SUA avertizează Rusia să nu acționeze „nesăbuit” în Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken avertizează Rusia să nu acționeze „nesăbuit” în Ucraina

SUA au avertizat Rusia, după ce aceasta a masat trupe la granița cu Ucraina, cu privire la consecințele pe care și le asumă, dacă „acționează nesăbuit sau agresiv”.

„Președintele Biden a fost foarte clar în această privință”, a declarat duminică secretarul de stat Antony Blinken pentru NBC.

„Dacă Rusia acționează nesăbuit sau agresiv, vor exista costuri, vor exista consecințe”.

Luptele s-au intensificat între trupele guvernamentale ucrainene și separatiștii pro-ruși din estul țării în ultimele săptămâni, iar Rusia mută trupe lângă granițele Ucrainei și în Crimeea ocupată de ruși.

Kremlinul a respins toate apelurile făcute de Occident de a-și retrage trupele, negând că ar fi o amenințare și susținând în același timp că mișcările militare din Rusia sunt o problemă suverană, internă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 11 aprilie că „nimeni nu intenționează să meargă spre război”, dar a adăugat că Moscova „nu va rămâne indiferentă” față de soarta vorbitorilor de limbă rusă care locuiesc în estul Ucrainei.

Anterior, ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat că Londra și Washingtonul „se opun ferm campaniei Rusiei de destabilizare a Ucrainei” și i-a cerut Rusiei să clarifice situația.

Declarația lui Raab vine la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a informat pe președintele turc Recep Tayyip Erdoğan despre situație.

După discuțiile de la Istanbul, Erdogan a numit evoluțiile recente „îngrijorătoare” și a spus că speră că conflictul va fi rezolvat pașnic prin dialog și cu respectarea integrității teritoriale a Ucrainei.

„Credem că actuala criză poate fi rezolvată cu mijloace pașnice și diplomatice pe baza integrității Ucrainei și a dreptului internațional", a spus Erdogan.

Zelenski, care a vizitat trupele ucrainene din regiunea Donbas pe 8 aprilie, a declarat că Kievul și Ankara împărtășesc aceeași opinie cu privire la amenințările din regiunea Mării Negre și la răspunsul care trebuie dat acestor amenințări.

Secretarul de stat al SUA, Blinken, i-a consultat pe miniștrii de externe german și francez pe 9 aprilie cu privire la necesitatea ca Rusia să înceteze mișcările de trupe în Peninsula ocupată din Crimeea și în apropierea frontierelor de est ale Ucrainei.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, trimitând trupe și organizând un referendum denunțat ca ilegitim de cel puțin 100 de țări.

De atunci, dovezile copleșitoare sugerează că Rusia a continuat să acorde ajutor diplomatic și militar separatistilor înarmați care luptă în regiunea Donbas.

Conflictul a ucis peste 13.000 de oameni și a strămutat peste 1 milion din aprilie 2014.