Super Liga Europei | „Meritocrația" fotbalului în fața intereselor financiare

FC Barcelona, Atletico Madrid și Real Madrid sunt printre echipele care vor să participă în Super Liga fotbalului european.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și premierul Marii Britanii, Boris Johnson, au respins ideea formării unei noi competiții în fotbalul european, spunând că aceasta ar submina meritocrația unuia dintre cele mai iubite sporturi de pe continent.

Cei doi au precizat, potrivit Politico.eu, că guvernele lor vor sprijini eforturile de blocare a inițiativei Super Ligii, lansate de AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Internazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid și Tottenham.

Planurile de înființare a unei Super Ligi ar dăuna profund fotbalului”, a scris Boris Johnson pe Twitter.


European Super League” ar urma să fie o competiție anuală pentru 20 de cluburi: 15 permanente și cinci calificate în fiecare sezon iar miza controverselor ar fi, potrivit comentatorilor, banii din publicitate.

BBC relatează că reacția în Europa a fost una puternică de respingere și de critică categorică la adresa motivelor echipelor inițiatoare care ar urmări doar profiturile din publicitate, ar distruge ligile naționale și integritatea competiției fotbalistice.

Cluburile semnatare arată, într-o declarație, că noua competiție anuală „va oferi fotbalului european sprijin și o creștere economică semnificativă printr-un angajament pe termen lung față de plăți de solidaritate neplafonate care vor crește odată cu veniturile Super Ligii. Acestea vor fi mai mari decât cele din competițiile europene actuale. /.../ În schimbul angajamentelor lor, cluburile vor primi 3,5 miliarde de euro pentru investiții în infrastructură și pentru a face față pierderilor cauzate de pandemia de COVID-19.

Un poster al echipei Real Madrid în vitrina unuia dintre magazinele care vând produse promoționale ale echipei.

O declarație a Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA), alături de alte asociații și federații naționale, descrie proiectul drept „un proiect cinic, creat din interesele proprii ale cluburilor într-un moment în care societatea are nevoie de solidaritate mai mult decât oricând”. UEFA să angajează să utilizeze toate instrumentele pe care le are la dispoziție, inclusiv excluderea cluburilor semnatare din alte competiții, pentru a opri lansarea Superligii.

Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat că jucătorilor celor 12 echipe li s-ar putea interzice participarea la Campionatul European din acest an și la cel Mondial din 2022.