USR a putut negocia cu PSD, noi de ce nu putem negocia cu PSD”, a fost mesajul transmis de premier, potrivit unor surse din partid.
Neoficial, discuțiile cu cei din PSD au început de mai mult timp, dar, oficial, ele ar putea să fie recunoscute doar după votul asupra moțiunii de cenzură.
Florin Cîțu încearcă să impună în spațiul public teoria că o coaliție monstruoasă formată din PSD, AUR și USR provoacă instabilitate, în timp ce PNL este un partid responsabil, preocupat de guvernare.
„Premierul va veni în fața Parlamentul cu un nou plan de reforme, de măsuri concrete în plan economic. Ele se pot negocia punctual, iar PSD să fie atras în acest joc”, au subliniat surse din conducerea PNL pentru Europa Liberă.
Liberalii grupați în jurul premierului spun că următoarele luni sunt critice și că ar putea exista o perioadă în care să nu existe un premier învestit, iar problema să ajungă și la Curtea Constituțională.
„Pe mine mă interesează doar electoratul PNL, eu pentru el dau mesajele”, le-a comunicat Florin Cîțu celor apropiați, semn că nu este interesat cum este perceput din zona USR sau de oamenii care ies în stradă să protesteze.
Chiar dacă premierul pozează că este sigur pe poziția sa, mai mulți președinți de organizații încep să aibă dubii.
„Mă uit ca la niște oameni care abia au început să facă politică", a afirmat un lider de organizație pentru Europa Liberă. Șefii de organizații, dar și primarii așteaptă ca promisiunile de la Congres să devină realitate, iar PNL să nu piardă guvernarea.
Premierul Cîțu urmează să aprobe banii pentru primari din fondul de rezervă al Guvernului. Și aici sunt probleme, deoarece suma promisă inițial s-a diminuat.
Ludovic Orban, ignorat
Conducerea PNL a decis să nu reacționeze la atacurile și acuzele venite din partea lui Ludovic Orban. Timp de o săptămână, fostul președinte PNL urmează să fie ignorat, chiar dacă sunt cunoscute intențiile acestuia de a grupa în jurul său mai mulți parlamentari liberali.
Florin Cîțu este decis ca Orban să piardă funcția de președinte al Camerei Deputaților, chiar dacă asta ar însemna că PNL renunță la această poziție. Scaunul rămas vacant ar putea constitui o variantă de negociere în discuțiile cu PSD, social-democrații putând aduna o majoritate pentru a-și impune un reprezentant în fruntea Camerei Deputaților.
Ludovic Orban a invitat astăzi în biroul său din Parlament peste 30 de parlamentari din PNL pentru a discuta despre viitorul lor în partid și calea de urmat.
Măsuri cu caracter social în ședința PNL
Conducerea PNL a discutat despre măsurile cu caracter social care urmează să fie luate astăzi de Guvern: compensarea facturilor pentru consumatorul casnic.
Cu toate acestea, premierul a recunoscut că nu va rezolva și problema consumatorilor non-casnici, dând încă o dată vina pe cei care votează moțiunea de cenzură.
PSD nu va face o propunere de premier
Liderii PSD au anunțat că vor vota cu „bilele la vedere” moțiunea de cenzură, dar că nu vor face o propunere de premier. PNL a spus că va face o propunere de premier, chiar dacă, în primă fază, îi va lăsa pe cei de la PSD, AUR și USR să vină cu o propunere de premier.
USR a spus că va face o propunere de premier la consultările de la Cotroceni ce vor avea loc după căderea guvernului Cîțu, această prsoană urmând să fie Dacian Cioloș. Ajuns președintele USR, Cioloș a spus însă că nu dorește să fie premier.
Îți mai recomandăm Nervii lui Florin Cîțu și scenariile lui de supraviețuire