Suspendarea piețelor închise a dus la scoaterea tarabelor în frig
Piața Matache din sectorul 1 a fost închisă, la fel ca toate piețele din România care funcționează în spații închise.
Micii producători de legume care vin să-și vândă marfa aici, din împrejurimile Bucureștiului, vor fi scoși în stradă, la tarabe improvizate în aer liber.
Oamenii sunt îngrijorați că vor sta cu marfa în frig și fără adăpost în fața intemperiilor care devin tot mai probabile în lunile noiembrie și decembrie.
Vânzătorii nu înțeleg măsura Guvernului. În loc să se asigure că restricțiile anti-Covid sunt respectate în piețe, au ales să închidă piețele cu totul.
Daniela Nisiparu și familia ei vând în Piața Matache de peste 10 ani. Vin de la 70 de kilometri distanță de București, din Băleni, Dâmbovița, să-și vândă legumele crescute în solar..
Liliana Trifan și soțul ei vând la Matache de 28 de ani. Acum, cei doi nu știu cum vor supraviețui și ce vor face cu marfa pe care nu știu dacă o mai pot vinde. Spaima lor este că măsura nu va dura doar o lună.
Administratorii piețelor nu înțeleg de ce Guvernul a considerat că piețele sunt un pericol de Covid-19, însă restul supermarketurilor și magazinelor nu.
Contradicția autorităților este că închid niște spații organizate, relativ ușor de controlat cu măsuri anti-Covid, și împing tarabele în aer liber, unde restricțiile și fluxul clienților e mult mai greu de controlat.
Deocamdată, primarii și autoritățile locale merg pe repede înainte cu soluția tarabelor mutate în aer liber. Piața Obor, dată exemplu negativ de premierul Ludovic Orban, funcționează în continuare: și-a rabatat doar pereții de termopan și s-a transformat în piață deschisă, în aer liber.