Exerciții militare discrete SUA-Taiwan în Pacificul de Vest

Marina taiwaneză într-un exercițiu militar demonstrativ. Fotografie generică.

Marina americană și cea taiwaneză au realizat exerciții comune în Pacific în luna aprilie. Reuters relatează, în exclusivitate, că e vorba de exerciții neoficiale, care fac parte din cooperarea militară bilaterală, pe fondul amenințărilor militare chineze.

Exercițiile militare avut loc luna trecută în Pacificul de Vest, au declarat multiple surse pentru Reuters.

Astfel, ar fi fost implicate „mai multe active militare”, dar exercițiile nu au fost oficiale. Ele sunt catalogate drept „întâlniri neplanificate pe mare”, conform unui acord tacit în care ambele părți susțin că exercițiile sunt pur și simplu rezultatul unor întâlniri întâmplătoare.

Sursele au mai spus că fregate și nave de aprovizionare ale Taiwanului și ale SUA au participat la exercițiile de câteva zile, care au fost concepute pentru fi exersate comunicațiile, realimentarea și aprovizionarea.

O altă sursă a declarat că deși „întâlnirile neplanificate” ale navelor implică mai ales exerciții de bază, acestea sunt esențiale pentru a oferi garanția că cele două armate pot comunica și acționa împreună în momente de urgență.

Sursa a adăugat că navele SUA și ale Taiwanului au realizat și manevre tactice, inclusiv căutarea unor ținte subacvatice.

Marina taiwaneză a transmis, într-o declarație pentru Reuters că, „marina intră adesea în contact cu navele altor țări și efectuează exerciții de întâlnire după cum este necesar”. Potrivit agenției de presă, Pentagonul a refuzat să comenteze.

Washingtonul și Taipei și-au extins cooperarea militară în ultimii ani, pe fondul incursiunilor chineze aproape zilnice în apropierea Taiwanului.

Angajamentul militar SUA - Taiwan e însă menținut la un nivel discret, scrie Reuters, și adesea nu sunt confirmate oficial din cauza obiecțiilor Chinei față de orice contacte militare între Washington și Taipei.

China revendică Taiwanul pe care îl consideră parte a propriului teritoriu. Guvernul de la Taipei însă respinge perspectiva de a deveni parte a Chinei.

Taiwanul și Statele Unite nu au relații diplomatice oficiale, deoarece Washingtonul recunoaște oficial Beijingul. În același timp, o lege americană obligă SUA să ofere Taiwanului mijloacele de a se apăra.

Șeful marinei taiwaneze, Tang Hua, a vizitat luna trecută Statele Unite și a discutat despre modalitățile de intensificare a cooperării navale bilaterale, a raportat Reuters. Ca răspuns, Ministerul chinez de Externe a declarat că se opune ferm colaborării militare ascunse dintre Statele Unite și Taiwan.

China consideră Taiwanul este cea mai sensibilă problemă teritorială a Chinei. Neînțelegerile dintre China și Taiwan sunt una dintre problemele mari ale relației dintre Beijing și Washington.

Oficial, Beijingul nu exclude utilizarea forței militare pentru a aduce Taiwanul sub controlul său. Autoritățile din Taiwan afirmă însă că pretențiile teritoriale chineze sunt nejustificate, în condițiile în care Republica Populară Chineză nu a guvernat niciodată insula.

Îți mai recomandăm Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în China. Dezacorduri și tensiuni înaintea vizitei

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.