Liderul opoziției din Belarus a ajuns la Washington

Țihanovskaia și diaspora belarusă din SUA în Piața Libertății din Washington, 18 iulie 2021.

Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, a ajuns pe 18 iulie la Washington. Aceasta este prima oprire dintr-un tur de mai multe zile prin Statele Unite, prin care Țihanovskaia vrea să strângă suport pentru opoziție. 

Țihanovskaia are un program încărcat de întâlniri - cu oficialii de la Departamentul de Stat pe 19 iulie și la Casa Albă pe 20 iulie.

Liderul opoziției în exil se va întâlni și cu membrii Congresului din ambele partide politice și va lua parte la întâlnirea grupului congresional Prietenii Belarusului. Pe agendă se află și o întâlnire cu șefa agenției USAID, Samantha Power, pentru a concretiza ajutorul promis Belarusului de către americani.

La sosirea sa în Washington, Ținahovskaia a fost întâmpinată la aeroport de către Ambasadorul SUA la Minsk Julie Fisher, care de câteva luni nu se poate întoarce la post pentru că autoritățile nu vor să îi înnoiască viza. Liderul opoziției apoi s-a întâlnit cu diaspora belarusă în Piața Libertății.

Biroul de presă al Svetlanei Țihanovskaia a spus că aceasta va vizita New Yorkul și California la sfârșitul săptămânii.

Vizita liderului opoziției în SUA se întâmplă pe fundalul represiunii crescute a statului belarus împotriva organizațiilor de știri și a celor pentru drepturile omului. UE și SUA au impus noi sancțiuni asupra regimului Lukașenko.

Belarusul este scena unor confruntări majore din august 2020, când Aleksandr Lukașenko și-a câștigat cel de-al șaselea mandat prezidențial în urma unei alegeri contestate. Vestul și opoziția spuns că votul a fost înscenat și că Ținahovskaia este adevărata câștigătoare a alegerilor.

Îți mai recomandăm Forțele de ordine din Belarus au percheziționat biroul RFE/RL și locuințele mai multor jurnaliști