Republicanul Mike Johnson, ales preşedinte al Camerei Reprezentanţilor

Alegerea lui Mike Johnson, reprezentant al Louisianei, de 51 de ani, pune capăt unei perioade de instabilitate care a paralizat activitatea în Congresul Statelor Unite.

Republicanii l-au ales miercuri la conducerea Camerei Reprezentanţilor pe Mike Johnson, un susținător al fostului președinte Donald Trump.

Alegerea lui Mike Johnson, reprezentant al Louisianei, pune capăt unei perioade de instabilitate care a paralizat activitatea în Congresul Statelor Unite.

El a obţinut 220 de voturi, iar contracandidatul său, democratul Hakeem Jeffries, a obținut 209 voturi. Votul de partid l-a ridicat pe Johnson într-un scaun rămas vacant de când Kevin McCarthy a fost înlăturat pe 3 octombrie de un mic grup de republicani din linia dură, supărați pentru un acord cu democrații care a evitat o închiderea parțială a guvernului, scrie Reuters.

În săptămânile care au urmat, republicanii - care controlează Camera - au respins trei posibili înlocuitori înainte de a se decide asupra lui Johnson, un avocat din Louisiana de 51 de ani susținut de fostul președinte Donald Trump.

„Vom restabili încrederea în acest organism. Vom promova o agendă de politică conservatoare cuprinzătoare, vom combate politicile dăunătoare ale Administrației Biden și vom sprijini aliații noștri din străinătate”, a declarat Johnson la scurt timp după vot.

Conservatorul Mike Johnson a susţinut tentativele juridice ale lui Donald Trump de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020.

El este cunoscut ca autor al unui recurs nereușit din partea a 126 de republicani ai Camerei pentru a determina Curtea Supremă să anuleze rezultatele alegerilor în statele pe care Trump le-a pierdut la alegerile prezidențiale din 2020.

Republicanii de extremă dreaptă îl consideră un susţinător loial al lui Donald Trump, iar republicanii moderaţi îl consideră pragmatic şi echilibrat, capabil să apere valorile conservatoare.

„Este unul dintre cei care se înţelege cu toată lumea şi este respectat”, spune reprezentantul Colorado, republicanul Ken Buck, într-o declarație dată pentru CNN imediat după rezultatul votului.

Opinia republicanului Ken Buck nu este împărtășită și de democrați, care-și amintesc că noul președinte al Camerei Reprezentanților a votat împotriva validării rezultatului alegerilor prezideţiale din 2020.

Mike Johnson este al patrulea republican ales de partidul său, în ultimele 21 de zile, pentru a-l înlocui pe Kevin McCarthy, destuit printr-un vot istoric.

Îți mai recomandăm Republicanul McCarthy, demis din fruntea Camerei Reprezentanților