STS: Atacurile cibernetice împotriva platformei AEP au fost fără succes. Datele au coincis cu cele din procesele verbale de pe hârtie

STS spune că au existat atacuri cibernetice cu privire la alegerile din 24 noiembrie, dar că nu a fost influențată corectitudinea procesului electoral.

Serviciul de Telecomunicații Speciale confirmă că platforma Autorității Electorale Permanente a fost atacată cibernetic, însă încercările au fost respinse. „Datele din sistemul informatic au coincis întocmai cu cele consemnate în procesele-verbale pe hârtie”, afirmă STS. CSAT a anunțat anterior că au fost atacuri cibernetice legate de primul tur al alegerilor prezidențiale.

Serviciul de Telecomunicații Speciale afirmă că „sistemele informatice au funcționat în parametri optimi” în ceea ce privește alegerile prezidențiale din 24 noiembrie și că a transmis acest lucru în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării care a avut loc joi.

CSAT a anunțat în urma ședinței din 28 noiembrie că au existat atacuri cibernetice, motiv pentru care STS a precizat că „atacurile cibernetice detectate asupra site-ului prezenta.roaep.ro au fost blocate la nivelul echipamentelor de securitate”.

„Au fost implementate măsuri proactive de prevenire și contracarare a riscurilor de securitate cibernetică, iar sistemele informatice au funcționat în parametri optimi. Nu au fost identificate vulnerabilități în ceea ce privește furnizarea, în condiții de securitate, a serviciilor de comunicații și tehnologia informației puse la dispoziția AEP, organizatorul alegerilor”, afirmă STS într-un comunicat de presă.

STS spune că nu are „suspiciuni sau indicii referitoare la atacuri cibernetice care să fi avut ca efect modificarea sau alterarea datelor din infrastructura IT&C suport pentru alegerile din 24 noiembrie 2024, nefiind influențată corectitudinea procesului electoral”.

Astfel, Serviciul de Telecomunicații Speciale afirmă că „nu au fost identificate disfuncționalități în funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), a Sistemului informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV) și a site-ului prezenta.roaep.ro, acestea având o disponibilitate de 100%”.

„Precizăm că site-ul de transparență prezenta.roaep.ro nu reprezintă un punct de intrare în SIMPV/SICPV, aspect care exclude posibilitatea compromiterii datelor în format electronic.”

„În același timp, orice suspiciune a alterării datelor electronice de la nivelul SIMPV/SICPV se poate verifica și în prezent de către public, în sistemul blockchain compus din noduri naționale și aflate în statele membre ale Uniunii Europene. Acestea au rolul de a asigura trasabilitatea și integritatea datelor”, precizează STS.

Potrivit instituției, portalul prezenta.roaep.ro a funcționat neîntrerupt, iar pe el au fost prezentate în timp real datele cu privire la prezența la vot, iar după ora 21:00 au fost prezentate rezultatele cumulate, pe măsură ce au fost centralizate de secțiile de votare.

„Aceste date au reflectat întocmai rezultatele consemnate în procesele-verbale pe hârtie, semnate și asumate în secțiile de votare și în birourile electorale de circumscripție electorală superioară, inclusiv Biroul Electoral Central. Datele din sistemul informatic au coincis întocmai cu cele consemnate în procesele-verbale pe hârtie, conform verificărilor INS și birourilor electorale superioare. Reiterăm faptul că rezultatele oficiale ale alegerilor sunt cele consemnate pe hârtie”, se mai menționează în comunicat.

STS mai dă asigurări că nu a fost influențată corectitudinea procesului electoral și prin prisma faptului că terminalele informatice, resursele de comunicații de acces din secțiile de votare și aplicațiile specifice au fost evaluate constant de către specialiștii instituției și că „nu au fost identificate anomalii pe timpul desfășurării procesului electoral”.

„Sistemele tehnice puse la dispoziția AEP pentru sprijinirea procesului electoral nu au fost contestate de către organizații, experți sau observatori electorali”, mai spune STS.

Îți mai recomandăm CSAT: Atacuri cibernetice de influențare a votului. TikTok, tratament preferențial pentru un candidat. SRI, SIE și Parchetul, sesizate

CSAT a constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral şi că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok.

Fără să-l numească, comunicatul instituției face trimitere la Călin Georgescu, candidat independent care a avut o beneficiat de o campanie masivă pe această rețea socială.

CSAT afirmă că reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului alegerilor.

De asemenea, a membrii CSAT au confirmat că, în actualul context de securitate regional şi mai ales electoral, România, alături de alte state de pe flancul estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale unor actori statali şi non-statali, în special Federaţia Rusă, existând din partea acesteia „un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială”.

Prin urmare, membrii Consiliului au cerut autorităţilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, celor cu atribuţii desfăşurarea procesului electoral, precum şi organelor de urmărire penală să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa CSAT.

Îți mai recomandăm Două milioane de voturi, multe întrebări, puține explicații. Sociolog: „Oamenii au căutat salvatori și l-au găsit pe Călin Georgescu”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.