„Retragerea din Tratatul INF a declanșat pistolul de start al unui nou Război Rece”, a declarat Beatrice Fihn, șefa Campaniei Internaționale de Abolire a Armelor Nucleare (ICAN, organizație care a primit premiul Nobel pentru pace). Organizația a arătat că, în cele trei luni de când Washingtonul a anunțat că se retrage din Tratatul INF (care reglementa uzul rachetelor balistice cu rază scurtă și medie de acțiune, încă din timpul Războiului Rece), 6 companii americane au încheiat contracte de peste un miliard de dolari pentru a-și vinde rachetele, relatează AFP.
SUA au acuzat Rusia că încalcă acest tratat care datează din 1987, pentru că a dezvoltat și testează o rachetă care depășește raza de acțiune de 500 de kilometri interzisă de Tratat, iar președintele Donald Trump a spus în octombrie că SUA se retrag din Tratat. La rândul său, Rusia a spus că și ea se retrage din tratat, acuzând SUA că și ele încalcă tratatul.
Îți mai recomandăm Războiul declarațiilor pe rachete. Ce înseamnă Tratatul INF și ieșirea SUA din el. Reacția RusieiȘase mari companii de armament au semnat contracte de 1,1 miliarde de dolari pentru a-și vinde rachetele, în cele trei luni de la anunțul președintelui Trump, guvernul de la Washington negociind în acest sens, conform raportului citat de AFP.
Raytheon este compania care a câștigat cel mai mult, semnând 44 de noi contracte, în valoare de 537 de milioane de dolari. Lockheed Martin ocupă locul secund, cu 36 de noi contracte, în valoare de 268 de milioane de dolari, în timp ce Boeing a semnat patru contracte, în valoare de 245 de milioane de dolari, arată raportul.
„Congresul ar trebui să investigheze rolul de lobby pe care l-au jucat Boeing, Lockheed Martin și Raytheon, care au câștigat partea leului din aceste contracte”, a mai declarat Beatrice Fihn, șefa ICAN.
„Este clar că are loc o nouă cursă pentru construcția de mai multe rachete, de care profită câteva companii americane, care intenționează să inunde piața cu rachete, indiferent de raza lor de acțiune”, mai susține raportul.
Îți mai recomandăm NATO prevede o cursă a armamentului după anularea INF, dar nu va instala noi arme nucleare în EuropaRaportul mai arată că, la nivel global, guvernele au contracte de cel puțin 116 miliarde de dolari cu companii private din Franța, India, Italia, Olanda, Marea Britanie și SUA, pentru producția, dezvoltarea și stocarea de arme nucleare.
Totodată, implicarea sectorului privat în arsenalurile nucleare ale Chinei, Israelului, Coreei de Nord, Pakistanului și Rusiei rămâne în mare parte ascunsă, fără a se cunoaște public cât se cumpără și ce companii au de câștigat.
„Președintele Trump susține nevoia de denuclearizare la nivel global, însă acțiunile SUA și ale aliaților săi înarmați nuclear nu respectă aceste cuvinte”, a declarat Susi Snyder, autoarea raportului.
Îți mai recomandăm Este România o țintă din cauza bazei antirachetă de la Deveselu? Răspunsul ambasadorului Rusiei. VIDEO