Soldați americani, răniți într-un atac asupra unei baze militare din Irak

Imagine cu caracter ilustrativ, în care rachete lansate din sudul Libanului sunt interceptate de scutul Iron Dome al Israelului, deasupra Galileii de nord, în 4 iulie.

Temerile cu privire la un conflict mai larg din Orientul Mijlociu s-au intensificat la sfârșitul zilei de luni 5 august, când un purtător de cuvânt al SUA a confirmat că „mai mulți” membri ai personalului american au fost răniți într-un atac cu rachetă asupra unei baze militare din Irak, revendicat de militanți pro-iranieni.

„A existat un atac cu rachetă suspect astăzi împotriva forțelor americane și ale coaliției, la baza aeriană Al-Asad din Irak”, a spus purtătorul de cuvânt, citat de serviciul iranian, Radio Farda, al Europei Libere, citând realtări ale agențiilor France Presse și Associated Press.

„Primele informații arată că mai mulți membri ai personalului american au fost răniți”.

Detaliile atacului, potențialele victime și pagubele rămân neclare.

Unul dintre așa-numitele grupuri „proxy” ale Iranului - o miliție cu sediul în Irak - a susținut că a lansat atacul asupra bazei din provincia Anbar din Irak, care găzduiește unii dintre soldații americani rămași în Irak, la câteva zile după ce un atac aerian american a ucis cel puțin patru extremiști pro-iranieni, în Irak.

Grupurile susținute de Iran au reluat atacurile cu rachete asupra trupelor americane în ultimele zile după o pauză, în aparență căutând să pedepsească Washingtonul pentru alianța sa strânsă cu Israelul.

Relatarea vine pe măsură ce crește îngrijorarea că Iranul sau unul dintre grupurile sale apropiate ar putea căuta răzbunare după uciderea la Teheran a lui Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării militante palestiniene Hamas - desemnat de SUA și UE drept grupare teroristă.

Iranul și aliatul său, gruparea militantă libaneză Hezbollah - considerată asemenea, o organizație teroristă de către Washington - au promis să răzbune acel atac și alte atacuri mortale din Iran și Beirut pe care Teheran le-a pus pe seama Israelului.

Iranul a declarat luni 5 august că pedepsirea Israelului va preveni o instabilitate ulterioară în Orientul Mijlociu, dar a adăugat că nu dorește să intensifice tensiunile care sunt deja mari după uciderea lui Haniyeh.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat Iranul și grupările sale aliate cu privire la posibilia atacare a țării sale și a declarat că Israelul se află deja într-un „război pe mai multe fronturi împotriva axei răului a Iranului”.

Agenția de presă Tasnim, care este legată de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC), a citat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Nasser Kanaani, spunând: „credem că Iranul are dreptul să pedepsească agresorul ca parte a dreptului internațional... Iranul va lua cu siguranță măsuri serioase și de descurajare prin exercitarea dreptului său inerent conform principiilor internaționale de a-și asigura securitatea.”

„Iranul crede că stabilitatea va fi atinsă prin pedepsirea agresorului”, a adăugat el.

Israelul nu și-a asumat responsabilitatea pentru uciderea lui Haniyeh în capitala iraniană, într-un incident care a devenit stânjenitor pentru regimul de la Teheran.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI