Paul Stănescu a demisionat, potrivit unor surse care participă la ședința Comitetului Executiv al PSD, în semn de desolidarizare față de Viorica Dăncilă. El a pledat pentru stabilirea unei date a congresului PSD de alegere a noii conduceri a partidului după alegerile prezidențiale, așadar spre finalul anului. Viorica Dăncilă, în schimb, dorește un congres rapid, care să-i stabilizeze de președinte plin la PSD și premier, în cazul în care Cabinetul ei supraviețuiește unei moțiuni de cenzură.
Paul Stănescu are de partea lui mai multe filiale din Oltenia și fusese numit ca președinte executiv, numărul doi în ierarhia partidului, după arestarea lui Liviu Dragnea. La momentul respectiv, numirea sa a fost percepută ca un semnal că a venit timpul celor marginalizați de Dragnea.
Îți mai recomandăm Lupta pentru putere în PSD: două Congrese, prezidențiabil din afara partidului. Cine o susține pe V. Dăncilă să fie președintele PSDNu este clar încă raportul de forțe din PSD între diferitele tabere care vor să obțină conducerea partidului, însă demisia lui Stănescu poate fi interpretată ca o rupere de tabăra din jurul Vioricăi Dăncilă și intrarea în competiție directă cu aceasta.
Pentru un congres rapid mai pledează și Niculae Bădălău, influent în filialele din sudul țării.
Gabriela Firea, care are în jurul său primarii de sector din București, a declarat, la începutul ședinței CEx, că alegerea noii conduceri a PSD trebui făcută „fără grabă”, iar singurul congres oportun în vară ar fi pentru stabilirea candidatului la prezidențiale. Soțul lui Firea, primar de Voluntari, a anunțat că ar vrea să candideze la alegerile prezidențiale.
O discuție care se așteaptă să provoace tensiuni, dincolo de lupta pentru preluarea conducerii PSD, este desemnarea unui candidat la alegerile pentru Palatul Cotroceni. PSD nu a mai obținut funcția de președinte din anul 2000, Ion Iliescu fiind singurul dintre candidații PSD care au și câștigat scrutinul prezidențial. Toți ceilalți perdanți ai acestor alegeri, Adrian Năstase, Victor Ponta, Mircea Geoană, au preluat candidatura prezidențială din funcția de președinți ai PSD și toți au fost înlăturați din vârful partidului după pierderea fotoliukui la Cotroceni.
Până acum, nimeni din PSD nu și-a arătat intenția serioasă de a candida, iar Liviu Dragnea, cu o seară înainte de a fi încarcerat, a recomandat-o pe Gabriela Firea, care a declinat oferta. În PSD se vorbește despre un candidat din afara partidului, un gest fără precedent . PSD a avut o singură dată candidat importat - pe Ilie Năstase la Primăria București, care a pierdut, în 1996, alegerile în favoarea lui Victor Ciorbea, pe atunci candidat al CDR.