UPDATE
Maia Sandu convoacă o primă ședință a noului guvern luni, la ora 11:00. Cabinetul Sandu se va întruni în clădirea parlamentului de la Chișinău. Sandu a precizat că tot luni va merge și la Guvern, dar nu a precizat ora.
În context, Consiliul Europei face apel la calm și responsabilitate din partea forțelor politice din R. Moldova. Consiliul îndeamnă ca problemele să fie „dezbătute și soluționate de reprezentanții aleși în mod democratic în Parlament”.
+++
UPDATE
Manifestația din Piața Marii Adunări Naționale, convocată de Partidul Democrat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, a luat sfârșit.
Plahotniuc a cerut celor care pot rămâne în piață să „apere pașnic” în continuare instituțiile statului, „iar celor care vor încerca să le ia cu asalt, le vom arata fermitatea noastră”.
În altă ordine de idei, șeful poliției, Alexandru Pânzari, a declarat că nu recunoaște autoritatea noului ministru, votat duminică în parlament, Andrei Năstase, și că ia ordine de la ministrul în funcție.
+++
UPDATE
Manifestanții care susțin Partidul Democrat și guvernul Pavel Filip au cerut în Piața Marii Adunări Naționale alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate.
+++
UPDATE
Guvernul României a luat și el poziție față de evenimentele de la Chișinău într-un comunicat:
„Guvernul României urmărește îndeaproape evoluțiile politice din Republica Moldova.
România, ca stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene și care susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, face un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019.
Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să le asigure prosperitatea, continuarea reformelor și consolidarea parcursului pro-european.”
+++
UPDATE
Maia Sandu, premier al R. Moldova conform votului de sâmbătă, din Parlament, face apel la angajații ministerului de interne:
„În calitate de prim-ministru, mă adresez polițiștilor, carabinierilor, Instituțiilor penitenciare, trupelor speciale. Ieri a fost aleasă o nouă conducere a Parlamentului și învestit un nou Guvern care trebuie să intre în funcție. Guvernul învestit ieri reprezintă puterea legitimă a RM și este susținut de majoritatea cetățenilor și de prietenii de peste hotare. Guvernul își va îndeplini atribuțiile și acest lucru trebuie să se întâmple democratic și pașnic. Vă solicit să nu vă implicați în blocarea activității statului”, relatează Ziarul de Gardă.
Și președintele Dodon a făcut o declarație la parlament:
„Nu cred că cineva credea că Plahotniuc o să plece. Sunt mai multe soluții. Susținătorii noștri erau gata să vină azi la Chișinău. Noi le-am spus să stea acasă. Eu nu exclud că cuiva pot să-i crape nervii. Eu sunt gata la orice scenarii. Procesul a început. Ceea ce a fost anterior nu va mai fi.”
+++
Revista germană SPIEGEL despre situația din R. Moldova: „Cea mai săracă țară a Europei se ridică împotriva celui mai bogat om din stat”.
Articolul original în limba germană AICI
+++
UPDATE
Parlamentul R. Moldova a declarat ședința de duminică închisă, după ce a votat că guvernul condus de Pavel Filip este ilegal și că statul moldovenesc a fost uzurpat.
În replică, Filip a anunțat alegeri anticipate pe data de 6 septembrie.
+++
UPDATE
Președintele României, Klaus Iohannis, despre situația politică de la Chișinău, într-un comunicat emis de administrația prezidențială:
„Față de evoluțiile politice recente din Republica Moldova, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, adresează tuturor forțelor politice din această țară un apel ferm pentru respectarea democrației și a statului de drept.
Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului european al acestui stat, care s-a angajat să ducă la îndeplinire un amplu proces de reforme, inclusiv în ceea ce privește statul de drept și buna guvernare, în conformitate cu angajamentul său față de Uniunea Europeană, în baza Acordului de Asociere.
Această situație de criză poate fi rezolvată în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova doar prin dialogul responsabil al tuturor forțelor politice, care trebuie să manifeste calm și reținere în această perioadă și să acorde astfel prioritate stabilității politice a țării.”
+++
UPDATE
Curtea Constituțională emite o decizie prin care îl demite pe președintele Igor Dodon pentru nerespectarea verdictelor instanței și nedizolvarea parlamentului vineri.
În aceeași decizie, Curtea îl numește pe premierul din partea Partidului Democrat, Pavel Filip, președinte interimar.
Conform Ziarul de Gardă, Dodon a declarat în replică: „singura cale de ieșire este mobilizarea externă și internă, presiunea și rezistența dură la uzurpatori”.
+++
UPDATE
Președintele moldovean, Igor Dodon, cere sprijinul comunității internaționale într-o postare pe Facebook. El acuză faptul că Partidul Democrat nu intenționează să predea puterea noii majorități și apelează la sprijin internațional pentru medierea „procesului pașnic de transmitere a puterii”. Dodon subliniază că toți moldovenii trebuie să fie uniți pentru „eliberarea Moldovei de regimul dictatorial criminal.”
CONTEXT
Deși Curtea Constituțională a R. Moldova decisese că termenul de 90 de zile pentru formarea unui guvern și a unui parlament funcțional expirase vineri, deputații Partidului Socialist și cei din blocul ACUM au votat sâmbătă un nou cabinet condus de Maia Sandu și pe liderul socialiștilor, Zenaida Greceanîi în funcția de președinte al legislativului.
Noua majoritate a declarat R. Moldova „stat capturat” și a votat și demiterea șefului parchetului specializat în anchete de corupție și pe cel al serviciului secret.
Curtea Constituțională a declarat sâmbătă toate aceste acțiuni drept nule de drept, iar duminică a emis o decizie considerând justificată suspendarea președintelui Igor Dodon pentru nerespectarea deciziilor Curții.
Partidul democrat, aflat la putere după alegerile parlamentare din urmă cu trei luni, a precizat că nu recunoaște votul de sâmbătă și că nu va preda puterea. Acesta și-a îndemant suporterii să protesteze în fața instituțiilor statului.
+++ CITEȘTE AICI TOATE EVENIMENTELE DE SÂMBĂTĂ +++
Îți mai recomandăm Deputații moldoveni au votat noul guvern condus de Maia Sandu / Curtea Constituțională declară totul nulPROTESTE
Zeci de persoane au instalat corturi în fața mai multor ministere, a procuraturii și a Curții Constituționale, afirmând că vor să apere instituțiile statului de preluarea lor prin noua majoritate parlamentară.
În Piața Marii Adunări Naționale a fost instalată peste noapte și o scenă cu însemnele Partidului Democrat.
REACȚII
Serviciul de Acțiune Externă al Uniunii Europene a publicat un comunicat în care face apel la calm și reținere. „Oficialii aleşi democrat trebuie să găsească o cale de dialog pentru Republica Moldova. Uniunea Europeană se aşteaptă ca Republica Moldova, ţară asociată la UE, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului nostru de Asociere”, se menţionează în comunicatul citat.
Ambasada Rusiei a cerut tuturor forţelor politice responsabile să evite destabilizarea, adăugând: "Susţinem eforturile partidelor parlamentare de a forma o coaliţie funcţională şi de a crea un guvern capabil să asigure pacea civilă durabilă şi dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova în conformitate cu normele democratice stabilite", scrie Mediafax.
Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a felicitat blocul ACUM compus din partidele membre PAS şi PPDA cu ocazia formării guvernului şi asumarea conducerii Republicii Moldova. Într-un comunicat emis presei Daul a declarat că va susţine Guvernul ACUM şi afirmă că va condamna ferm „orice încercare a răsturna noul Guvern ales democratic”.