Noul sistem Patriot va veni din Polonia, unde a protejat un contingent de soldați americani care se vor întoarce în Statele Unite, transmit AP și New York Times .
Sistemul ar putea fi desfășurat pe linia frontului din Ucraina în următoarele câteva zile, au declarat oficialii americani, în funcție de orice întreținere sau modificări de care are nevoie.
Considerată una dintre cele mai bune arme de apărare aeriană ale Statelor Unite, Patriot include un sistem radar puternic și lansatoare mobile care trag rachete asupra proiectilelor care se apropie.
Decizia SUA vine după solicitările insistente ale președintelui Volodimir Zelenski către țările occidentale. Zelenski a spus în repetate rânduri că Ucraina are nevoie de o mai bună apărare aeriană împotriva atacurilor cu rachete și drone ale Rusiei.
Zelenski susține că Ucraina are nevoie de cel puțin încă șapte lansatoare Patriot pentru a se apăra mai eficient. Președintele ucrainean a precizat că Ucraina are nevoie de două dintre sisteme pentru a proteja Harkovul, unde Rusia a lansat o ofensivă pe 10 mai.
Trimiterea de sisteme de apărare Patriot este negociată de aliații europeni ai Ucrainei.
Două țări europene au răspuns apelului Ucrainei. Germania are deja în Ucraina un sistem Patriot, iar cancelarul Olaf Scholz a declarat că un al doilea va fi instalat până la sfârșitul lunii iunie.
Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a anunțat că Germania va livra încă 100 de rachete de apărare aeriană Patriot într-o inițiativă cu Danemarca, Olanda și Norvegia.
Îți mai recomandăm Președintele Iohannis anunță ședință a CSAT. România ar putea decide trimiterea de sisteme Patriot UcraineiOlanda are, de asemenea, o baterie în Ucraina. Sunt negocieri în desfășurare pentru trimiterea unei a doua baterii Patriot în Ucraina.
Recent, Spania s-a angajat să trimită Ucrainei câteva zeci de rachete pentru sistemele antiaeriene Patriot.
România urmează să decidă dacă va trimite sau nu Ucrainei unul dintre sistemele Patriot. Subiectul va fi pe agenda ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), convocată de președintele Klaus Iohannis pentru joia viitoare.
Ministerul Apărării a cumpărat, în 2017, șapte sisteme americane de acest tip pentru care a plătit aproximativ 4 miliarde de dolari. Patru dintre ele se află în țară și două sunt funcționale.
Următoarele trei sisteme ar urma să fie livrate începând cu 2027.
Îți mai recomandăm Ce este un sistem de apărare antiaeriană Patriot și cum funcționeazăEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.