SUA: Camera Reprezentanţilor aprobă planul Biden, în valoare de 1.900 de miliarde de dolari

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a aprobat, sâmbătă dimineaţă, planul de asistenţă financiară în valoare de 1.900 de miliarde de dolari propus de preşedinele Joe Biden. Strategia de relansare economică în pandemie va merge însă în Senat, înainte de aprobarea finală.

Doi congresmeni democraţi, Jared Golden şi Kurt Schrader, s-au alăturat republicanilor şi au votat împotriva planului de asistenţă financiară, informează publicaţia The Hill, citată de Mediafax. Chiar și așa, proiectul a primit 219 voturi „pentru” și 212 „împotrivă”.

Ce prevede planul Biden

  • indemnizaţii sociale de 1.400 de dolari pentru persoanele defavorizate
  • fonduri de 8,5 miliarde de dolari destinate Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor (CDC)
  • asigurări de şomaj de 400 de dolari pe săptămână până pe 29 august
  • 130 de miliarde de dolari pentru redeschiderea şcolilor
  • credite fiscale pentru familiile care au copii sub vârsta de şase ani
  • 350 de miliarde de dolari pentru autorităţile guvernamentale statale şi locale

Cu o puternică tentă socială, planul gândit de administrația democrată prevede și o dublare a salariului minim federal, de la 7,25 de dolari pe oră la 15 dolari pe oră. Este însă greu de crezut că Senatul nu va introduce amendamente și că va accepta această creștere abruptă.

După amendamentele pe care Senatul probabil le va adopta săptămâna viitoare, proiectul de asistenţă financiară va reveni în Camera Reprezentanţilor, în cadrul procedurii de aprobare finală.

De unde vor veni banii?

Programul Biden ar urma să fie finanțat prin creșterea substanțială a impozitelor aplicate persoanelor care câștigă peste 400.000 de dolari pe an. Bugetul și politica de taxe sunt introduse în Cameră, dar trebuie aprobate și de Senat. Este de așteptat ca republicanii să se opună vehement acestor măsuri, considerate prea de stânga.