Potrivit Radio Europa Liberă Moldova, Chollet a precizat, la întâlnirea de marți seară cu jurnaliștii, că Statele Unite nu au în acest moment „vreun indiciu” că Republica Moldova s-ar confrunta cu o amenințare militară din partea Rusiei.
Întrebat de Europa Liberă dacă vede o vulnerabilitate în statutul de neutralitate al Republicii Moldova, diplomatul american a spus că Statele Unite ajută armata moldoveană „să crească” și să-și consolideze „capacitatea de apărare a integrității teritoriale”, printr-un parteneriat care respectă statutul de neutralitate al țării.
Derek Chollet: Depunem eforturi ca să facem armata moldoveană mai capabilă, mai eficace și mai modernă pentru a vă putea apăra suveranitatea și teritoriul...
„Este un parteneriat pe care sperăm să-l aprofundăm în cursul următoarelor luni, dar respectăm statutul constituțional de neutralitate”, a declarat Chollet. El a spus că este însoțit la Chișinău de un oficial de rang înalt al Ministerului american al Apărării, iar alții urmează să vină „în următoarele săptămâni”.
„Depunem eforturi ca să facem armata moldoveană mai capabilă, mai eficientă și mai modernă, pentru a vă putea apăra suveranitatea și teritoriul și a colabora cu noi în alte părți ale lumii”, a spus oficialul american, amintind că Republica Moldova este „furnizor de securitate” în Kosovo, ca parte a unei forțe de menținere a păcii conduse de NATO.
Your browser doesn’t support HTML5
Derek Chollet este al doilea oficial occidental care vorbește la Chișinău în ultimele săptămâni despre sprijin pentru întărirea armatei Republicii Moldova, în contextul războiului din Ucraina.
Aflat în vizită pe 4 mai, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Uniunea Europeană va oferi forțelor armate din Republica Moldova echipamente militare. Autoritățile moldovene au explicat că nu ar fi vorba de „arme letale”.
La întâlnirea cu jurnaliștii, consilierul Departamentului de Stat a spus că SUA monitorizează „cu atenție” situația din regiunea transnistreană și războiul din Ucraina, iar „la ora actuală” nu au motive să creadă „că Moldova este amenințată”.
Îți mai recomandăm Ce are de gând Rusia în Transnistria? Varianta invaziei aeriene și a unei diversiuni la ChișinăuÎntrebat de Radio Europa Liberă Moldova dacă România, membră a NATO și UE, poate oferi Republicii Moldova un aranjament de securitate asemănător cu cel semnat de Marea Britanie cu Suedia și Finlanda, țări până acum neutre, care au cerut să adere la NATO, Chollet a spus că nu vrea să comenteze „situații ipotetice”.
Cu o săptămână în urmă, Marea Britanie a semnat acorduri oficiale cu Finlanda și Suedia prin care le oferă garanții de securitate „în cazul în care oricare dintre țări suferă un dezastru sau un atac”, până la aderarea propriu-zisă la NATO, care ar mai putea dura câteva luni.
În afară de sporirea capacității de apărare a armatei, Statele Unite examinează cu autoritățile de la Chișinău „planuri de reacție” pentru ca, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, Republica Moldova să fie pregătită de „ceea ce poate fi mai rău”, a mai spus la Chișinău oficialul Departamentului de Stat.
O preocupare principală a Statelor Unite este să ajute Republica Moldova să facă față crizei refugiaților, a adăugat Dereck Chollet. El a precizat că în timp ce Statele Unite au oferit Republicii Moldova ajutoare de 1,5 miliarde de dolari în ultimii 30 de ani, ajutoarele din ultimele 80 de zile, de după invadarea Ucrainei de către Rusia, s-au ridicat la 130 de milioane de dolari, adică la aproape 10% din total.
Îți mai recomandăm Maia Sandu, în Parlamentul European: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei „ne întoarce cu 100 de ani în urmă”Consilierul Departamentului de Stat s-a întâlnit cu autoritățile de la Chișinău, inclusiv cu premierul Natalia Gavrilița și a vizitat un centru pentru refugiați.
Sute de mii de ucraineni au tranzitat Republica Moldova iar 90.000 de ucraineni „sunt găzduiți de cetățenii mei cu suflet mare. Jumătate sunt copii, ceea ce înseamnă 10% din copiii care sunt în țara mea”, a spus, miercuri, în Parlamentul European, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a adăugat că țara sa face tot ce este posibil pentru a ajuta refugiații.
Din R. Moldova, Chollet a mers, miercuri, în Georgia pentru convorbiri despre „avansarea aspirațiilor poporului georgian pentru un viitor democratic, pașnic, prosper și euroatlantic”, urmând să-și încheie turneul european la Londra, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.