Cele 26 de companii sunt cele mai recente adăugări aduse Listei care desemnează companiile restricționate la import in SUA. Washingtonul consideră că minoritatea din regiunea Xinjiang din China este supusă unui genocid continuu, transmite Reuters.
Oficialii americani afirmă că autoritățile chineze au înființat lagăre de muncă pentru uiguri și alte grupuri minoritare musulmane în regiunea Xinjiang din vestul Chinei. Beijingul neagă acuzațiile.
Multe dintre companiile textile enumerate au sediul în afara Xinjiang, dar își procură bumbacul și alte materii prime din regiunea Xinjiang, a transmis Departamentul de Securitate Internă (Department of Homeland Security - DHS) într-un comunicat.
Până în prezent, Washingtonul a restricționat importurile de la 65 de entități pe baza legii care sancționează folosirea muncii forțate a uigurilor.
„Susținem cu entuziasm acțiunea DHS de astăzi de a dubla aproape lista entităților din Legea privind prevenirea muncii forțate uigure – recunoscând în același timp că lista actuală rămâne doar o fracțiune din întreprinderile complice la munca forțată", au declarat republicanii Chris Smith și Jeff Merkley, președinții Comisiei pentru China din Congresul SUA.
Parlamentarii doresc ca Departamentul de Securitate Internă să pună pe lista neagră și alte companiile chinezești care produc bunuri pentru piața americană cu materii prime provenite din Xinjiang.
Măsura anunțată de SUA este cea mai recentă dintr-o serie de sancțiuni care vizează China.
În urmă cu câteva zile, SUA a crescut de patru ori taxele impuse importurilor de mașini electrice din China și a majorat semnificativ barierele vamale pentru produse din domeniul energiilor verzi și al tehnologiei avansate.
De asemenea, SUA a sancționat recent 37 de entităţi chineze. Unele dintre acestea ar fi avut legătură cu survolarea teritoriului SUA de către un presupus balon chinez de spionaj, în 2023.
La începutul lunii iunie, SUA a ajuns la aproape 300 de entități din China și Hong Kong sancționate pentru că ar sprijini Rusia în războiul din Ucraina, furnizând tehnologii care pot fi folosite atât în sectorul civil, dar și în scopuri militare.
Îți mai recomandăm Sclavia modernă | Marile branduri trebuie să demonstreze că nu s-au folosit de munca forțată din ChinaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.