Galerie foto | Sufocat de plastic și ape uzate, râul Lepenc arată nivelul poluării din Kosovo

22 august 2024. Râul Lepenc – care curge în mare parte prin Kosovo și parțial prin Macedonia de Nord – este din nou colmatat cu deșeuri din plastic. Asta arată problemele grave și recurente de poluare care amenință mediul și sănătatea publică din regiune.


 

Sticlele din plastic, cutiile de conserve și alte deșeuri plutitoare sunt dovada crizei deșeurilor din Kosovo.

Zecile de ani în care a lipsit infrastructura adecvată de gestionare a deșeurilor, la care se adaugă moștenirea conflictelor și resursele guvernamentale limitate au exacerbat aceste probleme.

Deșeurile provenite de la întreprinderi și gospodării ajung adesea direct în râuri. Iar depozitarea ilegală a deșeurilor solide agravează și mai mult situația.

Poluarea râului Lepenc nu este o problemă izolată; alte râuri importante din Kosovo, precum Ibar și Sitnica, suferă, de asemenea, de o contaminare gravă.

Țările balcanice învecinate se confruntă cu provocări de mediu similare. Toate acestea demonstrează necesitatea unor eforturi regionale coordonate pentru îmbunătățirea calității apei, protejarea ecosistemelor și promovarea gestionării durabile a apei.


 

În ciuda numeroaselor plângeri din partea locuitorilor din zonă, apelurile lor au rămas în mare parte fără răspuns.

Deși organizațiile neguvernamentale au făcut eforturi pentru a rezolva problema, lipsa unei aplicări eficiente a legii, a sensibilizării publicului și a unor politici de mediu cuprinzătoare continuă să împiedice progresul, lăsând râurile din Kosovo blocate într-un ciclu de degradare ecologică persistentă.
 

Râul Lepenc, unul dintre cele mai poluate cursuri de apă din Kosovo, este din nou sufocat de plastic și resturi.