Cel de-al treilea candidat, deputatul Claudiu Chira s-a retras din cursă, pentru a nu gira „aceste alegeri nestatutare” și din solidaritate cu cei 320 de excluși de la vot.
O întrebare căreia trebuie să îi răspundă alegerile pentru conducerea PNL Timiș, după îmbrâncelile și scandalul în serie de la scrutinul pentru PNL Timișoara, a fost pusă public de deputatul Marilen Pirtea: „Ești tare sau ai gașcă?”. Răspunsul pe scenă a conținut cuvintele „valori”, „principii”, „speranțe”. În spatele scenei încă se dă bătălia dintre partizanii lui Ludovic Orban și cei ai lui Florin Cîțu, absent la Timișoara fiindcă participa la alegerile de la Tg.Mureș, unde a câștigat la mustată ( o diferență de doar 3 voturi) Ștefan Dobre, cel care în 2016 era acuzat de luare de mită.
Cei 320 de votanți scoși de pe convocator care „stau și zgârie pe la poartă să fie lăsați să intre”, după cum a motivat deputatul Chira, nu au mai apucat să protesteze, dar nici să intre. Firma de securitate angajată a fost vigilentă tot timpul, inclusiv cu jurnaliștii, deci oponenții grupării Nica n-au avut nicio șansă.
Ca să fie clare toate pozițiile, a avut loc un moment inedit în care patru membri PNL au ținut să denunțe public că numele lor a figurat pe fluturașii de campanie ai contracandidaților lui Nica. Cei patru apar pe lista candidaților pentru conducere a echipei Nica.
Totuși, „exclușii” și-au făcut auzită vocea printr-un bruiaj care l-a luat prin surprindere pe Alin Nica, tocmai când aștepta să apară pe video-wall premierul Cîțu pentru a-și arăta susținerea.
În locul înregistrării a apărut un montaj cu îmbrâncelile din 31 iulie, de la alegerile tensionate pentru șefia PNL Timișoara. Bruiat a fost pe sunet și mesajul lui Cîțu, „tradus” ulterior la microfon de Nica.
Recâștigarea primăriei Timișoara de la USR, principalul proiect al lui Alin Nica
Discursurile au conținut numeroase aprecieri la adresa celor 49 de primari liberali, înșirați de o parte și de alta a scenei, „forța partidului în Timiș”. Raportul de activitate pe județ indică creșteri față de 2016: un parlamentar, 10 primari, 8 viceprimari, 90 de aleși locali, un președinte și un vicepreședinte CJT în plus. Totuși, votul la parlamentare a fost sub scorul obținut în 2016, diferența de 3% la Senat indicând plasarea în frunte listei a candidatului impus de la București, Alina Gorghiu.
În 2020 PNL are în Timiș 49 de primari, unii obținuți prin racolări sofisticate, dar necazul este că a pierdut Timișoara în favoarea USR.
„Principalul meu proiect politic este recâștigarea Timișoarei și avem trei ani să ne pregătim”, și-a descris Alin Nica planul, adăugând că e necesară și creșterea influenței Timișului la București. Liberalii vor să apere acum realizările primarului liberal Nicolae Robu, calificat totuși ca „arogant, lipsit de empatie față de cetățeni”, în timp ce fostul primar trimite pe Facebook mesaje cu trimitere la DNA către gruparea lui Nica, actualul interimar, care l-ar fi sabotat în alegerile pentru un nou mandat de primar.
„Puțină umilință nu ne strică ca să resetăm PNL Timiș” Alin Nica, președinte ales
Întrebat de Europa Liberă, cu ce mijloace se va produce recâștigarea primăriei Timișoara, în condițiile unei coaliții, Nica și-a motivat ieșirile contondente la adresa primarului Fritz ca fiind „critici justificate”, de care „coaliția nu e afectată”.
Conducere nouă, fără doamne
Alin Nica a câştigat funcţia de preşedinte PNL cu 579 de voturi, faţă de 221 câte a primit primarul Buziașului, Sorin Munteanu, de la cei 810 votanți aflați în sală. Practic, PNL Timiș se aliniază, cu arme și bagaje, în spatele premierului Florin Cîțu.
Din conducerea la vârf care numără 12 membri, cărora li se adaugă alți 15 componenți ai Biroului Politic Județean, nu face parte nicio femeie care să fi candidat. De drept, intră numai 3 doamne: senatoarea Gorghiu, șefa femeilor liberale și președinta de la seniori.
Rareș Bogdan, invitat special pentru a atenua absența lui Florin Cîțu la Timișoara, recunoaște că există un dezechilibru de gen în PNL și că „acest lucru trebuie rezolvat”. „Am văzut la Bruxelles ce însemnă echilibru aproape perfect. Nu l-am putut impune pe Traian Băsescu vicepreședinte la o comisie foarte importantă fiindcă erau deja trei bărbați în conducere. Va trebui reglementat și la nivelul României acest algoritm de gen necesar”, a declarat Rareș Bogdan pentru Europa Liberă.
Context
În 3 iulie a avut loc scrutinul pentru alegerea președintelui PNL Timiș. A fost ales, în mijlocul unui scandal, Raul Ambruș față de contracandidatul Cosmin Tabără, actual viceprimar. Gruparea lui Ambruș, considerată gruparea lui Robu, declarase susținere pentru Ludovic Orban.
În 6 iulie Biroul Politic Județean invalidează alegerile declarându-le nestatutare și numește un Birou Politic Local Interimar. Tot atunci se anunță „amânarea” alegerilor pentru șefia locală a PNL.
În 13 iulie sunt convocați electronic zeci de membri care au protestat împotriva deciziilor de anulare/amânare a alegerilor și de numire a unui „BPL fantomă” pentru a li se comunica sancționarea. Mai mulți liberali primesc sancțiuni de suspendare din partid ș.a. „PNL Timișoara nu va accepta preluarea prin forță a organizației și nici politica pumnului în gură promovată de conducerea județeană interimară”, a transmis printr-un comunicat gruparea din jurul lui Ambruș.
Sunt amânate și alegerile din 10 iulie pentru șefia PNL Timiș pe fondul scandalului dintre grupări. Sunt suspendați și deci șterși din convocator peste 300 de membri PNL, considerați „scandalagii”, în fapt ostili lui Alin Nica.
Intervine Comisia de Organizare a Congresului PNL care comunică în 25 iulie, sub semnătura lui Teodor Stolojan, o completare la Decizia 4/8.06.2021 a COCON:„În perioada desfășurării alegerilor la toate nivelurile, se interzic radierile, transferurile, excluderile sau suspendările membrilor din baza de date, cu excepția art.22, pct.2, lit.e-i”. Gruparea Nica contracarează cu argumentul că prevederea este valabilă pentru viitor și menține excluderile și suspendările membrilor.
În 31 iulie se desfășoară din nou alegerile pentru PNL local, cu firmă de pază și poliție pentru a domoli scandalul. Iese câștigător Cosmin Tabără, favoritul grupului condus de Alin Nica.
În 7 august au loc alegerile pentru șefia PNL Timiș. Câștigă aripa Nica și, implicit, aripa Cîțu.
Îți mai recomandăm Lupta Cîțu-Orban: „agresivitate nedorită” | Încă două filiale PNL în echipa Cîțu: Raluca Turcan recâștigă Sibiul, Mircea Hava pierde la Alba