Galerie foto | SUA – Rusia: față în față. Istoria summit-urilor prezidențiale în imagini

Bill Clinton și Boris Elțîn. Vancouver, Canada, 3 aprilie 1993
La primul summit SUA – Rusia de după destrămarea Uniunii Sovietice, președintele Statelor Unite, Bill Clinton și cel al Rusiei, Boris Elțîn, au căzut de acord cu privire la un pachet de programe și măsuri economice menite să răspundă nevoilor umanitare imediate ale Rusiei. SUA au fost de acord să ajute Rusia în tranziția de la economia centralizată din era sovietică, la o economie de piață.

Bill Clinton și Boris Elțîn. Helsinki, Finlanda, 21 martie 1997
Una din principalele teme de discuție în timpul celui de-al doilea summit Clinton – Elțîn a fost extinderea NATO, mai exact măsura în care Alianța Nord-Atlantică va primi sau nu țări din fostul bloc sovietic. Oficialii ruși, inclusiv Boris Elțîn, l-au avertizat pe Bill Clinton că o extindere a NATO în acel moment ar fi fost o greșeală majoră în condițiile în care numeroși ruși ar fi văzut mișcarea drept o mobilizarea militară, cu potențial destabilizator, la granițele Rusiei. Doi ani mai târziu, Polonia, Ungaria și Republica Cehă s-au alăturat Alianței Nord Atlantice.

George W. Bush și Vladimir Putin. Ljubljana, Slovenia, 16 iunie 2001
George W. Bush și Vladimir Putin au discutat exact acum 20 de ani, în 16 iunie 2001, o serie de teme politice, inclusiv posibilitatea instalării unui sistem de apărare antirachetă în Europa, un proiect NATO, în coordonarea Statelor Unite. Rusia a spus că un astfel de sistem ar încălca Tratatul privind limitarea sistemelor de rachete anti-balistice încheiat între cele două țări în 1972. Ulterior, în decembrie 2001, la scurt timp după atacurile din 11 septembrie, președintele Bush a anunțat retragerea SUA din acest Tratat. În timpul acestui summit, Vladimir Putin i-ar fi avertizat pe președintele Bush și pe secretarul de stat Condoleezza Rice despre legăturile Pakistanului cu talibanii și cu Al-Qaeda și despre pericolul terorismului islamic cu rădăcini în Afganistan. În volumul său de memorii, Condoleezza Rice a recunoscut că Putin a avut dreptate în această privință.

George W. Bush și Vladimir Putin. Bratislava, Slovacia, 24 februarie 2005
Într-un scurt summit desfășurat la Bratislava, președinții Biden și Putin s-au angajat să coopereze pentru combaterea terorismului nuclear prin îmbunătățirea măsurilor de securitate la instalațiile nucleare. De asemenea, a existat o înțelegere cu privire la grăbirea procesului de aderare a Rusiei la Organizația Mondială a Comerțului.

Barack Obama și Dmitri Medvedev. Praga, Republica Cehă, 8 aprilie 2010
Discuțiile de la Praga au atins subiecte precum securitatea nucleară, programul atomic iranian și tensiunile politice din Kârgâzstan, unde ambele țări aveau în acel moment baze militare. Cei doi președinți au semnat un tratat de reducerea cu 30% a arsenalelor nucleare strategice, o reducere insuficientă pentru a anula pericolul unui eventual atac. Înaintea summit-ului a fost înființată o Comisie bilaterală, cu 13 grupuri de lucru pe teme precum securitatea nucleară, contraterorismul, cooperarea spațială, mediul. Odată cu deteriorarea relațiilor, cu începere din 2012, Comisia și-a încetat lucrările, iar în prezent este considerată desființată.

Donald Trump și Vladimir Putin. Helsinki, Finlanda, 19 iulie 2018
Pentru această întâlnire nu a fost anunțată o agendă iar după discuții nu a fost transmis vreun comunicat de presă. Unele teme ale discuției au fost menționate la controversata conferință de presă comună de după summit. Trump a părut să accepte fără nicio problemă respingerea de către Rusia a acuzațiilor despre încercarea de influențare a alegerilor prezidențiale americane din 2016, contrazicând propriile servicii de informații. Atitudinea sa a produs revoltă în mediul politic american și a fost criticată inclusiv de unii dintre aliații săi. O zi mai târziu, Donald Trump și-a nuanțat o parte din declarații spunând că s-a exprimat greșit. După întâlnire, timp de mai multe zile, Rusia a transmis o serie de declarații despre ceea ce descria drept înțelegeri la care s-ar fi ajuns în timpul discuțiilor dintre cei doi președinți, fără vreo confirmare din partea americană.

Joe Biden și Vladimir Putin. Geneva, Elveția, miercuri, 16 iunie 2021
Acest summit are loc într-un moment în care relațiile dintre cele două țări sunt în cel mai critic punct de după încheierea Războiului Rece. În ultimul an, SUA au impus sancțiuni împotriva unor oficiali și oameni de afaceri americani pentru o lungă listă de acuzații: intervenția în alegerile din 2016, atacurile asupra activiștilor și jurnaliștilor din Rusia, otrăvirea opozantului lui Putin, Alexei Navalnîi, atacuri cibernetice (inclusiv împotriva unor instituții ale Statelor Unite), tensiunile de la granița Ucrainei. La rândul ei, Rusia acuză Washington-ul de intervenție în politica sa internă și de punerea în pericol a stabilității internaționale.