Nava armată care transporta echipamente pentru construirea unui dig temporar în Gaza se îndrepta duminică spre Mediterana, la câteva zile după ce președintele SUA, Joe Biden, a anunțat creșterea ajutoarelor pe mare destinate regiunii, unde sute de mii de persoane se confruntă cu risc de foamete, scrie Associated Press (AP).
Comandamentul Central al SUA a transmis că o primă navă a armatei americane, a părăsit sâmbătă baza din Virginia și se îndrepta spre Estul Mediteranei, dotată cu echipamente pentru construcția digului.
Vor trece însă câteva săptămâni înainte ca debarcaderul să fie operațional, potrivit oficialilor americani.
Crearea unui coridor maritim este susținut de UE împreună cu SUA, Emiratele Arabe Unite și alte state. Porivit Comisia Europeană, O.N.U și Crucea Roșie vor juca și ele un rol, menționează agenția de presă.
Îți mai recomandăm Coridor maritim către Gaza. Declarație comună a Comisiei Europene, Marii Britanii, SUA și Emiratelor ArabeDeschiderea unui coridor maritim, „la pachet” cu ajutoarele lansate recent din aer de SUA, Iordania și alții subliniază criza umanitară alarmantă din Fâșia Gaza, dar și disponibilitatea mai multor țări de a oferi o alternativă la ajutoarele terestre, controlate de Israel.
Autoritățile israeliene, presate de comunitatea internațională pentru a contribui la creșterea ajutoarelor umanitare pentru palestinienii civili din Gaza, spune că salută acordarea ajutoarelor maritime și le inspecta înainte de a părăsi zona de așteptare din Cipru.
Pe cale terestră, numărul de camioane cu ajutoare a fost mult inferior celor aproximativ 500 de camioane care ajungeau în Fâșia Gaza înaintea războiului, pe fondul restricțiilor Israelului și a problemelor de securitate, subliniază AP.
Între timp, președintele SUA Joe Biden a lansat critici la adresa premierului israelian Benjamin Netanyahu. Liderul de la Casa Albă crede că Netanyahu „mai mult dăunează Israelului mai mult decât îl ajută” referitor la modul în care abordează războiul împotriva Hamas din Gaza, ajuns în a șasea lună.
Într-o discuție purtată sâmbătă cu Jonathan Capehart de la MSNBC, Joe Biden și-a exprimat susținerea pentru dreptul Israelului de a reacționa după atacul lansat de Hamas în 7 otombrie 2023, dar a subliniat că Netanyahu „trebuie să acorde mai multă atenție pierderii de vieți nevinovate ca urmare a acțiunilor întreprinse”. El a adăugat că „nu poți avea încă 30.000 de palestinieni morți”.
Sâmbătă, Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a transmis că cel puțin 30.960 de palestinieni au fost uciși de la începutul războiului.
Sâmbătă seară, Departamentul de Apărare Civilă a declarat că cel puțin nouă palestinieni, între care și copii, au fost uciși într-un atac aerian israelian asupra unei case din orașul Gaza.
Imaginile distribuite de „apărarea civilă” au arătat cum cei care au intervenit primii scoteau morții și răniții surprinși în casa prăbușită. În imagini, un salvator ținea în brațe un bebeluș mort, înainte de a-i așeza trupul pe o canapea, în mijlocul ruinelor.
Într-un alt loc, cadavrele a 13 persoane, inclusiv femei și copii, au fost duse duminică la spitalul principal din orașul central Deir al-Balah, conform unui jurnalist Associated Press.
Potrivit rudelor, cei 13 ar fi fost uciși de focul artileriei israeliene arupra unei mari tabere de corturi pentru palestinienii strămutați în zona de coastă de la est de orașul Khan Younis, din sudul Fâșiei Gaza.
Autoritățile israeliene nu comentează în mod obișnuit incidente punctuale din război, dând de înțeles că Hamas ar fi responsabil de victimele civile, întrucât grupul militant operează din zone civile, arată AP.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI