Liderii Uniunii Europene, care s-au reunit în România, joi, au afişat o imagine a curajului, în faţa eşecului colectiv de a performa în arii-cheie, şi au reînnoit devotamentul blocului faţă de unitate, pe măsură ce pregătirile continuă pentru ieşirea Regatului Unit, notează agenția Bloomberg, citată de Rador.
Agenția mai consemnează faptul că în declarația de la Sibiu, numită după oraşul transilvănean unde se întâlnesc liderii UE, aceștia au promis să protejeze „democraţia şi statul de drept, chiar dacă nu este clar dacă toţi au aceeaşi înţelegere a conceptelor”. Polonia, Ungaria şi România sunt acuzate că subminează standardele democratice, în timp ce obstacolele politice într-un proces de sancţionare înseamnă că partenerii lor din UE nu au putut până acum să le forţeze să se alinieze, mai scrie Bloomberg.
Îți mai recomandăm Liderii europeni au adoptat Declarația de la Sibiu: „Vom proteja democrația și statul de drept”Cotidianul francez Les Echos notează, în schimb, că Jean-Claude Junker, atunci când a propus ideea unui summit informal în oraşul românesc Sibiu, avea intenţia să facă din el un moment de impulsionare simbolică pentru Uniunea Europeană, cu gândul că ar fi fost prima Zi a Europei, fără Marea Britanie. „Dar lunga paranteză a Brexit tot nu s-a închis şi continuă să facă să planeze asupra viitorului UE o imensă incertitudine. Momentul nu este de altfel neapărat dintre cele mai bine alese: campania pentru alegerile europene crispează oarecum poziţiile”, mai punctează publicația franceză, citată de Rador.
Cotidianul german Frankfurter Rundschau scrie că cei 27 de lideri ai UE și-au făcut curaj, cu doar două săptămâni înaintea alegerilor europene, să arate prin acest summit că UE este solidară și în condițiile Brexit-ului.
Jurnaliștii germani mai notează și declarația cancelarului austriac Sebastian Kurz, care a pledat din nou, încă de la debutul summitului, în favoarea stabilirii unui tratat de bază pentru UE. Actualul tratat „nu este suficient de bine conceput. În acest moment avem nevoie de un nou tratat, de o schimbare de generaţii” – a precizat Kurz, adăugând că nu există niciun motiv pentru a ne mulţumi cu actualul statu quo în UE. Este nevoie „de un nou fundament” pentru ca UE să poată concura, la nivel internaţional, cu ţări precum China sau SUA.
Îți mai recomandăm După Sibiu: cine va fi viitorul șef al Comisiei Europene?În opinia preşedintelui francez Emmanuel Macron, pentru a putea concura împotriva acestor state, Europa trebuie să investească mai mult în inteligenţa digitală şi cea artificială, deoarece acestea contribuie la creşterea de mâine, mai notează Frankfurter Rundschau.
În timp ce cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta a scris despre faptul că la Sibiu s-a discutat „planul cincinal” al UE - aluzie la faptul că UE se pregătește de alegeri și că vor urma numiri noi în posturile-cheie la nivelul structurilor europene - și notează că președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Junker a propus ca prima dintre cele cinci priorități strategice ale UE în următorii cinci ani să fie consolidarea apărării și securității.
Nezavisimaia Gazeta, citat de Rador, mai consemnează și principalele realizări și eșecuri ale lui șefului Comisiei Europene: „Juncker a afirmat că principala sa realizare o constituie păstrarea Greciei în zona euro, iar dintre eșecuri a amintit reacția tardivă la scandalul financiar LuxLeaks, în 2014, și neimplicarea în pregătirile pentru referendumul referitor la Brexit, din Marea Britanie”.
Îți mai recomandăm VIDEO. Klaus Iohannis, la summitul de la Sibiu: „Europa a venit în România”