Care au fost spectacolele liceenilor prezentate în festivalul Ideo Ideis #17

Trupa Amprente, din Brașov, cu piesa „Zbor”, pe scena Ideo Ideis #17. Monotonia dintr-un spital de psihiatrie pentru tineri este întreruptă de un nou pacient. Acesta înfruntă autoritatea și reușește să câștige simpatia celorlalți pacienți demonstrând că nebunia e cea mai sinceră înfățișare a realității. Societatea și sistemul îngroapă, nu vindecă.

Trupa Amprente, pe scena Ideo Ideis #17. În distribuție sunt Daria Bugnar - Miss Ratched, Sebastian Luca - Randle Patrick McMurphy, Alexandru Radu - Dale Harding, Ana Băjenescu - Ema, David Gătejel - Billy Bibbit, Sebastian Amitrului - Charley Cheswick, Andrei Coca - Pete Martini, Marta Puiu - Ania, Maria Boghian-Nistor - Candy Starr, Andrei Măhălean - fratele Flinn, Teodor Petriceanu - Doctorul

„Viața: Dragoste de om!” a fost piesa pusă pe scena Ideo Ideis #17 de trupa Praf de Stele din Constanța. În distribuție au fost Radu Leorda, Alessia Tănase, Daria Ienea, Luciana Toma, Alexia Vlad, Mădălina Jitaru, Bianca Olteanu, Andrada Olteanu,  Ioni Fișcu,  Amalia Pisică, Andreea Lungu, Miruna Badurlă, Arina Agapie, Robert Pivodă,Miruna Bărăscu, Mădălina Jitaru.

„Viața: Dragoste de om!” se desfășoară într-o lume magică. În pădure, Puck și Ariel se întâlnesc după mult timp și își povestesc ce au mai făcut în ultima vreme. Spiritele pădurii iau chipul oamenilor și se joacă de-a iubirea, așa cum au văzut ei în codru că fac ființele omenești.

Trupa Alter Ego a venit cu „Țara lui Gufi” pe scena Ideo Ideis #17. Spectacolul a adus o parabolă a condiției omului nevoit să trăiască orbit de ideologia unui regim totalitar. Gufi ar simboliza forța istoriei (care, nu de puţine ori şi cu precădere în ultimul secol, a încremenit într-un singur om) ce conduce individul la alienare, distrugându-i toate atributele umane.

Trupa Alter Ego cu „Țara lui Gufi” pe scena Ideo Ideis #17. În distribuție sunt Iulian Mihai, Simona Pavel, Mariana Chiriță, Ana Pisică, Valentin Oprea, Eduard Chircu, Maria Manea, Alexia Bancu, Gabriela Pîstae.

Acțiunea „Punk Rock”, piesa trupei Cuadro din București, se petrece într-un liceu privat din Stockport, Marea Britanie. Elevii aflați în ultimul an de studiu se pregătesc pentru simularea examenelor finale. Viețile lor sunt perturbate de apariția lui Lilly, o elevă transferată de la un liceu din Cambridge. În timp ce simulările bat la ușă, personajele se află într-un vârtej de evenimente neprevăzute: William se îndrăgostește de ea, dar ea se îndrăgostește de altcineva. Bennett, bully-ul liceului, își terorizează colegii și recurge la violență. Stresul și dorința de afirmare a fiecăruia atinge paroxismul, limitele sunt depășite, anarhia este la putere. Dar care vor fi consecințele și cine le va suporta?

„Punk Rock”, piesa trupei Cuadro din București, pe scena Ideo Ideis #17. În distribuție apar Teodor Vinersariu, Enya Neagu, Konstantinos Karetsos, Iulia Popa, Victor Mănăilă, Teodora Lazăr, Radu Ionescu, Maria Iordache, Alissia Tatu, Irina Lapșanschi, Ștefania Rădulescu, Adrian Sârbu, Tudor Saulea, și Carla Oncescu.

„Leonce și Lena”, în viziunea trupei Atelierul de Teatru, din Botoșani, pe scena Ideo Ideis #17. Printre sfeșnicele perfect aranjate, sutele de farfurii pentru oaspeți și sufletele palide care își cunosc îndatoririle din palat ca pe ochii din cap, până și aruncatul unui bănuț devine o povară. Necunoscutul este mai confortabil decât căldura șemineului, iar statutul de rege devine pedeapsa capitală a prințului plictisit și sinuciderea se întrezărește ca singura opțiune a prințesei înspăimântate de o căsătorie aranjată între capetele regale. Cine sau ce domnește în spatele porților închise ale inimii și cine are curajul să i se opună? Este destinul un blestem sau o salvare neașteptată?

„Leonce și Lena”, în viziunea trupei Atelierul de Teatru, din Botoșani, pe scena Ideo Ideis #17. În distribuția piesei apar Andrei Asiminicesei , Iulia Șcarlii, Teddy Ștefănescu, Sabina Ivanov, Ioana Borfotină, Diana Chișcaru, Sophia-Elena Mititelu, Elena Atodiresei,
Rux Rădulescu, Bianca Angelescu,  Darina Știr, Marta Mateiciuc, Andreea Onișoru, Cosmin Lipovanu, Rareș Lemni, Cosmin Lipovanu.

„Fluturii sunt liberi”, piesă pusă pe scena Ideo Ideis #17 de trupa Gong din Roman, este povestea unui moment plin de iubire, vise, libertate și emoție. Mai exact, avem în prim-plan povestea lui Don Baker, un tânăr ce reușește să privească viața prin ochii unui spirit liber ascuns în sufletul sincer al controversatei Jill. Prin micul apartament, în care cei doi s-au cunoscut, vor pluti multe perspective asupra vieții, multe obstacole, dezamăgiri și frici ce vor dansa cu dragostea, speranța și pasiunea conturând perfect acel tablou al fluturilor.

Piesa „Fluturii sunt liberi” îi are în distribuție pe Rareș Diaconu, Medeea Husaru,
Alexia Blanariu, Cezara Gotcu, Antonia Croitoriu și Costin Maftei.

A.C.T. din Bacău în piesa „Fată de măritat”, pe scena Ideo Ideis #17. Spectacolul liceenilor prezintă o lume în care comedia și drama se împletesc cu ușurință prin prisma personajelor absurde, dar și prin încercarea protagoniștilor de a evada din universul enigmatic al împăratului Abuliu. Spectacolul o urmărește pe fiica sa, Astenilia ce-și exprimă dorința de a pune capăt monotoniei familei regale. La început, ideea măritișului cu un prinț pe nume Nordglantz o dezgustă, dar, odată ce acesta se deghizează într-un porcar împreună cu bufonul său și se angajează la curtea regală, ea se îndrăgostește subit de el.

Trupa A.C.T. i-a adus pe scena Ideo Ideis #17 pe Mihai Boca, Alexia Popa, Ștefan Hauca, George Sava, Alessio Gabor, Luca Ghimiș, Sabina Pricopi, Andrei Ștefan, Delia Lupu, Ema Popa, Ana Lepădatu, Miruna Ștefan, Bianca Agape, Simina Duță, Larisa Păstrăv, Mara Ciorișteanu.

În prima zi a liceenilor pe scena din Alexandria, trupa Djerelo, formată din ucrainenii fugiți din calea războiului, a oferit o metaforă acidă a societății. „Cum se aude cântecul de leagăn?” a transformat actorii în pisici, în casa unei profesoare de teatru, ajungând la concluzia că ne lăsăm ușor furați atunci când primim ceva, chiar dacă nu este acel ceva căutat sau dorit.

„Textul a fost scris în urma unor ateliere de scriere dramatică, făcute de mine alături de Cleopatra Constantinescu. Sunt texte personale, despre ei, despre gânduri intime și lucruri pe care vor să le transmită mai departe”, a explicat, într-o declarație pentru Europa Liberă România, Anca Munteanu, responsabilă de dramatizarea prezentată la Ideo Ideis #17.

Trupa ARTWIST, din Baia Mare, a prezentat pe scena Ideo Ideis #17  piesa de teatru „Ce scrie pe semn”. Ce facem când regulile societății devin absurde, când libertatea ți se vinde la tot pasul, frumos ambalată, dar goală pe dinăuntru, când fericirea măsoară un metru pătrat în care ți se permite să te regăsești?

Trupa ARTWIST i-a adus  pe scena Ideo Ideis #17 pe Anna Deak, Helga Czégényi, Adriana Andronic, Andrei Marc, Izabela Tsujimoto și Ariana Vintilă.

În piesa „Brainstorm”, pe scena Ideo Ideis #17 trupa buzoiană 3,14 a venit cu 15 adolescenți și 86 de milioane de neuroni ce trebuie distruși.
„Brainstorm" are în vedere viața adolescenților, explicând prin secvențe teoretice și demonstrând prin jocul teatral, atât comic, cât și tragic, de ce tinerii sunt priviți de societate, a cărei neînțelegere este universal valabilă, cu o doză de scepticism.

Din trupa 3,14 au urcat pe scena Ideo Ideis #17 Alexandra Hanganu, Andreea Alexandra Marcu, Anca-Elena Toader, Maia Ioana Răduță, Sara-Maria Oncioiu, Mario Rodinel Sate, Adelina Bianca Ghica, Vlad-Andrei Citrea, Sabin-Mihai Popa, Iris-Maria Balotă, Andreea Bianca Toader, Izabela Scarlat, Vlad Andrei Galeș, Alexia Moise, Ruxandra Ioana Meșterelu.

O săptămână, zece trupe de liceeni, dintre care una formată din adolescenții ucraineni refugiați în România, pentru a fugi din calea războiului. Ateliere, mentori, spectacole, discuții și întâlniri care modelează noua generație de artiști. Astfel poate fi rezumată ediția cu numărul 17 a Ideo Ideis.