Lumea sovietică ascunsă în subteranele orașului Tbilisi

În primăvara anului 2021, fotograful David Tabagari a început să descopere guri de intrare care duc în subteranele orașului Tbilisi. Multe dintre aceste intrări, care sunt ignorate de majoritatea oamenilor, duc către o lume subterană cu un trecut misterios și sinistru.
În fotografie: O rază de lumină solară străbate spațiul unui rezervor de apă gol ce provine din epoca sovietică, aflat la periferia orașului Tbilisi.

David Tabagari lucrează pentru Primăria din Tbilisi și spune ca acest lucru a fost de ajutor în găsirea informațiilor despre locurile unde există diferite adăposturi rămase din epoca sovietică.
În imagine: fotograful georgian David Tabagari.

David Tabagari a început aventura subterană mânat de curiozitatea de a afla ce se ascunde în spatele gurilor de ventilație aflate la nivelul străzilor și a obținut informații de la diferite rețele de „săpători”.
În fotografie: Şine de tren abandonate într-un tunel de sub Tbilisi.
 

„Săpătorii” din Tbilisi sunt georgieni aventuroși care frecventează aceste spații secrete subterane și uneori își împărtășesc descoperirile pe grupurile de socializare.
În fotografie: Uși blindate masive care duc la un adăpost antiaerian de sub Tbilisi.

 

Există puține informații despre cum a fost construită lumea subterană din Tbilisi. Potrivit jurnalistului și academicului local Emil Avdaliani, o mare parte a rețelei subterane a fost construită de Lavrenty Beria, celebrul șef al poliției secrete sovietice.
În fotografie: O sticlă de vodcă numită după infamul conducător georgian al Uniunii Sovietice găsită într-un adăpost antiaerian.

Alături de Josef Stalin, Beria a supravegheat cele mai sălbatice represiuni și masacre din epoca sovietică.
În fotografie: Lavrenty Beria (dreapta) cu fiica lui Iosif Stalin, Svetlana, și Stalin în fundal. 

Pasajele de sub Tbilisi, despre care se crede că ar lega un fost sediu al poliției secrete de gara orașului, au dus la speculații conform cărora unele tuneluri au fost folosite pentru a transporta prizonieri sau cadavre în timpul „epurărilor” criminale efectuate sub Stalin și Beria.
În fotografie: O scară care duce într-un tunel adânc sub Tbilisi.

În vara anului 2021, Tabagari a găsit pe forumurile online, o informație despre o închisoare subterană aflată în centrul orașului Tbilisi. După ce a căutat mai multe informații și a început explorarea zonei, fotograful a găsit în cele din urmă fostele celule în care erau închiși deținuții arestați de o secție de poliție secretă activă la acea vreme.
În fotografie: Un tunel sub Tbilisi.

Locul este atât de puțin cunoscut încât, atunci când i-a întrebat pe adolescenții care se jucau într-o curte despre asta, niciunul dintre ei nu auzise de spațiul tulburător care se afla chiar sub picioarele lor.
În fotografie: Ușile unei posibile închisori subterane descoperite de Tabagari.

Fotograful își amintește că „nu era lumină în acest loc. Mi-a fost foarte greu să stau acolo, în locul unde oamenii erau răniți sau uciși.”
În fotografie: Interiorul unei celule unde se crede că ar fi fost închiși prizonierii în perioada sovietică.

„Unii oameni au folosit bucăți de metal pentru a-și răzui numele în celule”, a explicat fotograful. „Cine știe, dar unii istorici locali mi-au spus că este posibil ca unele dintre aceste nume să fie ale unor oameni care au fost împușcați. În aceste celule puteți vedea adevărata față a Uniunii Sovietice.”
În fotografie: O inscripție pe perete în interiorul uneia dintre celulele închisorii subterane, despre care se crede că datează din epoca lui Stalin.

Alte spații subterane au fost construite în pregătirea războiului nuclear.
În fotografie: O fereastră cu gratii în închisoarea subterană.

„Fiecare oraș mare din Georgia avea adăposturi subterane”, susține Tabagari. „Chiar și sub marile fabrici, spitale și clădiri guvernamentale, ei aveau propriile adăposturi antiaeriene.”
În fotografie: Afișe pe pereții unui adăpost antiaerian de sub Tbilisi.

Fotograful spune că faptul de a fi în interiorul acestor adăposturi antiaeriene, te face să retrăiești tensiunile din timpul Războiului Rece, când lumea era foarte aproape de izbucnirea unui conflict nuclear. „Poți simți cât de periculos a fost”, spune el.
În fotografie: Un semn pe care scrie în georgiană „Organizația de Pregătire a Apărării Civile”, găsit într-un buncăr de sub Tbilisi.

David Tabagari a vorbit cu niște „săpători” care au intrat în lumea subterană din Tbilisi la scurt timp după prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991. Aceștia i-au spus că „Totul în interior a fost perfect. Era apă, era mâncare, erau generatoare și pompe de aer. Ai fi putut să stai în subteran timp de o lună.”
În fotografie: O cameră subterană.

 

Unul dintre adăposturile antiaeriene pe care Tabagari le-a găsit sub Tbilisi era alcătuit din aproximativ 150 de camere. Fotograful spune că adăpostul era „ca un mini oraș sub un oraș”,  care ar fi putut fi sigilat cu uși masive de oțel. „Nu am văzut niciodată așa ceva”, spune el.
În fotografie: O mască de gaz GP-5. Măștile au fost distribuite în majoritatea adăposturilor nucleare din Uniunea Sovietică.

Tabaguri spune că regula după care se ghidează exploratorii lumii subterane din Tbilisi este că nu trebuie să atingă nimic.
În fotografie: O posibilă centrală de comunicații cu numele mai multor orașe georgiene, într-un adăpost subteran.

 

Chiar dacă prin publicarea fotografiilor Tabagari a atras atenția asupra misterioasei lumi subterane din Tbilisi, el speră că locațiile exacte vor rămâne cunoscute doar unui grup restrâns de exploratori locali.
În fotografie: Lilieci într-o cameră de sub Tbilisi.

„Dacă aceste locuri devin cunoscute, vor fi distruse”, a declarat Tabagari pentru Europa Liberă. „Sper să le putem păstra secretul”.
În fotografie: Un „săpător” iese în stradă după o sesiune în rețeaua subterană din Tbilisi.