Suedia a devenit oficial al 32-lea stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, după 200 de ani de neutralitate, nealiniere militară şi doi ani de negocieri. Aderarea Suediei a fost un pas major în politica de apărare a țării nordice, relatează AFP.
Rusia a ameninţat săptămâna trecută că va lua „contramăsuri”, care vor depinde de „condiţiile şi amploarea integrării Suediei în NATO”.
Aderarea Suediei, după cea a Finlandei, anul trecut, face ca toate țările de pe malurile Mării Baltice, cu excepţia Rusiei, să fie de acum membre ale Alianţei Nord-Atlantice.
Aderarea oficială a Suediei are loc într-un moment în care militarii țării sunt implicați deja într-un exercițiu militar nordic masiv, în care participă aproximativ 20.000 de soldați din 13 țări NATO.
Printre militari se află și cei ai Finlandei, cealaltă țară nordică care a aderat la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.
În martie 2022, după invazia Rusiei în Ucraina, Suedia a anunțat că va crește cheltuielile militare până la „standardul” NATO și că va ajunge la 2% din PIB. La sfârșitul anului 2023, guvernul Suediei a declarat că cheltuielile militare vor depăși obiectivul de două procente în 2024.
Armata suedeză poate trimite în teren aproximativ 50.000 de soldați, dintre care aproximativ jumătate sunt rezerviști.
Forțele sale aeriene includ mai mult de 90 de avioane de luptă JAS-19 Gripen dezvoltate pe plan intern și are o forță navală în Marea Baltică formată din corvete și submarine.
Ca membru al NATO, strategia militară a Suediei se va schimba, spun analiștii, față de cea din perioada de neutralitate. Acum, forțele militare suedeze se vor integra în sistemul alianței, ceea ce presupune, pe lângă apărarea propriului teritoriu, și apărarea celorlalte state membre.
Pentru Suedia, aderarea la alianță va schimba și atitudinea legată de un potențial conflict, care până acum punea țara într-o situație de dezavantaj față de marile puteri militare, cum ar fi Rusia.
Suedia, integrată în NATO, beneficiază de sprijinul unei organizații care, inclusiv demografic și economic, este mult superioară Rusiei.
Suedia participă deja la exerciți un militar NATO din nordul Europei care implică 20.000 de soldați din 13 țări.
Și militari finlandezi participă la exercițiu, Finlanda fiind de asemenea primită recent în NATO.
Exercițiul militar implică, pe lângă trupe și echipamente terestre, aproximativ 100 de avioane, fregate și submarine.
Aderare dificilă pentru Suedia
Helsinki şi Stockholmul şi-au anunţat în acelaţi timp candidatura la adearea la NATO, în 2022.
Finlanda a obţinut aderarea la Alianţă în aprilie, însă procesul de aderarea a Suediei a fost blocat de negocieri cu Turcia și Ungaria. Ankara a acuzat țara nordică de prea multă toleranță faţă de activişti kurzi refugiaţi pe teritoriul său, pe care Turcia îi consideră teroriști.
Suedia a avut de făcut față și reticențelor și tergiversărilor premierului ungar Viktor Orban. Acesta a fost de acord, în principiu, cu aderarea, dar a acuzat remarcile critice ale Suediei la adresa derapajelor politicii maghiare de la principiile statului de drept.
La sfârşitul lui februarie, Parlamentul ungar a ratificat într-un final aderarea Suediei la NATO.
Aderarea Suediei la NATO a fost dublată de o înăsprire a discursului liderilor săi. Comandantul Forţelor Armate suedeze, Micael Byden, avertiza în ianuarie că suedezii „trebuie să se pregătească acum de război”.
În afară de candidatura la aderarea la NATO, Suedia a semnat la începutul lui decembrie un acord prin care autorizează Statele Unite să aibă un acces la 17 baze militare de pe teritoriul suedez.
Îți mai recomandăm Parlamentul Ungariei a ratificat aderarea Suediei la NATOEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.