Numeroase percepții și comportamente online ale adolescenților și tinerilor îi fac vulnerabili în fața traficanților de persoane și a abuzatorilor sexuali, cu precădere a celor care folosesc metoda Loverboy, arată un studiu realizat de Asociația eLiberare și cu finanțarea Ambasadei Britanice la București.
În privința percepției cu privire la riscurile puse de internet, cercetarea arată că mai bine de jumătate dintre adolescenți și tineri realizează că internetul vine la pachet cu riscuri, dar conștientizarea cu privire la problema traficului de ființe umane este scăzută.
Doar jumătate dintre respondenți consideră că internetul este nesigur pentru fete, în timp ce statisticile arată că 9 din 10 victime ale traficului de ființe umane sunt fete și femei.
În topul riscurilor percepute de adolescenți în mediul online, pe primul loc sunt escrocheriile – 77%; capcanele întinse de necunoscuți - 61%; ușurința de a trimite jigniri - 60%.
Un procent de 50% dintre cei care au participat la studiu consideră că mediul online este nesigur pentru fete (56% dintre fete au această părere, vs 40% băieți).
Doar 41% dintre respondenți au auzit și știu despre ce este vorba în cazul metodei Loverboy. În același timp, 36% dintre adolescenți și tineri au auzit și știu despre ce este vorba în cazul celor care cer poze sexy online pentru a le vinde.
În privința atitudinii față de discuții cu persoane străine pe internet, 37% cred că discuțiile online cu persoane străine sunt ok, multă lume făcând asta, în timp ce 46% spun că nu li se pare ok.
Când vine vorba de atitudinea față de relații la distanță, 6 din 10 tineri sunt de părere că o relație formată online poate avea șanse (mai mulți băieți cred asta - 65%, față de fete - 57%).
Îți mai recomandăm De ce are România un singur ONG licențiat în servicii pentru minorii victime ale traficanților de persoane37% dintre respondenți declară că nu au avut niciodată o relație la distanță, preferând o relație în care se pot vedea cu partenerul constant.
Cercetarea mai arată că cele mai multe victime recrutate prin metoda Loverboy nu au realizat că urmează să fie exploatate decât după ce au părăsit țara.
Din totalul fetelor heterosexuale și al băieților cu orientare bisexuală sau homosexuală, 39% declară că s-ar duce în vacanță în afara țării pentru a se întâlni cu partenerul în primele 6 luni de relație, iar dintre fete, 41% afirmă lucrul acesta.
23% dintre tineri s-ar duce în perioada dintre 3-6 luni, iar 6% încă din prima lună.
Îți mai recomandăm Cum au scăpat de pușcărie zece traficanți de copii cu complicitatea politicienilor și procurorilor români