SUA condamnă Rusia pentru „dezinformarea” care vizează vaccinul Pfizer și promite să lupte împotriva ei

Campaniile rusești de dezinformare au vizat vaccinul Pfizer, care concurează pentru cota de piață cu versiunea rusă Sputnik V.

Statele Unite au criticat public ceea ce au numit o campanie rusă de dezinformare menită să submineze încrederea în vaccinurile COVID-19 fabricate în SUA și au promis că vor lupta împotriva acesteia „cu fiecare instrument pe care îl avem”.

"Este foarte clar că Rusia este la înălțimea vechilor sale trucuri și pune în pericol populația prin răspândirea dezinformării cu privire la vaccinurile despre care știm că salvează vieți în fiecare zi", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, pe 8 martie. .

Comentariile au venit după ce The Wall Street Journal din 7 martie a raportat concluziile Global Engagement Center – parte a Departamentului de Stat - care a spus că serviciile de informații ruse se află în spatele a patru platforme online implicate într-o campanie de dezinformare coordonată.

Wall Street Journal spune că site-urile web prezintă riscuri ale vaccinului Pfizer fabricat în SUA într-o încercare aparentă de a potența vaccinul rusesc Sputnik V.

Site-urile web pun accentul pe știrile internaționale care fac o imagine negativă vaccinurilor fără a furniza și informațiile despre siguranța și eficacitatea acestora, arată The Wall Street Journal.

Site-urile identificate de Global Engagement Center includ New Eastern Outlook și Oriental Review, despre care se spune că sunt controlate de Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) și News Front, despre care se susține că este condus de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB). News Front are sediul în Crimeea ocupată de ruși.

Ned Price a spus că site-urile respective au „indus dezinformarea cu privire la două dintre vaccinurile care au fost acum aprobate” de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat în timpul unui briefing de știri că „vom lupta cu dezinformarea cu fiecare instrument pe care îl avem”.

Vaccinul Pfizer a fost principala țintă a campaniei rusești, potrivit unui raport din 8 martie al Alliance for Security Democracy, o inițiativă nepartizană care studiază dezinformarea guvernelor autocratice.

Accentul pus pe denigrarea Pfizer se datorează probabil statutului său de prim vaccin, pe lângă Sputnik V, care a fost utilizat pentru imunizarea în masă, rezultând o amenințare potențială mai mare pentru dominanța pieței de către Sputnik”, se arată în raportul alianței.

AFP a raportat că, într-o evaluare care i-a fost furnizată anul trecut, Global Engagement Center a spus că mii de conturi de social media legate de Rusia au derulat o campanie coordonată pentru a submina narațiunile oficiale despre COVID-19.

În urma raportului de pe Wall Street Journal, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a negat că agențiile de informații rusești răspândesc dezinformarea cu privire la vaccinurile occidentale și a declarat că Statele Unite încearcă să dea vina pe Rusia pentru dezbaterea internațională în ce privește remediile împotriva coronavirusului.

Centrul Departamentului de Stat a constatat că China a făcut un efort similar pentru o perioadă scurtă de timp, dar în cele din urmă a decis că este mai benefic să evidențieze propriile eforturi de vaccinare, mai degrabă decât să atace alte versiuni.

Îți mai recomandăm Raport. Germania, principala țintă din UE a campaniilor de dezinformare rusești