O familie cu doi copii are nevoie 2.000 de euro/lună pentru un trai decent

Costurile unei familii cu doi copii ca să ducă un trai fără griji au crescut cu peste 1.300 de lei, adică cel puțin 260 de euro, în decurs de un singur an.

O familie cu doi copii din România are nevoie de 9.978 de lei ca să ducă o viață fără griji, conform unui nou studiu. Față de anul trecut, cheltuielile unei familii de patru persoane au crescut cu peste 1.300 de lei. Creșterile cele mai mari sunt legate de locuință și petrecerea timpului liber.

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru anul 2023, raportat la luna septembrie, a crescut veritiginos, conform studiului actualizat al Fundației Friedrich Ebert și Syndex.

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent este următorul:

  • 9.978 lei (puțin peste 2.000 de euro) pe lună pentru o familie de doi adulți și doi copii;
  • 8.205 lei (peste 1.650 de euro) pe lună pentru o familie de doi adulți și un copil;
  • 6.162 lei (peste 1.240 de euro) pe lună o familie de doi adulți fără copii;
  • 3.807 lei (aproape 770 de euro) pe lună pentru o persoană adultă singură.

Valoarea coșului a fost calculată în baza statisticilor oficiale ale Institutul Național de Statistică, precizează comunicatul Fundației Friedrich Ebert.

În aceeași perioadă a anului trecut, o familie cu doi copii avea nevoie de 8.659 lei pe lună pentru un trai decent, o familie cu un copil - 7.112 lei pe lună, doi adulți fără copii - 5.322 lei pe lună, iar o persoană singură - 3.275 lei pe lună.

Îți mai recomandăm Salariul minim, jumătate din coșul de consum. Statul nu știe câți bani îi trebuie unui român pentru un trai decent

„Creșterea valorii totale a coșului de consum e determinată de creșterea puternică a costurilor pentru toate capitolele, cu excepția cheltuielilor cu locuința: apă, energie electrică, gaz și energie termică”, menționează comunicatul.

Ideea unui coș minim de consum pentru un trai decent presupune acoperirea diverselor cheltuieli care apar lunar.

Acestea pornesc de la nevoile imediat necesare supraviețuirii, precum casa și mâncarea, până la nevoi curente - îmbrăcămintea, igiena personală, educația, îngrijirea sănătății, transportul, comunicațiile sau vacanțele.

Sunt incluse însă și eventualele cheltuieli neprevăzute - evenimente familiale sau problemele de sănătate.

Îți mai recomandăm Cine se teme de creșterea salariului minim? Între promisiunea politicienilor și supărarea patronilor