Lloyd Austin a ordonat grupului de atac al portavionului condus de USS Abraham Lincoln, echipat cu avioane de luptă F-35 să „accelereze tranzitul” către regiune, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.
Acesta a precizat și că submarinul cu rachete ghidate USS Georgia se îndreaptă către Orientul Apropiat.
Anunțul oficialilor militari SUA vine după ce Washingtonul a anunțat săptămâna trecută că va trimite în regiune importante forțe navale și aeriene, o demonstrație de sprijin pentru aliatul cheie al SUA, Israelul.
Concentrarea de forțe militare SUA are loc după ce Iranul și grupul libanez Hezbollah au promis să răzbune uciderea, luna trecută, a șefului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, și a comandantului Hezbollah, Fuad Shukr.
În contextul creșterii tensiunilor din regiune, China transmite că sprijină Iranul în apărarea „suveranității, securității și demnității naționale”, notează Reuters.
Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, i-a spus ministrului interimar de Externe al Iranului într-o convorbire telefonică că denunță asasinarea șefului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, pe 31 iulie, spunând că atacul a încălcat suveranitatea Iranului și amenință stabilitatea regională.
„China sprijină Iranul în apărarea suveranității, securității și demnității sale naționale în conformitate cu legea și în eforturile sale de a menține pacea și stabilitatea regională și este pregătită să mențină o comunicare strânsă cu Iranul”, a declarat Wang.
Hamas cere aplicarea planului de pace Biden
Hamas a solicitat duminică mediatorilor să pună în aplicare un plan de armistițiu prezentat de președintele american Joe Biden, în loc să poarte alte discuții.
Așa-numitul „plan Biden” prevede trei faze pentru o încetare durabilă a focului și eliberarea tuturor ostaticilor.
Prima fază a foii de parcurs propuse include o încetare completă a focului de șase săptămâni, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate din Gaza și eliberarea unor ostatici israelieni în schimbul prizonierilor palestinieni deținuți de Israel.
A doua fază prevede eliberarea ostaticilor rămași în viață, în timp ce părțile beligerante negociază încetarea permanentă a ostilităților.
Ultima fază ar însemna un plan major de reconstrucție pentru Gaza și returnarea rămășițelor ostaticilor morți.
Președintele SUA a spus că planul se bazează pe o propunere israeliană. Cu toate că pare a avea sprijin din ambele părți beligerante, planul nu a fost aplicat până în prezent.
Solicitarea grupării militante palestiniene a venit la o zi după unul dintre cele mai grave atacuri israeliene, asupra unei școli din Fâșia Gaza, în urma căruia au murit peste 100 de persoane.
Hamas l-a numit marți pe șeful său din Gaza, Yahya Sinwar, drept succesor al liderului politic ucis și negociatorului de armistițiu Ismail Haniyeh, ucis pe 31 iulie la Teheran. Atacul a fost atribuit, deși Tel Avivul nu a revendicat responsabilitatea.
Îți mai recomandăm Zeci de morți după un atac israelian asupra unei școli din Gaza, spun autoritățile palestinieneIsraelul extinde ordinele de evacuare în sudul Fâșiei Gaza
Armata israeliană a ordonat mai multe evacuări în sudul Fâșiei Gaza duminică dimineața, la o zi după ce un atac aerian mortal asupra unei școli transformate în adăpost din nord a ucis cel puțin 80 de palestinieni, potrivit autorităților locale din domeniul sănătății.
Cele mai recente ordine de evacuare se aplică zonelor din Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Gaza, inclusiv unei părți a unei zone umanitare declarate de Israel din care armata a declarat că au fost trase rachete. Israelul acuză Hamas și alți militanți că se ascund printre civili și lansează atacuri din zone rezidențiale.
Khan Younis a suferit deja distrugeri pe scară largă în timpul unei ofensive aeriene și terestre la începutul acestui an. Zeci de mii de oameni au fugit din nou săptămâna trecută, după un ordin de evacuare.
Israelul a ordonat în mod repetat evacuări în masă, iar trupele sale au tot revenit în zone puternic distruse unde au mai luptat anterior cu militanții palestinieni.
Ordine similare de evacuare au precedat incursiuni militare majore. Marea majoritate a populației din Gaza de 2,3 milioane de oameni a fost strămutată în mod repetat în interiorul teritoriului.
Ministerul Sănătății din Gaza, care nu face distincție între civili și combatanți, spune că numărul morților palestinieni din război se apropie de 40.000 iar organizațiile umanitare internaționale au vorbit despre o criză umanitară profundă și foamete în Fâșia Gaza.
Războiul a început atunci când militanții conduși de Hamas au pătruns în Israel pe 7 octombrie, au ucis aproape 1.200 de persoane - majoritatea civili - și au răpit aproximativ 250 de persoane.
Îți mai recomandăm Perspectiva unui război Iran-Israel aduce Orientul Mijlociu într-un moment extrem de periculos
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.