Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că la nivelul Guvernului există o „preocupare serioasă” referitoare la interesul populației pentru vaccinare. Impresia generală din acest moment este că românii doresc să se vaccineze în număr foarte mare, iar dovada o constituie listele de așteptare de la centrele din România. Cu toate acestea, numărul persoanelor înscrise nu a depășit până acum 800.000.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, susține că numărul persoanelor înscrise pe listele de așteptare nu reflectă intenția reală de vaccinare. El a explicat că numărul a rămas constant pe aceste liste, deși peste 200.000 de persoane s-au vaccinat după 15 martie.
Îți mai recomandăm Johnson & Johnson în România | Eficiența vaccinului și efectele adverseNumărul mare al persoanelor înscrise pe listele de așteptare reprezintă însă doar un efect al faptului că România a primit puține vaccinuri. Mai mult, după problemele cu vaccinul AstraZeneca, s-au înregistrat mai multe retrageri pe platformă de la acest tip de vaccin.
Premierul Florin Cîțu a anunțat că în următoarele două luni urmează să sosească peste 8 milioane de doze de vaccin. Iar îngrijorarea guvernamentală apare după acest moment. Temerea este împărtășită la nivelul ministerului Sănătății, la nivelul liderilor Coaliției, dar și la cel al premierului.
„După această perioadă de interes maxim, când oamenii se înscriu pe platformă, va trebui să existe o campanie de convingere a populației să se vaccineze. Intervine o perioadă moartă, în care vom avea vaccinuri, dar nu vom avea doritori pentru vaccinare”, au afirmat pentru Europa Liberă surse guvernamentale.
Potrivit acestora, problemele vor începe să apară după ce vor exista 5 milioane de persoane vaccinate.
„Va mai exista un entuziasm legat de vaccinare pentru plecare în concedii. După ce acest val va trece, va trebui să stimulăm vaccinarea”, spun oficialii guvernamentali.
De aceea, la nivelul Palatului Victoria se discută o serie de măsuri de relaxare a restricțiilor în următoarele luni, dacă populația va dori să se vaccineze în număr mare. Ministrul Sănătății a anunțat că se ia în calcul posibilitatea participării la concerte sau alte evenimente, pe baza certificatului de vaccinare sau a unui test negativ.
Your browser doesn’t support HTML5
„Trebuie găsit un echilibru pentru a nu se crea discriminări evidente între cei care sunt vaccinați și cei care nu sunt vaccinați, dar vor să se vaccineze. Nu au nici o răspundere cei care nu au apucat să se vaccineze în raport cu cei care s-au vaccinat. Chiar și cei care se vor duce în concediu, le va fi mai ușor dacă sunt vaccinați, e un motiv în plus”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban. Subiectul stimulării campaniei de vaccinare a fost discutat și la ultima ședință a liberalilor.
Oficialii guvernamentali dau ca exemplu Israelul, unde campania de vaccinare a mers foarte bine în primă fază, după care a existat „o gaură”.
Teama Guvernului este legată și de ultimele proteste de stradă, care nu au rolul de a crește încrederea în societate pentru vaccinare. Ținta asumată de Florin Cîțu este ca până în luna septembrie să existe 10 milioane de persoane vaccinate pentru ca lucrurile să reintre în normal.
Potrivit datelor oficiale, 1.9 milioane de persoane s-au vaccinat până în prezent. Dintre acestea, peste 950 de mii cu prima doză, iar peste 1 milion de persoane au făcut și rapelul. Rezultă peste 3 milioane de vaccinuri administrate.
Cel mai utilizat vaccin până în prezent este Pfizer, iar cel mai puțin este Moderna.
Pe 30 martie, s-au vaccinat 64.418 persoane. Vaccinul Moderna se folosește din 4 februarie, iar AstraZeneca din 15 februarie. Cu vaccinul Pfizer a debutat campania de vaccinare în România.
Îți mai recomandăm Primul studiul care arată că femeile însărcinate transmit anticorpi nou-născuților după vaccinarea COVID