SUA au bombardat baze ale milițiilor susținute de Iran din Siria

Prima acțiune militară a președintelui Biden este un atac asupra milițiilor susținute de Iran la granița cu Irakul

Statele Unite au lansat atacuri aeriene în estul Siriei asupra unor facilități utilizate de milițiile susținute de Iran la granița cu Irakul, a declarat Pentagonul.

Departamentul Apărării a declarat atacurile de pe 25 februarie vin ca răspuns la atacurile cu rachete de la începutul acestei luni asupra unei baze irakiene care adăpostea trupele SUA și ale coaliției.

"Operațiunea trimite un mesaj fără ambiguități: președintele [Joe] Biden va acționa pentru a proteja personalul american și al coaliției", a spus Pentagonul.

Declarația menționează că proiectilele au lovit „mai multe facilități” de la un punct de control de la granița Siria-Irak, utilizat de mai multe miliții susținute de Iran, inclusiv grupurile șiite irakiene Kaitib Hizballah și Kaitib Sayyid al-Shuhada.

Nu este clar la acet moment dacă grupurile de miliție au suferit victime și nici ce facilități de-ale acestora au fost distruse.

Acțiunea vine după trei atacuri recente cu rachete. O bombă lansată pe 15 februarie la o bază militară de pe Aeroportul Internațional Irbil din capitala regiunii semi-autonome a Kurdistanului irakian a ucis un contractor civil și a rănit un membru al serviciului SUA, precum și alte trupe ale coaliției.

Un alt atac cu rachete asupra unei baze care găzduiește forțele SUA la nord de Bagdad a rănit, câteva zile mai târziu, cel puțin un contractor. Un alt bombardament a vizat Ambasada SUA la Bagdad la începutul acestei săptămâni.

Un grup militant șiit puțin cunoscut pe nume Brigada Gardienilor Sângelui și-a revendicat atacul de la Irbil. Unii experți spun că Kaitib Hizballah a folosit celule militante separate ca acoperire pentru a se absolvi de responsabilitatea pentru atacurile asupra forțelor SUA.

În timpul președinției lui Donald Trump, Statele Unite au acuzat miliția irakiană susținută de Iran pentru bombardarea regulate a bazele care găzduiesc trupele SUA și ale coaliției, precum și a Ambasadei SUA în Zona Verde a Bagdadului.

Tensiunile dintre Washington și Teheran s-au intensificat după ce Trump, în ianuarie 2020, a ordonat o un atac cu drone în Bagdad, care l-a ucis pe principalul general al Iranului, Qasem Soleimani, și pe Abu Mahdi al-Muhandis, liderul Kaitib Hizballah și șef adjunct al unităților paramilitare de mobilizare populară din Irak.

Moartea celor doi comandanți a dus la proteste tot mai puternice din partea grupurilor de miliție irakiene și ale partidelor politice aliate pentru a expulza forțele SUA din Irak.

Un atac cu rachete atribuit miliției susținute de Iran în decembrie 2019 a ucis un antreprenor american și a rănit mai mulți soldați americani și irakieni la o bază militară din orașul Kirkuk din nordul Irakului.