SUA pregătește răspuns la atacul cu drone care a ucis trei militari. Reuniune la ONU cu donatorii agenției pentru refugiați palestinieni

Președintele SUA, Joe Biden, este informat despre atacul asupra bazei militare americane din Iordania.

Decizia privind răspunsul militar la atacul care a ucis trei soldați americani este una dificilă, pentru că riscă să escaladeze tensiunile și așa ridicate din Orientul Apropiat. În același timp, secretarul Apărării, Lloyd Austin a declarat că SUA nu vor tolera atacurile asupra forțelor americane.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a promis că va lua „toate măsurile necesare” pentru a apăra trupele americane, după ce militanții susținuți de Iran au ucis trei soldați americani și au rănit alte zeci într-un atac cu dronă asupra unei baze americane din Iordania.

„Președintele și cu mine nu vom tolera atacurile asupra forțelor americane și vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra SUA și trupele noastre”, a declarat Lloyd Austin.

Declarația vine după ce oficialii americani au declarat pentru Associated Press, sub rezerva anonimatului, că e posibil ca drona inamică să fi fost confundată cu o dronă americană de supraveghere. Acesta ar fi motivul pentru care drona atacatoare nu a fost doborâtă.

Pentagonul a publicat numele celor trei soldați uciși în atac: Sergentul William Jerome Rivers, în vârstă de 46 de ani, specialistul Kennedy Ladon Sanders, în vârstă de 24 de ani, și specialistul Breonna Alexsondria Moffett, în vârstă de 23 de ani.

Armata SUA a publicat identitățile și fotografiile soldaților americani uciși în atacul din Iordania: William Jerome Rivers (s), Breonna Alexsondria Moffett (c) și Kennedy Ladon Sanders (d).

Atacul de duminică a fost primul atac mortal împotriva trupelor americane de la izbucnirea războiului Israel-Hamas în octombrie și marchează o escaladare majoră a tensiunilor care au cuprins Orientul Mijlociu.

Prim-ministrul Qatarului a declarat că speră că orice represalii din partea SUA nu vor submina progresul către un nou acord israeliano-Hamas privind eliberarea ostaticilor în discuțiile din weekend.

„Sper că nimic nu va submina eforturile pe care le facem sau nu va pune în pericol procesul”, a declarat șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al Thani la Washington.

Al Thani spune că s-au făcut progrese în medierea unei pauze de conflict în Gaza și eliberarea ostaticilor. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a confirmat rogresele și că există șanse reale de încheiere a unui acord.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă,
John Kirby, a declarat ca SUA nu sunt interesate de un conflict mai larg în regiune, dar că vor face tot ce e nevoie pentru a se proteja.

După acuzațiile aduse de oficialii SUA, Iranul a negat implicarea în atacuri și a susținut că nu este implicat în deciziile luate de mișcările de rezistență.

Grupul „Rezistența Islamică” din Irak a revendicat atacul asupra bazei americane.

Grupul apărut la sfârșitul anului 2023 și este format din mai multe miliții afiliate Iranului care acționează în Irak. „Rezistența Islamică” a revendicat alte atacuri împotriva forțelor americane în ultimele săptămâni.

Secretarul general al ONU se va întâlni cu principalele națiuni donatoare ale UNRWA

Secretarul general al ONU, António Guterres, se întâlnește marți la New York cu principalele țări donatoare ale UNRWA (Agenția Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni).

Întâlnirea are loc după ce 12 angajați ai agenției ONU pentru refugiații palestinieni au fost acuzați de Israel de implicare în atacurile din 7 octombrie.

Mai multe țări, inclusiv Statele Unite, Franța, Marea Britanie, Germania și Japonia, au anunțat suspendarea finanțării suplimentare a agenției.

„Secretarul general este personal îngrozit de acuzațiile împotriva angajaților UNRWA”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Guterres, Stephane Dujarric.

„Dar mesajul său către donatori – în special către cei care și-au suspendat contribuțiile – este cel puțin să garanteze continuitatea operațiunilor UNRWA, deoarece avem zeci de mii de angajați dedicați care lucrează în întreaga regiune”.

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, se întâlnește cu donatorii UNRWA pentru a le cere să nu oprească finanțarea agenției care oferă sprijin refugiaților palestinieni.


Agențiile umanitare internaționale au declarat că sunt „profund îngrijorate și indignate” de decizia „nesăbuită” a donatorilor majori de a reduce finanțarea agenției ONU de ajutor palestinian.

„Suntem șocați de decizia nesăbuită de a tăia un colac de salvare pentru o întreagă populație chiar de către unele dintre țările care au cerut ca ajutorul în Gaza să fie intensificat și ca umanitarii să fie protejați în timp ce își fac treaba”, a transmis o coaliție formată din 21 de agenții, inclusiv Oxfam, Salvați Copiii și ActionAid.

Peste 10 țări occidentale, inclusiv SUA, Marea Britanie și Germania, au anunțat că au suspendat finanțarea UNRWA, care oferă ajutor pentru mai mult de 5,6 milioane de refugiați palestinieni din Orientul Mijlociu. Agenția a declarat că a lansat o anchetă pornind de la acuzațiile Israelului că 12 membri ai personalului care ar fi luat parte la răpiri și ucideri în atacul Hamas din 7 octombrie.

Agențiile umanitare atrag atenția că 2 milioane de civili, peste jumătate dintre ei copii, se bazează pe ajutorul UNRWA în Gaza. „Populația se confruntă cu foametea, foametea iminentă și o epidemie de boală sub bombardamentele continue fără discriminare ale Israelului și privarea deliberată de ajutor în Gaza”, a transmis grupul de organizații umanitare.

„Dacă suspendările de finanțare nu sunt oprite, am putea vedea un colaps complet al răspunsului umanitar deja restricționat în Gaza.”

UNRWA a declarat luni că nu va putea continua operațiunile în Gaza și în regiune dincolo de sfârșitul lunii februarie dacă finanțarea nu va fi reluată.

Îți mai recomandăm Oficial ONU: „Foametea din Gaza e inevitabilă”

Raid israelian într-un spital din Cisiordania

Comandouri israeliene deghizate în palestinieni au ucis marţi trei militanţi într-un spital din oraşul Jenin din Cisiordania ocupată, unul dintre ei fiind acuzat că plănuia un atac iminent, relatează Reuters.

Hamas a recunoscut că unul dintre cei ucişi la spitalul Ibn Sina este un membru al său. Facţiunea aliată, Jihadul Islamic, a revendicat apartenenţa celorlalţi doi.

Poliţia de frontieră israeliană a declarat că cei trei palestinieni au fost ucişi într-o operaţiune a unităţii sale sub acoperire.

Armata l-a identificat pe unul dintre bărbaţi ca fiind Mohammed Jalamneh, în vârstă de 27 de ani, din Jenin, despre care a spus că avea contacte cu filierele Hamas din străinătate şi că plănuia „un atac de tip raid inspirat de masacrul din 7 octombrie”.

Ceilalţi doi palestinieni ucişi la spitalul Ibn Sina fuseseră implicaţi în atacuri recente, se arată în comunicatul israelian.

„Acesta este un alt exemplu de utilizare cinică a zonelor civile şi a spitalelor ca adăposturi şi scuturi umane de către organizaţiile teroriste”, a declarat armata israeliană.

Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a anunțat marţi că Israelul a ucis 215 palestinieni şi a rănit alţi 300 în Fâşia Gaza în ultimele 24 de ore. Bilanţul total a ajuns la peste 26.500 de morți.

Israelul afirmă că forţele sale au ucis aproximativ 9.000 de combatanţi palestinieni în Gaza şi că 221 dintre soldaţii săi au murit în lupte.