Studenții din Siberia, mituiți și șantajați să promoveze partidul lui Putin. „11 mii de ruble nu cresc în copaci”

Studenții care au vorbit cu Europa Liberă se tem că presiunile asupra lor vor crește.

Studenții care au discutat cu Europa Liberă au spus că se tem că presiunile partidului Rusia Unită vor crește dacă prea puțini dintre ei se oferă ca voluntari pentru partid. Unii au declarat că cei ce refuză pot fi exmatriculați.

Nizhnevartovsk, Rusia – „Înscrieți-vă repede,” scrie pe un anunț dintr-un grup de studenți din orașul siberian. „11 mii de ruble nu cresc în copaci. E o oportunitate bună să obțineți scrisori de referință.”

Mai mulți studenți de la Universitatea de Stat din Nizhnevartovsk, sub protecția anonimatului de teama pedepsei, declară pentru Radio Europa Liberă că li s-au oferit bani și avantaje academice ca să promoveze partidul Rusia Unită prin postări pe rețelele sociale.

„Nu e cinstit,” spune un student, „pentru că influențează notele. Eu studiez din greu, pe cont propriu, dar cineva dă un telefon brusc primește bani și scrisori de referință. Nu e corect.”

Dezvăluirile vin în timp ce președintele Vladimir Putin se ocupă cu alegerile pentru Duma, camera inferioară a parlamentului rus, care trebuie să aibă loc înainte de 19 septembrie.

Rusia Unită, care deține controlul asupra tuturor instituțiilor politice din țară, intră în aceste alegeri cu popularitate redusă. Opinia publică nu mai este la fel de favorabilă ca înainte, din cauza problemelor economice provocate de pandemie și a reformelor controversate ale pensiilor din 2018. Percepția publică este, precum spune Aleksei Navalnîi, liderul opoziției, că Rusia Unită este „partidul escrocilor și al hoților”.

În 8 februarie, într-un grup pe rețeaua socială VK, în care se află reprezentanții a 60 de universități, Kristina Chernopiskaya, decanul adjunct al universității Nizhnevartovsk, a postat un anunț despre voluntariatul pentru Rusia Unită.

Studenții interesați erau îndrumați să descarce aplicația Agitator, care distribuie știri despre activitățile Rusiei Unite. Li s-a spus că aplicația conține și mesaje pe care le pot copia și posta pe propriile conturi. După ce publicau postarea, aceștia trebuiau să raporteze decanului adjunct pentru a fi răsplătiți.

Instrucțiunile au fost trimise de către contul Kristinei Chernopiskaya într-un mesaj vocal. Studenții care au vorbit cu Europa Liberă declară că au recunoscut vocea Kristinei. „Nu e niciun dubiu că acest mesaj vocal e de la Kristina Aleksandrovna,” spune un student, folosind prenumele și patronimul decanului adjunct. „A mai trimis mesaje vocale înainte, e aceeași voce.”

Yekaterina Dolgina, decanul facultății de științe umaniste al Universității, neagă însă acuzația că un angajat al universității ar promova Rusia Unită. „E o minciună,” a declarat Dolgina la Europa Liberă. „Nu știu de unde ați obținut această informație.”

Chernopiskaya nu a răspuns solicitării de interviu.

În mesajul atribuit decanului adjunct, studenții primesc și alte instrucțiuni pentru a participa la inițiativă.

„Vă pot oferi această portiță,” se aude în mesaj. „Dacă nu vreți să publicați pe propriile conturi, puteți deschide unul nou, unde adăugați câțiva prieteni, și postați acolo. Nu e nimic important în mesajele acestea. Doar anunțuri despre amendamente sau legi noi. Sunt doar informații.”

Postarea conține și două „exemple”. Unul dintre exemple redirecționa cititorii către o știre din 14 decembrie de la un canal de stat, intitulată „Vladimir Putin discută cu voluntarii în forumul social virtual al Rusiei Unite”. Cel de-al doilea descria activitățile filantropice ale deputatului Sergei Veliky, care distribuia pachete cu mâncare doctorilor din spitalul Covid al orașului Nizhnevartovsk. Acel mesaj fusese postat des pe rețelele de socializare la începutul lunii decembrie.

Studenților li s-a promis o scrisoare de referință analitică pentru fiecare postare despre Rusia Unită.

„O scrisoare de referință analitică e un fel de scrisoare de mulțumire pentru participarea la un proiect al universității,” explică unul dintre studenți. „Poți primi una dacă întâmpini studenții din primul an, pentru participarea la Ziua Științelor sau alte conferințe. Scrisoarea aceasta ajută studenții să primească alocații mai mari sau să încheie cu succes un semestru.”

„Partidul se promovează agresiv”

„De exemplu”, adaugă același student, „dacă am probleme cu notele și am câteva referințe, le pot duce profesorului, care mă poate lăsa în pace. Se promit multe referințe pentru postările acestea.”

O a doua postare în același grup promite studenților 11 mii de ruble (150 de dolari) și trei scrisori de referință pentru o singură zi de muncă într-un call center al partidului.

„Desigur, nu toți vor să facă acest lucru și lumea se plânge,” conform unui student. „Mă tem că cei ca noi vor avea probleme la facultate. O fată a postat în grup un mesaj zicând, Ce a făcut Rusia Unită pentru noi? Studenții chiar nu vor să se înscrie la așa ceva.”

Aceeași studenți menționează că unii profesori i-au avertizat verbal să nu participe la demonstrațiile Opoziției, pentru că altfel vor avea probleme cu Universitatea.

„În cadrul universității, campania electorală e deja în plină desfășurare”, declară un student. „N-am mai văzut un partid înainte care să se promoveze atât de agesiv”.

Potrivit legii ruse, „crearea sau funcționarea structurilor organizate a partidelor politice” este ilegală în instituțiile educaționale.

Chernopiskaya este unul dintre membrii fondatori ai Centrului pentru Inițiative de Tineret, care primește fonduri de la guvernul regional din Khanty-Mansi. Anul trecut, organizația a pierdut un concurs pentru fonduri la care aplicaseră pentru a organiza un concurs de tir cu arma pentru elevi. Potrivit aplicației, scopul proiectului era de a „crea o abordare complexă de a lucra cu copiii și adolescenții, orientată către creșterea patriotică susținută prin aptitudinile fizice și exersarea utilizării în siguranță a armelor”.

Nizhnevartovsk, un oraș de 250 de mii de oameni aflat la 3.000 de kilometri distanță de Moscova, a apărut la știri luna aceasta, când a fost raportat că un grup de polițiști le-au arătat unor elevi cum să rețină protestatari. Un clip video postat pe rețelele sociale arată cum elevii aruncau cu mingi înspre polițiștii care se grupau în spatele scuturilor. Demonstrațiile recente din Rusia au dus la deținerea, adesea brutală, a peste 11 mii de oameni.

În 2018, o jurnalistă din Nizhnevartovsk a fost concediată după ce s-a plâns într-o postare pe rețelele sociale despre o activitate dintr-o grădiniță, în care copiii de 4, 5 ani cântau o melodie cu versuri exprimând fidelitate lui Putin. Unchiule Vova, suntem cu tine – Vova fiind un diminutiv pentru Vladimir – conține versuri precum „deși trebuie să fie pace pe pământ, dacă ne cheamă comandantul-șef în bătălie, unchiule Vova, suntem cu tine!

*Articol scris de Robert Coalson cu sprijinul biroului regional Europa Liberă