Contactat de Europa Liberă, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș (PNL), a spus că până nu se clarifică situația taxei de solidaritate la Ministerul de Finanțe, ANAF nu va veni cu niciun punct de vedere.
Pe 15 ianuarie, Lucian Heiuș spunea că va prezenta un raport care va răspunde dilemei dacă OMV trebuie sau nu să achite taxa de solidaritate, prevăzută de Ordonanța de Urgență publicată la finalul lui 2022.
„Noi, ca ANAF, nu putem să facem decât un lucru şi o să îl facem extrem de ferm, începând de mâine. Vom verifica nu numai OMV, ci toate societăţile care se încadrează în prevederile acestei Ordonanţe. (...) Cu o probabilitate de 99,9%, în maximum două săptămâni o să pot să spun dacă OMV-ul datorează sau nu această contribuţie de solidaritate. În maximum două săptămâni”, a întărit promisiunea Lucian Heiuș, într-o declarație, la Digi24.
Între timp însă, relația dintre PSD și PNL pe tema acestei taxe pe care o datorează sau nu OMV s-a deteriorat. Cele două partide își pasează responsabilitatea și vina pentru o lege neclară.
Incertitudine și dispute politice
Incertitudinea privind plata taxei de solidaritate de către OMV persistă de peste o lună. Compania a anunțat pe 12 ianuarie că nu se încadrează în prevederile legii care impune acest bir suplimentar. De atunci, niciun decident al statului român nu a putut să lămurească dilema dacă OMV are sau nu dreptate.
Ce spune legea
OUG nr. 186/2022
Companiile obligate la plata contribuţiei de solidaritate sunt cele care:
- desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, cu codurile CAEN: 0610 - „Extracția ţiţeiului", 0620 - „Extracţia gazelor naturale", 0510 - „Extracţia huilei", 1910 - „Fabricarea produselor de cocserie" şi 1920 - „ Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului"
- au ponderea acestor activităţi în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv
OMV, profit record
Între timp, OMV a publicat situația financiară provizorie pentru 2023, un anunț destinat burselor. Compania are un profit record de 10,3 miliarde de lei, cel mai mare înregistrat vreodată de o firmă, în România.
Cu această ocazie, conducerea a subliniat, din nou, că nu a atins pragul de 75% prevăzut de ordonanța de urgență și nu trebuie să plătească taxa de solidaritate.
Raportul final privind situația financiară va fi publicat, așa cum prevede legea, abia pe 31 mai.
PSD și PNL își pasează responsabilitatea, președintele amplifică disputele
Cu timpul, problema economică s-a transformat într-una politică.
Contrele politice generate de taxa de solidaritate
- PSD și PNL își pasează vinovăția în privința neclarității legii.
- Președintele Klaus Iohannis îl indică responsabil pe Adrian Câciu și îl apără pe Virgil Popescu.
- PSD îl arată cu degetul, în schimb, pe ministrul Energiei, pentru cum a negociat regulamentul, la Bruxelles.
- Liberalii vin și ei cu noi acuzații. Ministerul de Finanțe nu a participat la una dintre cele două sesiuni de consultări ale Comisiei Europene pe temă.
- PNL spune, în plus, că ministrul Câciu a trimis ordonanța la Bruxelles, după ce a fost adoptată și nu înainte.
- Adrian Câciu susține că a transpus corect regulamentul european și că legea poate fi îmbunătățită în Parlament.
Șeful statului este cel care a repus subiectul pe tapet. În declarația de presă de la Bruxelles, susținută joi, l-a indicat drept responsabil pentru neclaritatea ordonanței care reglementează taxa de solidaritate pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.
Problema actului normativ care scapă OMV de taxa de solidaritate
„ Dacă va plăti sau nu o să vă spună, cu siguranță, cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanțelor. Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanțe, ceea ce este, în principiu, în regulă, fiindcă vorbim despre o taxă sau un impozit”, a spus președintele Klaus Iohannis, întrebat ce crede despre refuzul OMV de a achita noua dare impusă de lege.
Șeful statului a reclamat și faptul că Virgil Popescu nu a fost invitat la discuțiile privind transpunerea regulamentului european în legea românească.
„Am fost puțin surprins când m-am informat, după aprobare, cum s-a discutat această chestiune și am aflat că, de exemplu, Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuție.”, a afirmat Klaus Iohannis.
Liberalii au întărit, imediat, criticile președintelui
PNL a venit cu acuzații suplimentare. Ei susțin că responsabil de lege este ministrul Finanțelor, pe care îl acuză de neglijență în elaborarea acestei ordonanțe de urgență.
„Comisia Europeană a organizat în cursul lunii decembrie două serii de consultări cu statele membre pe această temă, la care Ministerul de Finanțe condus de PSD a fost invitat. La prima, Ministerul român de Finanțe nu a fost reprezentat, iar la a doua a fost prezent, dar fără să adreseze întrebări lămuritoare despre cazul specific al României”, susțin liberalii, într-un comunicat de presă transmis de partid, fără să fie asumat de un lider.
PNL reclamă și faptul că Ministerul de Finanțe a trimis raportul privind măsurile adoptate, la Bruxelles, pentru verificare, după ce a adoptat ordonanța și nu înainte.
Ministrul Finanțelor consideră că a făcut totul ca la carte
Adrian Câciu susține că a transpus corect regulamentul UE și spune că acest lucru a fost confirmat și de Comisia Europeană.
„Dincolo de această confruntare de idei politice, opinii, așteptări care se creează în mintea populației și în societate, din punctul meu de vedere foarte populiste, trebuie să înțelegem că e vorba de responsabilitatea guvernamentală. Ca ministru al Finanțelor, am făcut acest lucru mereu”, a subliniat ministrul.
Câciu a mai spus că legea poate fi îmbunătățită în Parlament.
Potrivit informațiilor Europa Liberă, echipele tehnice de la Finanțe lucrează acum la definirea clară a ceea ce înseamnă cifră de afaceri și cum se calculează ea, potrivit Ordonanței de Urgență adoptate în 29 decembrie 2022.
Îți mai recomandăm Cum a pierdut Ministerul Finanțelor 3,6 miliarde de lei de la OMV Petrom