SUA cer Israelului să schimbe modul de acțiune în Cisiordania după uciderea unei activiste cu cetățenie americană

Palestinieni și activiști internaționali țin portrete ale activistei turco-americane Aysenur Ezgi Eygi la ceremonia funerară, după ce aceasta a fost ucisă de forțele israeliene în timpul unor proteste din Cisiordania. 8 septembrie 2024.

Oficialii SUA cer Israelului să facă schimbări în operațiunile sale din Cisiordania ocupată, după ce armata a recunoscut că a ucis acolo o activistă cu cetățenie dublă turco-americană.

Președintele american Joe Biden a declarat că el crede că uciderea lui Aysenur Ezgi Eygi a fost un „accident”, dar atât secretarul de stat Antony Blinken, cât și șeful Pentagonului, Lloyd Austin, au numit atacul „neprovocat și nejustificat”, transmite AFP.

„Nimeni nu ar trebui să fie împușcat și ucis pentru că a participat la un protest”, a spus șeful diplomației SUA.

„În opinia noastră, forțele de securitate israeliene trebuie să facă unele schimbări fundamentale în modul în care operează în Cisiordania, inclusiv modificări ale regulilor lor de angajare. Avem al doilea cetățean american ucis de forțele de securitate israeliene. Nu este acceptabil”, a adăugat Antony Blinken.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit marți cu omologul său israelian, Yoav Gallant, pe care l-a îndemnat să „reexamineze regulile de angajare (ale armatei israeliene) în timp ce operează în Cisiordania”, potrivit unui comunicat al Pentagonului.

Președintele Biden le-a spus reporterilor că uciderea pare să fi fost totuși un accident.

Glonțul „a ricoșat de pe pământ și a fost lovită accidental”, a spus Biden, fără a da detalii.

Partenerul lui Eygi, Hamid Ali, a contestat însă vehement această relatare și a declarat că „nu a fost un accident și că ucigașii ei trebuie trași la răspundere”.

Aysenur Ezgi Eygi, de 26 de ani, a fost ucisă în timp ce participa la demonstrațiile săptămânale împotriva coloniilor israeliene, construite ilegal conform dreptului internațional, dar susținute de membri de dreapta ai guvernului premierului Beniamin Netanyahu.

Armata israeliană a transmis că a descoperit că este „foarte probabil ca ea să fi fost lovită indirect și neintenționat de focul armatei israeliene”.

Eygi a fost ucisă „în timpul unei revolte violente în care zeci de suspecți palestinieni au ars anvelope și au aruncat cu pietre spre forțele de securitate la intersecția Beita”, transmite armata israeliană.

Dar familia lui Eygi respinge versiunea armatei israeliene și a numit ancheta preliminară „complet inadecvată”.

„Se adăpostea într-o livadă de măslini când a fost împușcată în cap și ucisă de un glonț de la un soldat israelian”, a transmis familia activistei ucise, într-un comunicat.

„Acest lucru nu poate fi interpretat greșit ca altceva decât un atac deliberat, țintit și precis al armatei împotriva unui civil neînarmat”.

Eygi a fost membru al Mișcării de Solidaritate Internațională (ISM), o organizație pro-palestiniană.

Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat anterior că forțele israeliene au ucis-o pe Eygi cu o „împușcătură în cap”.

Primarul din Beita, orașul unde au avut loc protestele, agenția oficială de știri palestiniană Wafa și familia lui Eygi au raportat, de asemenea, că soldații israelieni au ucis-o.

Îți mai recomandăm Armata israeliană susține că „eradichează organizaţii teroriste” în Cisiordania ocupată

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.