Peste 250.000 de case din Florida lăsate fără curent de uraganul Idalia. Temperaturile ridicate ale oceanului alimentează uraganul

Uraganul Idalia, care a dus la evacuări masive în timp ce amenință să lovească partea de nord a Floridei, este alimentat de temperaturile neobișnuit de ridicate din Golful Mexic, parte a unei tendințe de încălzire marină extremă care a dominat vara.

Peste 250.000 de case au rămas fără curent în Florida, a anunțat guvernatorul statului, Ron DeSantis, la o conferință de presă susținută la Tallahassee.

Cele mai multe întreruperi de curent au avut loc pe linia principală a furtunii, în: Dixie, Levy, Taylor, Suwannee, Madison, Jefferson, Columbia, a spus el.

Uraganul Idalia este acum un uragan de categoria 1 cu vânt maxim susținut aproape de 80 mph, afirmă cea mai recentă actualizare de la Centrul Național pentru Uragane, preluată de The Guardian.

Deanne Criswell, șefa Agenției Federale de Management al Urgențelor (Fema), a susținut un briefing la Casa Albă despre eforturile salvatorilor față de consecințele uraganului Idalia.

Președintele Joe Biden a fost informat miercuri dimineață despre traseul furtunii, a spus Casa Albă.

Biden a vorbit cu guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, „pentru a-l anunța că familia federală continuă să fie acolo pentru a-l sprijini”, a spus Criswell.

Ea a spus că va călători în zona afectată de furtună în această după-amiază și că se va alătura lui DeSantis miercuri pentru a vedea în mod direct daunele și pentru a evalua procesul de recuperare necesar.

Criswell a spus că este prea devreme pentru a evalua pagubele totale ale Idaliei, dar a descris uraganul drept „cea mai puternică furtună care a ajuns la pământ în această parte a Floridei în peste 100 de ani”.

Uraganul Idalia, care a dus la evacuări masive în timp ce amenință să lovească partea de nord a Floridei, este alimentat de temperaturile neobișnuit de ridicate din Golful Mexic, parte a unei tendințe de încălzire marină extremă care a dominat vara.

Idalia a ajuns în Golful Mexic ca o furtună de categoria 1, dar până miercuri a ajuns la un eveniment de categoria 3, devenind primul uragan care lovește SUA în acest an.

Intensificarea rapidă a uraganului, care a adus vânturi puternice, ploi și valuri de furtună în timp ce a traversat nordul Floridei, a fost stimulată de temperaturile oceanului care au rămas constant ridicate pe tot parcursul verii.

Părțile de est ale Golfului Mexic au ajuns la temperaturi de 30,5 - 31 grade Celsius în ultimele zile, cu câteva grade peste media pe termen lung și fac parte dintr-o vastă rețea de valuri de căldură marine care au acoperit aproape jumătate din suprafața oceanelor lumii în această vară.

Oamenii de știință au spus că căldura oceanică extremă este în concordanță cu impactul așteptat al crizei climatice.

Acest nivel de căldură este suficient pentru a face din Idalia o furtună devastatoare de categoria 5, spun oamenii de știință, deși alți factori, cum ar fi forfecarea vântului, vor influența rezultatul final al furtunii.

Uraganele adună putere din oceanele calde și umiditatea din atmosferă, fațete ale încălzirii globale.

Studiile au arătat că există dovezi că uraganele din Atlantic devin din ce în ce mai puternice și se intensifică mai rapid datorită acestor acceleratori furnizați de criza climatică.

Actualul fenomen climatic natural El Niño, care a încălzit Oceanul Pacific ecuatorial, este în mod normal asociat cu un sezon mai slab al uraganelor în Atlantic, dar Noaa a avertizat recent despre o perioadă peste medie de furtuni datorată, parțial, căldurii extreme care s-a acumulat în oceane.

Oceanele au absorbit aproximativ 90% din căldura suplimentară din cauza eliberării gazelor cu efect de seră din arderea combustibililor fosili, temperaturile ridicate provocând stres peștilor și albirea și chiar moartea recifelor de corali.

Îți mai recomandăm Planul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, adoptat de PE
Îți mai recomandăm Planul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, adoptat de PE