Tancurile israeliene pătrund mai adânc în Gaza, în timp ce Joe Biden îl presează pe Beniamin Netanyahu să accepte un armistițiu

Vehicule militare israeliene în timpul unor manevre în apropierea graniței dintre Israel și Gaza, 21 august 2024.

Forțele israeliene au pătruns și mai adânc în zonele din centrul și sudul Fâșiei Gaza, angajate în lupte cu militanții Hamas. Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au declarat joi că atacurile israeliene din ultima zi au ucis cel puțin 22 de persoane din enclavă.

Noua escaladare vine la câteva ore după ce, potrivit Reuters, președintele american Joe Biden i-a cerut insistent premierului israelian Beniamin Netanyahu să susțină încheierea urgentă a unui armisițiu în Gaza care să ducă la eliberarea ostaticilor.

După luni de discuții privind încetarea focului, multe dintre divergențele dintre Israel și Hamas s-au menținut, în ciuda optimismului SUA din ultimele zile.

Inclusiv Egiptul, unul dintre mediatorii esențiali în negocierile pentru ajungerea la un armistițiu, s-a arătat sceptic că se poate ajunge la un acord având în vedere pozițiile adoptate de Israel și Hamas.

Principalele obstacole în calea armistițiului din Gaza

Sfârșitul Războiului

Hamas dorește un acord care să garanteze sfârșitul războiului din Gaza. Netanyahu a promis „victoria totală” și vrea să aibă dreptul de a relua luptele în enclava palestiniană până când Hamas nu va mai reprezenta o amenințare pentru israelieni.

Granița dintre Gaza și Egipt

Hamas dorește retragerea completă a Israelului din Fâșia Gaza, inclusiv din așa-numitul coridor Philadelphi, o porțiune îngustă de teren de 14,5 km lungime de-a lungul graniței de sud a enclavei de coastă cu Egiptul.

Israelul dorește să păstreze controlul asupra coridorului Philadelphi, pe care l-a capturat la sfârșitul lunii mai, după ce a distrus zeci de tuneluri aflate sub coridor Israelul susține că prin acele tunele au fost introduse ilegal arme pentru grupurile militante din Gaza.

Întoarcerea acasă a palestinienilor strămutați

Israelul dorește ca palestinienii strămutați să fie controlați atunci când se întorc în partea de nord a enclavei, mai populată, când începe încetarea focului, pentru a se asigura că nu sunt înarmați. Hamas cere libertate de mișcare pentru palestinienii care au fost forțați să fugă din sud și doresc să se întoarcă acasă.

Eliberarea ostaticilor

Planul de încetare a focului în trei etape include eliberarea a 33 de ostatici în cadrul unei categorii umanitare, vii sau morți, în prima etapă. Netanyahu a declarat că dorește ca numărul de ostatici în viață să fie maxim în prima etapă a armistițiului.

În total, au mai rămas 115 ostatici - bărbați, femei - civili sau soldați - precum și doi copii, dintre care cel puțin o treime au fost declarați morți de către autoritățile israeliene.

Israelul dorește, de asemenea, drept de veto asupra identității unora dintre prizonierii palestinieni care ar urma să fie eliberați în schimb.

Vină

Israelul și Hamas se blamează reciproc pentru lipsa de progres în negocierile privind un acord de armistițiu.

În orașul Beit Lahiya, din nordul Fâșiei Gaza, un atac asupra unei case a ucis 11 persoane, în timp ce un alt atac a ucis șase persoane, inclusiv un jurnalist local, într-o casă din tabăra Al-Maghazi. Alte cinci persoane au fost ucise în atacuri separate în sudul Gazei, potrivit autorităților locale.

Armata israeliană a declarat că forțele sale și-au intensificat operațiunile în Deir Al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza, și Khan Younis, în sud, unde a distrus zeci de structuri militare, localizând rachete și ucigând militanți, în ultimele 24 de ore.

Astfel, forțele israeliene transmit că au ucis 50 de militanți în zona Rafah, în sudul îndepărtat al enclavei, în ultimele 24 de ore.

Președintele SUA, Joe Biden, și premierul israelian, Beniamin Netanyahu, au vorbit miercuri seara, la scurt timp după încheierea turneului în regiune a secretarului de stat american Antony Blinken, care s-a încheiat marți fără a produce un progres major către armistițiu.

Palestinienii își încarcă căruțele și vehiculele cu bunuri în timp ce evacuează Școala pregătitoare pentru băieți din Deir al-Balah, în urma unui ordin de evacuare dat de armata israeliană, 16 august 2024,

Hamas vrea un acord care să pună capăt războiului din Gaza și să elibereze ostaticii israelieni și străini din Gaza în schimbul eliberării multor palestinieni închiși de Israel.

Beniamin Netanyahu spune că războiul se va încheia doar odată ce Hamas va fi învins și că o încetare a focului pentru a permite schimbul de ostatici și prizonieri ar fi doar o pauză temporară, în timp ce grupul militant rămâne o amenințare.

Tancuri și drone în centrul Fâșiei Gaza

În orașul Deir Al-Balah din centrul Gaza, care găzduiește aproximativ 1 milion de locuitori și palestinieni strămutați, potrivit consiliului municipal, locuitorii au spus că tancurile israeliene au avansat și au blocat unele drumuri care leagă orașul de Khan Younis, relatează Reuters.

Tancurile israeliene au avansat și în zonele Al-Karara și Hamad din Khan Younis, alungând mai multe familii din adăposturi și corturi, uneori sub focul puternic al tancurilor și dronelor, potrivit relatărilor locuitorilor.

Unele familii au dormit pe drumuri, altele pe plajă după ce nu au reușit să găsească un spațiu sau adăpost.

Cea mai mare parte a celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați de mai multe ori de la începutul războiului. Chiar și în zonele desemnate zone sigure au existat atacuri israeliene și victime printre civili.

Campania militară israeliană a ucis peste 40.000 de oameni în Gaza din octombrie, potrivit autorităților sanitare palestiniene.

Războiul a început pe 7 octombrie, când bărbați înarmați Hamas au luat cu asalt comunitățile și bazele militare israeliene, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și răpind aproximativ 250 de ostatici, potrivit numărătorilor israeliene.

Îți mai recomandăm Semnarea acordului Israel-Hamas, tot mai îndepărtată

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.