Cea de-a treia reuniune CPE are ca scop căutarea de soluții pentru crizele acutizate în ultima perioadă, transmite DPA.
Tensiunile au escaladat recent între Armenia și Azerbaidjan, între Kosovo și Serbia, toate aceste țări fiind participante la CPE.
Absența de la reuniune a președintelui azer, Ilham Aliyev, a afectat semnificativ încercarea grupului european de a găsi soluții diplomatice pentru situația conflictuală din Nagorno Karabah.
Președintele Azerbaidjanului a justificat absența de la summit prin declarațiile în favoarea Armeniei făcute de Paris și pentru că Franța ar avea în plan să livreze armament Erevanului.
Îți mai recomandăm Franța, dispusă să livreze echipamente militare în ArmeniaOficialul azer susține chiar că există o atmosferă „anti-azeră” la summitul EPC și a spus că Baku dorește ca întâlnirea cu reprezentanții Armeniei să aibă loc în Turcia, transmite AFP.
De cealaltă parte, președintele Armeniei, Nikol Panișian a confirmat participarea la summit și a spus că regretă că s-a pierdut șansa semnării unui „document de cotitură” în chestiunea Nagorno-Karabah.
Luna trecută, Azerbaidjanul a lansat o ofensivă militară pentru a recuceri regiunea contestată Nagorno-Karabah, determinând exodul a aproximativ 100.000 de armeni.
Mai mult, la sfârșitul lunii septembrie, în nordul Kosovo a avut loc cea mai gravă izbucnire de violență din ultimii 15 ani. Persoane înarmate au atacat poliția kosovară, ucigând un ofițer.
Îți mai recomandăm 30 de etnici sârbi s-au luptat cu poliția la o mănăstire din Kosovo. Un polițist și trei atacatori ucișiLa summitul CPE participă și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, transmite Reuters.
Într-o postare pe rețeaua X, Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina are propuneri pentru securitatea și stabilitatea în Europa, prezicând că dorește să își concentreze interesul asupra Mării Negre, securității alimentare și libertății de navigație.
Ucraina are dificultăți în a-și găsi rute de transport pentru produsele agricole exportate de când Rusia i-a blocat și atacat porturile de la Marea Neagră și de pe Dunăre.
O temă importantă pentru liderii reuniți la Granada este migrația, atât în interiorul uniunii cât și cea provenind din afara blocului comunitar. Discuțiile au loc după ce miercuri, țările UE au aprobat un prim acord legat coordonarea europeană în situație de imigrație masivă provenită din țări non-UE.
Îți mai recomandăm Prim acord UE privind gestionarea imigrației ilegaleProgramul Summitului CPE include o sesiune plenară şi mese rotunde legate de inteligenţa artificială, energie, schimbări climatice și securitate.
La reuniunea CPE de la Granada participă și președintele României, Klaus Iohanis. Poptrivit unui comunicat al Președinției, Klaus Iohanis
Preşedintele României, Klaus Iohannis, va coprezida, alături de premierul Regatului Norvegiei, dezbaterile legate de energie, mediu şi combaterea schimbărilor climatice.