Tablou sumbru în Marea Britanie după creșterea dobânzii cheie: șomaj, inflație și recesiune

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, în timpul conferinței în care a anunțat că urmează o perioadă economică complicată pentru Marea Britanie.

Marea Britanie se confruntă cu cea mai lungă recesiune din ultimul secol, a avertizat Banca Angliei, care a conturat un tablou economic sumbru pentru regat. Șomajul s-ar putea dubla în următorii doi ani, iar puterea de cumpărare, afectată și așa de inflație, ar urma să scadă și mai mult.

„Urmează o perioadă grea”, a fost mesajul principal transmis de Banca Angliei, care a avertizat joi că Regatul Unit se confruntă cu cea mai lungă recesiune din ultimul deceniu, adică de când se fac astfel de măsurători.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a atras atenția cu privire la ceea ce ar putea urma în următorii doi ani - până în 2025, când șomajul s-ar putea dubla, iar puterea de cumpărare a britanicilor ar putea continua să scadă.

Nu există altă soluție, momentan, decât scumpirea creditelor, a anunțat Bailey, după ce banca centrală a ridicat ratele dobânzilor de la 2,25% la 3%. Iar Marea Britanie nu e singura țară unde dobânzile au crescut, ca efect al măsurilor luate de băncile centrale împotriva inflației.

Inflația, care în Marea Britanie a atins 10,1% în septembrie, este de așteptat să ajungă la 11% până la sfârșitul acestui an, înainte de a scădea „destul de brusc” de la jumătatea anului viitor.

Prin creșterea ratelor dobânzilor, Banca Centrală a Angliei încearcă să reducă prețurile în creștere, pe măsură ce costul vieții urcă în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani, scrie BBC. Britanicii resimt cel mai mult scumpirile la alimente și energie, cauzate în parte de războiul din Ucraina.

Oficialii de la Londra se așteptau ca economia Marii Britanii să intre în recesiune – termen care înseamnă că economia unei țări se micșorează două trimestre consecutiv – de la finalul anului.

Însă datele economice din vară arată că regatul se confruntă deja cu recesiunea, care va continua, cel mai probabil, până în prima jumătate a anului 2024, când în Marea Britanie vor fi alegeri.

Ce înseamnă asta pentru britanici

Momentan, șomajul din Marea Britanie continuă să rămână la cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani.

Însă predicțiile arată că acesta va crește vertiginos în următorii doi ani, până la un nivel de aproximativ 6,5%, adică dublu față decât este în prezent. În 2010, în timpul crizei economice, șomajul în Marea Britanie era la aproximativ 7,5%.

În prezent, din cauza inflației, valoarea reală a veniturilor britanice a suferit cea mai mare contracție de la cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Times.

Ziarul citează o analiză a unui think tank economic, care arată că situația ar urma să se degradeze și mai mult anul viitor. O gospodărie medie va avea o situație mai proastă cu 800 de lire sterline anul viitor, din cauza inflației. Pierderea va fi, în medie, de 66 de lire sterline pe lună.

Cele mai sărace 10% dintre gospodării vor fi afectate cel mai mult, deoarece cheltuiesc de două ori mai mult din buget pe utilități și alimente decât cea mai bogată zecime. Adică fix cele mai afectate de creșterea rapidă a prețurilor de anul acesta.

Puterea de cumpărare a britanicilor este afectată de o inflație de 10 procente și va continua să scadă.

Milioane de britanici ar putea avea probleme și cu plata creditelor, mai scrie Times.

„Toată lumea va fi afectată de inflația prelungită cu două cifre, dar gospodăriile mai sărace vor fi cel mai puternic afectate de creșterea prețurilor la alimente și a facturilor la energie. Guvernul va trebui să calmeze piețele, protejând, de asemenea, gospodăriile de cele mai grave furtuni ale costului vieții”, a declarat James Smith, director de cercetare la Resolution Foundation, pentru Times.

Ce poate face Guvernul

Anunțul de joi privind rata dobânzii este primul de când fostul prim-ministru Liz Truss și fostul ministru de Finanțe Kwasi Kwarteng și au dezvăluit controversatul mini-buget în septembrie.

Planurile lor de reduceri de taxe nefinanțate, în valoare de 45 de miliarde de lire sterline, au dus la scăderea valorii lirei și au stârnit tulburări pe piață, forțând Banca Angliei să intervină, scrie BBC.

Îți mai recomandăm Banca Centrală Europeană majorează rata dobânzii la 1,5%

Șeful Băncii Angliei, Andrew Bailey, crede că mini-bugetul a „prejudiciat” poziția Regatului Unit la nivel internațional. El a spus că la o reuniune recentă a Fondului Monetar Internațional la Washington „mi-a fost foarte evident că imaginea și poziția Regatului Unit au fost afectate”.

Liz Truss a demisionat din funcție ca urmare a scandalului provocat de mini-buget, fiind succedată de Rishi Sunak.

Actualul ministru de Finanțe, Jeremy Hunt, a spus că „cel mai important lucru pe care îl poate face guvernul britanic în acest moment este să readucă stabilitatea, să rezolve finanțele publice și să reducă datoria, astfel încât creșterile dobânzilor să fie cât mai scăzute posibil”.

Prin creșterea dobânzii de referință, Banca Angliei speră că va descuraja consumul și, implicit, va stopa inflația. Efectul va fi însă asupra celor care au ipoteci, carduri de credit sau împrumuturi bancare.

Inflația afectează toată Europa

Nu doar Marea Britanie, ci și țările din zona euro sunt afectate de inflație, unde a atins un nou maxim istoric în luna octombrie, ceea ce menţine presiunile asupra Băncii Centrale Europene să opteze pentru o nouă majorare semnificativă a costului creditului în condiţiile în care presiunile pe partea de preţuri par să se generalizeze, transmite Reuters.

Potrivit unei estimări preliminare publicate luni de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 10,7% în luna octombrie 2022, depăşind precedentul maxim istoric de 9,9% înregistrat în luna septembrie.

Îți mai recomandăm Infografice | Costuri de trai +20% în 2022. Cât cheltuie o familie cu doi copii și cine le simte cel mai mult

Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la zona unică. Cifra anunţată de Eurostat este peste estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 10,2%.

În România, rata inflației a depășit 15%.