Restricții la vize SUA pentru regimul Lukașenko. Țihanovskaia, judecată în lipsă pentru trădare

Autocratul Alexandr Lukașenko, fost șef de colhoz, se află neîntrerupt la putere din 1994. Opoziția și occidentul îl acuză că a fraudat masiv ultimele alegeri prezidențiale, care ar fi fost, de fapt, câștigate de Svetlana Țihanovskaia, obligată să părăsească țara.

SUA au impus restricții privind acordarea vizelor pentru 25 de persoane care subminează democrația în Belarus prin procese motivate politic împotriva liderilor și activiștilor opoziției, a anunțat secretarul de stat american, Antony Blinken.

Guvernul belarus, condus de președintele Alexander Lukașenko, continuă să „reprime poporul belarus și aspirațiile sale democratice”, se arată într-o declarație a lui Blinken, dată publicității de Departamentul de Stat al SUA.

Îți mai recomandăm Belarus în războiul din Ucraina. Cum și-a împins Lukașenko țara de partea Rusiei

„Acești oficiali ai regimului vizați în acțiunea de astăzi includ membri ai Adunării Naționale a Belarusului pentru rolul lor în adoptarea unei legislații care să autorizeze pedeapsa cu moartea pentru persoanele condamnate pentru presupuse „tentative de acte de terorism”, acuzație folosită pentru a reprima și intimida opoziția democratică și societatatea civlă”, se spune în declarație.

Anunțul sancțiunilor vine în momentul în care Belarusul și-a trimis liderul opoziției în exil. Svetlana Țihanovskaia, despre care occidentul și opoziția spun că este, de fapt, câștigătoarea alegerilor prezidențiale din Belarus, fraudate masiv autocratul Alexandr Lukașenko, fostul șef de colhoz aflat neîntrerupt la putere din 1994, este judecată în lipsă pentru acuzații de trădare.

Activiștii pentru drepturile omului estimează că aproximativ 1.500 de persoane sunt în închisoare în Belarus, pentru acuzații motivate politic.

Țihanovkaia și asociații, judecați în lipsă

Procesul în lipsă al liderului opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, și a celor patru asociați ai săi a început marți la Minsk, după ce aceștia au contestat rezultatele alegerilor din 2020 despre care spun că au fost fraudate pentru menținerea fostului șef de colhoz la conducerea Belarusului.

Tribunalul din Minsk a respins cererea avocaților Svetlanei Țihanovskaia și a celuilalt inculpat, Pavel Latușka, președintele grupului de sprijin al candidaturii acesteia la președinție, de a renunța la toate acuzațiile împotriva lor și de a închide procesul.

Țihanovskaia este acuzată de înaltă trădare, tulburări sociale, crearea unui grup extremist, incitare la ură, complot pentru a prelua puterea și a solicitarea de sancțiuni internaționale împotriva Belarusului.

Îți mai recomandăm Kolesnikova, una din cele trei femei-lideri ai opoziției belaruse, din închisoare la terapie intensivă

Criza din Belarus

Alexandr Lukașenko își continuă represiunea brutală împotriva ONG-urilor, activiștilor și a presei independente. Latușka și alți trei inculpați - Maria Maroz, Volga Kavalkova și Serghei Dilevski - sunt acuzați că au făcut cereri publice de sancțiuni împotriva Belarusului, au incitat la ură, la luare de mită și au creat un grup extremist.

Cu toții sunt membri ai Consiliului de Coordonare, organism de opoziție condus de Țihanovskaia și Latușka, și au fugit din Belarus în urma reprimării violente a protestelor anti-Lukașenko.

Țihanovskaia a numit procesul „farsă” și „răzbunare” din partea fostului șef de colhoz și spune că nu i-a fost permis accesul la documentele instanței.

„Aceste procese nu sunt procese deloc. Este un spectacol. Este o farsă care nu are nimic de-a face cu justiția", a declarat Țihanovskaia, aflată în exil în Lituania. Și Latușka a numit procesul „un circ”.

„Să vedem cum este încălcată constituția în Belarus - alegerile au fost trucate, puterea a fost uzurpată. Omul care a uzurpat puterea încalcă constituția în fiecare zi, ca să nu mai vorbim de Codul penal și Codul de procedură penală, precum și Codul administrativ și Codul de procedură administrativă. Aceste legi nu mai funcționează. Acest lucru nu poate fi numit proces și, prin urmare, nu vreau să iau parte la el", a declarat Latușka pentru Europa Liberă.

Mii de oameni au fost reținuți după protestele împotriva rezultatelor alegerilor și au existat rapoarte credibile de tortură și maltratare a deținuților de către forțele de securitate. Mai multe persoane au murit în timpul represiunii.

Lukașenko, în vârstă de 68 de ani, se bazează pe sprijinul Rusiei pentru a face față sancțiunilor occidentale primite pentru că reprimă opoziția, pentru că i-a arestat mulți din liderii săi, în timp ce alții au luat calea exilului.

Statele Unite, Uniunea Europeană și alte câteva țări au refuzat să recunoască victoria autodeclarată a lui Lukașenko la alegerile prezidențiale din 2020.