SUA sancționează 37 de noi entități chinezești care ar reprezenta amenințări la securitatea națională

SUA au sancționat suplimentar 37 de entități chinezești care ar amenința securitatea națională.

Statele Unite au sancționat încă 37 de entităţi chineze, unele având legătură cu survolarea teritoriului SUA de către un presupus balon chinez de spionaj, la începutul anului 2023. Companiile sancționate nu pot obține produse și tehnologii americane fără autorizație guvernamentală.

Printre noile nume de pe lista sancțiunilor sunt 22 de institute și firme implicate în susținerea progresele tehnologiei cuantice din Republica Populară Chineză (RPC) și pentru achiziționarea sau încercarea de a cumpăra articole de origine americană pentru a spori capacitățile cuantice ale RPC, arată un comunicat al Departamentului de Comerț al SUA.

„Aceste activități au aplicații militare substanțiale și reprezintă o amenințare semnificativă la adresa securității naționale a SUA”, a transmis Departamentul de Comerț.

De asemenea, unele dintre aceste entități ar fi legate, potrivit administrației de la Washington, de progresele înregistrate în programele nucleare ale Chinei sau au fost implicate în transportul de produse supuse controlului către Rusia, după invazia sa în Ucraina, în februarie 2022.

Patru entități au fost adăugate pentru achiziționarea sau încercarea de a achiziționa articole de origine americană pentru a fi utilizate de armata Chinei pentru sistemele sale aeriene fără pilot.

Alte unsprezece entități au fost adăugate pe lista sancțiunilor pentru implicarea lor în programul baloanelor de mare altitudine al Chinei, din care ar face parte și balonul depistat de SUA deasupra teritoriului național, la începutul anului 2023.

Balonul a survolat câteva zile state precum Alaska sau Carolina de Sud, înainte ca armata americană să-l doboare.

„Acțiunea de astăzi este un alt pas decisiv în abordarea provocărilor reprezentate de Republica Populară Chineză și modernizarea sa militară”, a declarat subsecretarul pentru industrie și securitate, Alan F. Estevez.

Așa-numita „Listă a entităților” conține întreprinderi, institute de cercetare, organizații guvernamentale și private și persoanele fizice despre care guvernul SUA crede că au activități contrare securității naționale sau intereselor Statelor Unite.

În replică, China a transmis că se opune „ferm abuzului de instrumente de control al exporturilor”, relatează Reuters.

Beijingul consideră măsurile o formă de „hegemonie unilaterală și coerciție economică”, potrivit presei de stat chinezești.

Îți mai recomandăm Uniunea Europeană investighează companii chineze, pentru protejarea producătorilor autohtoni

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.