UPDATE La ședința PNL de miercuri seară, Ludovic Orban nu a obținut susținerea liderilor, fiind contestat de Raluca Turcan, Robert Sighiartău și Rareș Bogdan.
Sighiartău l-a contrat pe Orban, spunându-i că partidul este pus într-o lumină proastă, la fel și Florin Cîțu, care ar fi nevoit să se retragă pentru a doua oară în favoarea lui. ”E o bătaie de joc la adresa lui”, a spus Sighiartău.
De altfel, Cîțu ar fi refuzat să se retragă.
Oricum, o altă propunere de premier trebuie votată în Biroul Politic, cel care l-a ales, prin vot, pe Florin Cîțu. Acest lucru se poate întâmpla însă doar dacă USR-PLUS și UDMR sunt de acord ca Ludovic Orban să redevină premier.
UPDATE. Dacian Cioloș lasă să se înțeleagă că nu este de acord cu propunerea ca Ludovic Orban să fie nominalizarea pentru funcția de premier. ”Apropo de discuțiile asupra numelui de premier din această seară, mesajul USR PLUS este simplu: am vorbit serios atunci când am spus că e nevoie de un nou început pentru România”, scris Cioloș pe Facebook.
UPDATE În seara aceasta mai are loc o întâlnire a PNL în care Orban vrea să vadă dacă are susținere pentru mișcarea pe vrea să o facă: un nou mandat de premier după ce Florin Cîțu a fost votat pentru această funcție. Din informațiile Europei Libere, ședința se anunță tensionată, nu toți liderii partidului fiind de acord cu această formulă. ”Sutem ridicoli dacă ne răzgândim”, ne-a spus sursa. În plus, se pare că Florin Cîțu nu ar fi de acord să renunțe, după ce a mai fost pus într-o situație similară și anul trecut.
UPDATE Ludovic Orban le-a spus liderilor USR- PLUS și UDMR că intenția sa este de a fi numit din nou prim-ministru, pentru acest lucru având nevoie de sprijinul tuturor partidelor care ar urma să formeze viitoarea coaliție, inclusiv de cel al minorităților naționale.
Kelemen Hunor și Dan Barna au cerut timp de gândire și au spus că se vor consulta cu partidele, dar nu au primit cu entuziasm ideea.
Negocierile pentru formarea coaliției majoritare și a viitorului guvern s-au blocat în disputa pentru conducerea Camerei Deputaților, pe care o revendică și PNL, și USR-PLUS. Din sursele Europei Libere negocierile nu au avansat nici marți, când a avut loc o întâlnire între liderii celor trei partide care vor să formeze guvernul și o alta la PNL.
Liberalii insistă în continuare pentru șefia Camerei Deputaților chiar și după ce Dan Barna a renunțat în favoarea lui Cătălin Drulă și nu vor să cedeze nici funcția de premier. Discuțiile vor fi reluate miercuri.
Ședința PNL a fost una tensionată, voci din conducere l-au acuzat pe Orban că se cramponează de funcție și blochează negocierile, ceea ce le aduce un prejudiciu de imagine și dă apă la moară atacurilor PSD, în timp ce alții susțin că PNL trebuie să dețină și premierul, și Camera Deputaților, deoarece au scorul cel mai mare din coaliție. USR-PLUS ar putea să accepte conducerea Senatului, dar nu are un candidat viabil.
Barna, sah la Orban
Eșecul primelor negocieri a creat imaginea că Dan Barna și Ludovic Orban se cramponează de șefia Camerei Deputaților în interesul propriei cariere politice. Marți dimineață, USR-PLUS a schimbat strategia, iar Barna a făcut un pas în lateral, spunând că încercă o nouă soluție, ”o nouă deschidere”și l-a propus pe Cătălin Drulă, liderul grupului USR de la Cameră, în locul lui.
”Aceste lucruri trenează pentru că se percepe că suntem în situația unui blocaj legat de alocarea funcțiilor politice sau, și mai fals, că este o chestiune legată de ambițiile personale ale liderilor celor două partide, respectiv a mea și a domnului Ludovic Orban. Nu este despre poziții, ci este exact despre o alocare echilibrată și șansa ca această coaliție să devină una care să funcționeze și să meargă mai departe”, a spus Barna, marți dimineața, la scurt timp după ce se terminase o întâlnire dintre Klaus lohannis și Ludovic Orban.
Rocada nu este însă chiar necondiționată, pentru că Barna cere în contrapartidă funcția de vicepremier. Pentru el și pentru Kelemen Hunor, liderul UDMR, cel care după consultările de la Cotroceni a spus clar că funcția de premier trebuie să aparțină PNL, care are 10 procente peste USR-PLUS.
De fapt, USR-PLUS nu renunță la condiționarea de fond: dacă PNL dă premierul, atunci USR-PLUS trebuie să dețină șefia Camerei Deputaților și invers.
Îți mai recomandăm Culisele consultărilor de la Cotroceni. Ce mesaj le-a transmis Iohannis partidelorPNL și UDMR, i-au bătut obrazul lui Barna
Prima reacție a lui Ludovic Orban a fost să bată obrazul colegilor de negociere, acuzându-i că fac declarații în nume propriu, contrar a ceea ce s-a decis. ”Consider că orice propunere sau posibilă soluție menită să consolideze formarea viitoarei coaliții trebuie adusă pe masa discuțiilor și încurajez toți partenerii să rămână consecvenți acordului inițial".
Reacția venită de la UDMR a fost însă mai dură, deși reproșul e legat tot de nerespectarea înțelegerii de a nu ieși unilateral cu declarații în spațiul public.
”Eu cred că o singură chestiune s-a urmărit aici, a încercat să își creeze o imagine publică de tu încerci să vii cu o soluție”, a spus senatorul maghiar Cseke Attila.
Oban, între ciocan și nicovală
Anunțul făcut de Barna îl pune într-o situație complicată pe Orban, pentru că, pe de o parte, dacă insistă pentru funcția de la Camera Deputaților lasă senzația că e preocupat mai mult de propriile interese decât de constituirea unui guvern funcțional și depășirea impasului, iar pe de alta, își fragilizează poziția în partid.
Potrivit surselor Europa Liberă, există deja în PNL o grupare care îl consideră responsabil pentru proasta gestionare a pandemiei, a cărei consecință a fost abenteismul și scorul obținut la alegeri. Este o grupare apropiată de președintele Iohannis și care îl presează pe Orban să renunțe la funcția de la Camera Deputaților, urmând ca PNL să ceară la negocieri conducerea Senatului, care este a doua funcție în stat.
De partea cealaltă, Orban este susținut de o grupare din actuala conducere a PNL, care nu ar vrea ca acesta să piardă funcția de la Cameră, după cea de premier, acest lucru însemnând că ar putea să piardă și conducerea partidului la congresul din primăvara acestui an. În plus, este vorba și de relațiile tensionate cu președintele Klaus Iohannis, care i-a cerut lui Orban să-și dea demisia din funcția de prim-ministru și ar fi dorit să-l însărcineze cu formarea viitorului guvern pe generalul Nicolae Ciucă.
Aceștia consideră că Iohannis ar dori un personaj mai apropiat în fruntea PNL, cu ajutorul căruia să impună partidului o direcție mai reformistă, spun sursele Europa Liberă. Această grupare îl susține pe Ludovic Orban în demersul său de a obține un alt mandat de premier, lucru pentru care ar avea însă nevoie de susținerea USR-PLUS și UDMR, inclusiv cea a minorităților naționale.
Nu este deocamdată clar dacă PNL și USR vor continua pe linia negocierilor în forță, care ar putea complica și mai mult situația în condițiile în care președintele a anunțat că parlamentul trebuie să se constituie pe 21 decembrie, adică peste o săptămână, iar PSD amenință cu boicotarea sedinței.
Trebuie reamintit că PNL a mai blocat formarea unei coaliții de guvernare, în 2008, când a cerut postul de premier pentru Călin Popescu Tăriceanu și pentru că nu l-a primit a refuzat să intre la guvernare alături de PDL.