Summit Bruxelles. Negocieri dure pentru planul de relansare. Merkel: e posibil ca duminică să nu se ajungă la un acord

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel

În încercarea de a depăși profundele divergețe legate de planul de relansare economică și a găsi un compromis, liderii europeni se reunesc duminică la Bruxelles. Întâlnirea are loc după două zile de negocieri dure, în care Olanda și aliații ei din grupul ”frugalilor” refuză să accepte un plan de care să beneficieze cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus, în frunte cu Italia și Spania. Presiunile făcute de Germania și Franța în acest sens au fost sortite eșecului.

De altfel, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că este ”posibil” ca duminică să nu se ajungă la un acord, potrivit AFP.

În discuție este un fond de 750 miliarde euro pentru relansarea economiei europene, dar și bugetul multianual al UE (2021-2027) de 1.074 miliarde euro. Un compromis este însă greu de găsit fiind necesară unanimitatea statelor membre.

Îți mai recomandăm Summit UE la Bruxelles: cum să convingi un „frugal” să cheltuiască și despre realitatea revizionismului rusesc. Revista presei europene

Dineul de sâmbătă- la care președintele Consiliului, Charles Michel, i-a reunit pe președintele francez, cancelarul german și liderii celor patru "frugali" (Olanda, Austria, Danemarca și Suedia), la care s-a adăugat și Suedia- a fost o ”reuniune a fost foarte dură", au declarat pentru AFP două surse europene. După mai multe tentative de compromis, Merkel și Macron au părăsit reuniunea pentru o discuție cu liderul italian Giuseppe Conte, potrivit unei surse diplomatice.


La sfârșitul zilei de sâmbătă, una dintre opțiuni era modificarea repartiției între credite și subvenții majorând cota primelor la 300 miliarde (față de 250 în propunerea inițială).


Parisul și Berlinul au semnalat că nu acceptă o reducere a subvențiilor sub pragul de 400 miliarde.

În curs de actualizare

"Frugalii" sunt partizanii unei reduceri a subvențiilor și preferă creditele rambursabile. Între altele, reclamă în contul fondurilor alocate reforme solide din partea beneficiarilor.

Exigențe care irită statele sudice, îngrijorate că s-ar putea trezi obligate să aplice un program decis de alții, așa cum a pățit Grecia la momentul de vârf al crizei Zonei Euro, când populația a fost supusă unor sacrificii dureroase.

Pentru a controla mai bine aceste țări, cărora li se reproșează laxismul bugetar, Rutte dorește ca planurile de reforme să fie validate în unanimitate de cei 27 (și nu cu majoritate calificată cum a prevăzut Charles Michel)

__