Studiu. Democrația și pandemia. România, pe locul doi printre țările care se tem de influențele străine în alegeri

43% dintre repondenți consideră că guvernul servește interesele unei minorități

România se află pe locul doi în lume, cu 70%, printre tările care se tem că o putere străină ar putea să influențeze rezultatele următoarelor alegeri. În ce privește opinia că guvernul servește doar interesele unui mic grup de oameni, România ocupă poziția a șasea ( 66%) și locul cinci în ce privește percepția deficitului de democrație, arată studiul privind Indicele Percepției Democrației (DPI).

Românii sunt însă destul de mulțumiți (63%) de modul în care guvernul a răspuns la criza provocată de coronavirus, la egalitate cu Ungaria, dar la mare distanță de China și Vietman, unde gradul de mulțumire se ridică la 95%. Cei mai nemulțumiți sunt brazilienii (34%), iar din Europa, francezii, cu 46%.

În cele 53 de țări care au făcut obiectul analizei, aproximativ jumătate din populație este de acord că guvernul lor a mers prea departe în încălcarea libertăților de bază în timpul crizei COVID 19.

Indicele Percepției Democrației este un studiu anual despre democrație, realizat de Dalia Research în colaborare cu Alianța Democrațiilor, care monitorizează atitudinile față de democrație din întreaga lume. Anul acesta, analiza se referă și la percepția privind felul în care guvernele au gestionat pandemia de COVID 19. Rezultatele se bazează pe interviuri reprezentative la nivel național cu 124.000 de respondenți din 53 de țări realizate în perioada 20 aprilie - 3 iunie 2020.

Cele mai importante date la nivel global

Democrația

78% dintre oamenii din întreaga lume spun că democrația este importantă, indicele variind de la 92% în Grecia și 50% în Iran.

43% din populația globală spune că guvernul lor servește doar un grup mic de oameni din țara lor.

În Venezuela, Chile, Brazilia, Nigeria și Ucraina procentul depășește 70%, în timp ce China, Vietman și Singapore se află la coada clasamentulu.

Sentimentul că guvernul servește doar o minoritate este destul de ridicat și în democrații, Italia 59%, Franța 54%, Spania și Statele Unite 52%.

Deficitul de democrație (măsurat prin decalajul dintre importanța pe care o acordă populațiile democrației și percepția despre democrația din țara lor), arată că tările cu cel mai mic decalaj sunt Taiwan, Filipine, Elveția, Danemarca și Arabia Saudită.

Țările care au cel mai mare deficit democratic perceput, ceea ce înseamnă că guvernele sunt sub nivelul așteptărilor democratice ale cetățenilor, sunt Venezuela, Polonia, Ungaria, Ucraina și Nigeria.

În țările democratice, 31% spun că nu au suficientă democrație în țara lor , aproape la fel de mult ca media globală de 35%.

Teama de influențele străine în alegeri

O majoritate a lumii (55%) consideră că este „foarte probabil” sau „oarecum probabil” ca o putere străină să influențeze rezultatele următoarelor lor alegeri.

Pe prima poziție se situează Indonezia cu 72%, urmată de România cu 70%, Pakistan (69%), India (67%), Filipine (67%) și Grecia (66%).

Pe de cealaltă parte, cele două țări care se îngrijorează cel mai puțin de o posibilă influență străină în alegeri sunt China (26%) și Rusia (31%), urmate de Ungaria, Polonia, Austria și Franța.

În Statele Unite, în ciuda concentrării sistematice asupra interferenței ruse în alegerile americane, cetățenii consideră, în proporție de 55%, că interferența în alegerile viitoare este oarecum probabilă.

Impactul global al SUA asupra democrației

44% din țările cuprinse în studiu spun Statele Unite au o influență pozitivă asupra democrației din întreaga lume, în timp ce 38% afirmă că influența e negativă.

Printre țările europene care sunt cele mai critice în ce privește influența negativă a SUA, pe prima poziție se situează Germania (40%), Austria (38%), Danemarca (30%), Irlanda (29%) și Belgia (29%).

O opinie majoritar negativă asupra rolul Statelor Unite în ce privește democrația este în China (47%)

La polul opus, sunt țări care cred că influența SUA este pozitivă, în top clasându-se Nigeria (76%), Vietnam (52%), India (47%), Filipine (47%), Israel (45%).

România se clasează pe poziția a 9-a cu 32%.

În SUA opinia generală în ce privește influența globală pozitivă a SUA asupra democrației este 22%, procent care a scăzut comparativ cu 2019, când era de 33%.

Pandemia de COVID-19 și guvernele

Marea majoritate a oamenilor din întreaga lume (70%) sunt în general satisfăcuți de răspunsul guvernului lor la pandemia de COVID-19, spunând că acesta a gestionat bine criza.

Țările cele mai critice sunt Brazilia și Chile, unde doar 34% și 39% consideră că guvernele lor au răspuns bine la criză.

Printre țările europene cele mai critice față de propriile guverne se numără Franța, unde doar cu 46% din populație consideră că guvernul a răspuns bine, Spania cu 50%, Italia 53%.

În România 63% din populație este mulțumită de modul în care guvernul a gestionat criza de COVID 19.

În Statele Unite gradul de multumire este de 53%.

Țările cele mai satisfăcute de răspunsul guvernului lor sunt China (95%), Vietnam (95%), Grecia (89%), Malaezia (89%) și Irlanda (87%).

Satisfacția față de răspunsul guvernului este, în general, practic la fel de ridicată în democrații și în non-democrații -70%, respectiv 74%.

Prea mult sau prea puțin

Oamenii nu cred că guvernele lor au suprareacționat la COVID-19, dar în toate cele 53 de țări, aproximativ jumătate din populație este de acord că guvernul lor a mers prea departe în încălcarea libertăților de bază în timpul crizei COVID 19.

În cele 53 de țări chestionate, aproximativ jumătate din populație spune că guvernul a aplicat „cantitatea corectă” de restricții, în timp ce 28% consideră că guvernul lor „nu a făcut suficient” și doar 17% cred că guvernul lor a făcut „prea mult mult".

Oamenii din țările asiatice chestionate, în frunte cu Vietnam, Taiwan și Singapore, spun în proporție de peste 70% că restricțiile au fost în ”cantitatea corectă”.

Pe de altă parte, țările din America Latină sunt printre cele mai critice, în special Brazilia și Chile, unde o pondere mare, peste 60%, consideră că guvernul lor „nu a făcut suficient” pentru a limita mișcarea oamenilor pentru a opri COVID-19.

În schimb, oamenii din țările MENA, cum ar fi Arabia Saudită, Maroc și Egipt sunt foarte critici, considerând că guvernele lor pentru că au făcut „prea mult” pentru a limita mișcarea oamenilor.

China vs America

Atunci când li se cere să evalueze răspunsul Chinei și al SUA la pandemia de COVID-19, aproape toate țările consideră că cele două țări au răspuns la fel de bine.

Singurele țări care consideră că răspunsul SUA este mai bun sunt Japonia (+ 17% în favoarea SUA) și SUA în sine (+ 13% în favoarea SUA).