Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Filmul evenimentului, cine e suspectul împușcat și ce urmează

Candidatul republican la președinție, fostul președinte Donald Trump, este ajutat să coboare de pe scenă de agenții Serviciului Secret al SUA în timpul mitingului din orașul Butler, Pennsylvania, 13 iulie 2024.

  • Donald Trump a fost împușcat sâmbătă, 13 iulie, la un miting electoral, în Pennsylvania.
  • Glonțul i-a atins urechea dreaptă.
  • Staful său de campanie susține că fostul președinte „este bine”.
  • FBI-ul a numit atacul „tentativă de asasinat”.
  • Două persoane din mulțime au fost rănite grav, iar una a fost ucisă.
  • Suspectul a fost împușcat mortal la fața locului.
  • FBI l-a identificat drept atacator pe Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani.
  • Atentatorul este republican înregistrat.
  • Senatorii republicani cer explicații Serviciului Secret care asigura paza lui Trump.
  • Lideri din toată lumea au reacționat după tentativa de asasinat.
  • Comentatorii politici cred că incidentul îl va ajuta pe Trump în drumul spre un nou mandat la Casa Albă.

Autoritățile americane încearcă să afle motivul din spatele tentativei de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump. Oficialii au acuzat un tânăr de 20 de ani pentru atacul de la mitingul electoral de sâmbătă, 13 iulie, din Pennsylvania.

Presupusul atacator, identificat de FBI ca fiind Thomas Matthew Crooks, a fost ucis de ofițerii Serviciului Secret, iar un alt spectator a murit în timpul incidentului, transmite agenția guvernamentală americană. Alte două persoane au fost rănite grav.

Posibilul candidat republican la președinția Statelor Unite, în vârstă de 78 de ani, tocmai începuse să țină un discurs în orașul Butler, când s-au auzit mai multe împușcături, iar mulțimea a început să țipe. Trump și-a atins apoi urechea dreaptă, după care s-a ghemuit rapid în spatele podiumului unde ținea discursul.

Ofițerii serviciilor secrete - care sunt desemnați să-l protejeze pe Trump, precum și pe alți lideri politici importanți - au ajuns imediat pe scenă și l-au înconjurat.

În timp ce îl scoteau de pe scenă, în momentul în care Trump s-a ridicat, a fost vizibil sângele de pe urechea dreaptă și de pe obrazul fostului președinte. Acesta a fost dus de agenții Serviciului Secret într-o mașină care aștepta și a părăsit zona.

Butler, Pennsylvania - Miting electoral republican terminat cu focuri de armă și un posibil candidat rănit

De circa șase minute începuse discursul lui Donald Trump pe scena amenajată la Butler Farm Show, din Butler Pennsylvania. Vorbea despre imigranți - cerul era senin și afară era extrem de cald.

Dintr-o dată s-a auzit o serie de pocnituri, care păreau a fi împușcături. Trump și-a atins imediat urechea dreaptă, s-a uitat la sângele de pe mână și apoi s-a ghemuit rapid la pământ, în spatele podiumului.

Mulțimea a țipat, iar cei din gradenele din spatele lui au încercat să se adăpostească.

Your browser doesn’t support HTML5

Trump a fost evacuat brusc de pe scenă după un incident la mitingul de campanie

Șase agenți ai Serviciului Secret au alergat pe scenă și s-au năpustit pe și în jurul lui Trump. Pe scenă au urcat și alți ofițeri înarmați.

A urmat o a doua salvă de ceea ce părea a fi focuri de armă.

Agenții Serviciilor Secrete l-au ținut pe Trump la pământ timp de 25 de secunde. Se auzea cineva strigând: „Trăgătorul este la pământ!”.

Altcineva a strigat: „Mișcă-te!”, iar oamenii din mulțime continuau să țipe.

Agenții l-au ridicat pe Trump în picioare, nu mai avea pe cap șapca de baseball roșie „Make America Great Again”, părul era dezordonat, avea urechea însângerată și dâre de sânge pe față.

„Lasă-mă să-mi iau pantoful. Lasă-mă să-mi iau pantoful”, a spus Trump, în timp ce agenții îl ridicau de la sol. Apoi a spus: „Stai, stai, stai”, înainte de a-și ridica pumnul în aer.

Agenții de la Serviciul Secret l-au înconjurat pe Donald Trump și l-au scos de pe scena din Butler.

Un agent și-a ridicat brațul deasupra capului lui Trump, pentru a-l proteja de alte posibile focuri de armă.

Trump a ridicat pumnul spre mulțime și a strigat „Luptă, luptă, luptă!”. Oamenii din mulțime au început să scandeze „SUA, SUA”.

În timp ce agenții Serviciilor Secrete îl duceau într-un SUV negru din apropiere, Trump a ridicat continuu pumnul în aer.

Fostul președinte a ajuns apoi, cu un elicopter, la clubul său de golf din New Jersey.

„Este incredibil că un astfel de act poate avea loc în țara noastră”, a afirmat Trump pe platforma lui de social media, Truth Social, după împușcături.

Într-o a doua declarație, emisă la aproximativ 12 ore după eveniment, Trump a spus că așteaptă cu nerăbdare să vorbească la Convenția Națională Republicană, care e programată în cursul acestei săptămâni.

„În acest moment, este mai important ca niciodată să fim uniți și să ne arătăm adevăratul caracter de americani, rămânând puternici și hotărâți”, a mai spus Trump, pe propria sa rețea socială - Truth Social.

Fostul președinte american, Donald Trump, rănit în timpul unui miting electoral

Ce au văzut martorii?

„Am crezut că este un foc artificii. Apoi am văzut cum lucrurile se desfășurau cu rapiditate - când președintele Trump a căzut și Serviciul Secret a urcat pe scenă, s-au mai auzit focuri de armă”, a declarat Shane Chesher, 37 de ani, care stătea chiar în spatele lui Trump.

Copiii din apropiere țipau, spune Shane Chester: „Toată lumea a început să intre în panică. A fost haos.”

Un alt martor ocular a declarat pentru BBC că l-a văzut pe trăgător urcând pe acoperișul unei clădiri joase, chiar în afara perimetrului de securitate, cu o pușcă, și le-a strigat polițiștilor din apropiere să-i avertizeze despre potențiala amenințare.

Poliția a părut inițial confuză și nu a răspuns imediat la avertisment, a spus el.

„Următorul lucru despre care îmi amintesc - au răsunat cinci focuri de armă”, a declarat martorul.

„Serviciul secret i-a tras în cap. S-au târât pe acoperiș, aveau armele îndreptate spre el, s-au asigurat că era mort. Era mort și asta a fost tot, s-a terminat.”

Ben Maser se afla în afara perimetrului mitingului, ascultând-l pe Trump, când a observat doi ofițeri care păreau să caute pe cineva. Maser, un sudor de 41 de ani, a început să scaneze și el zona.

Imagine surprinsă cu câteva momente înainte ca Donald Trump să fie lovit de un glonț.

„L-am văzut pe tip pe acoperiș. I-am spus ofițerului că este acolo sus. A mers să-l caute”, afirmă Maser, citat de BBC.

Maser adaugă că nu l-a putut descrie pe bărbatul de pe acoperiș, dar a văzut că purta un tricou gri.

Jim Moore, în vârstă de 57 de ani, era în tribuna din spatele scenei în momentul în care au fost trase focurile de armă. Povestește că un bărbat care nu era departe de el a fost împușcat și a căzut. Agenții au venit și l-au escortat în spatele tribunei, unde a primit îngrijiri.

Cine a tras?

FBI l-a identificat pe trăgător ca fiind Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, o localitate apropiată de Butler, unde a avut loc mitingul electoral.

Ar fi tras asupra lui Trump și a mulțimii adunate la miting de pe o clădire aflată la aproximativ 150 de m de scena pe care urcase fostul președinte.

Crooks a fost împușcat mortal de Serviciul Secret la câteva secunde după împușcături.

Ce se știe despre Crooks până acum, conform Reuters:

  • Locuia la aproximativ o oră distanță de locul unde a avut loc împușcătura;
  • Registrele alegătorilor de stat arată că era republican înregistrat;
  • Când avea 17 ani, a făcut o donație de 15 USD către ActBlue, un comitet de acțiune politică care strânge bani pentru politicienii de stânga și democrați, potrivit unui dosar al Comisiei Electorale Federale din 2021;
  • A absolvit în 2022 Bethel Park High School, potrivit Pittsburgh Tribune-Review. Ziarul mai notează că acesta a primit un premiu de 500 de dolari de la National Math and Science Initiative;
  • Oamenii legii au declarat sâmbătă că Crooks nu avea niciun act de identitate și a trebuit să fie identificat folosind alte metode;
  • Tatăl lui Crooks, Matthew Crooks, în vârstă de 53 de ani, a declarat pentru CNN că încearcă să-și dea seama ce s-a întâmplat și că va aștepta până când va vorbi cu forțele de ordine înainte de a spune mai multe;
  • FBI-ul afirmă că ancheta este în desfășurare.

Kevin Rojek, agentul responsabil de biroul local al FBI, a declarat într-un briefing de presă de la sfârșitul zilei de 13 iulie că împușcătura asupra lui Trump e investigată ca o „tentativă de asasinat”.

Iar purtătorul de cuvânt al Serviciului Secret, Anthony Guglielmi, a declarat pe X că trăgatorul a tras „mai multe focuri către scenă dintr-o poziție ridicată din afara locului de miting”. El a mai spus că trăgătorul a fost „neutralizat”.

În noapte de 13 spre 14 iulie, drumurile care duceau la casa identificată ca aparținând familiei lui Crooks au fost blocate de către forțele de ordine.

Agenția de presă AP scrie că poliția a recuperat de la fața locului o pușcă în stil AR -- o pușcă ușoară, semi-automată, similară cu M16 al armatei americane. Arma este populară în Statele Unite și disponibilă pe scară largă pentru vânzare în toată țara.

Wall Street Journal (WSJ) scrie duminică după amiază, citând surse apropiate anchetei, că autoritățile spun că Thomas Matthew Crooks, ar fi folosit o armă de foc cumpărată de tatăl lui.

WSJ adaugă că autoritățile ar fi găsit dispozitive explozive în mașina suspectului, care era parcată în apropierea locului în care se desfășura mitingul.

Lunetiştii poliţiei au tras imediat după ce s-au auzit focutile de armă. Butler, Pennsylvania, sâmbătă, 13 iulie.

„Eroare gravă de securitate”

Atacul a ridicat imediat întrebări cu privire la eșecul Serviciului Secret, care oferă protecție pe viață foștilor președinți, inclusiv lui Donald Trump.

FBI-ul a spus că a preluat conducerea în investigarea atacului.

Parlamentarii republicani au afirmat că vor lansa investigații rapide asupra modului în care un atacator a reușit să se sustragă agenților serviciilor secrete și să urce pe acoperișul unei clădiri din apropierea unde vorbea Trump și să tragă mai multe focuri înainte de a fi ucis.

Aliatul miliardarului, Elon Musk, a cerut conducerea agenției să demisioneze.

Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a declarat pe rețelele de socializare că „directorul serviciilor secrete, Kimberly Cheatle, și alți oficiali responsabili de la DHS (Departamentul pentru Securitate Internă) și FBI vor fi audiați în fața comitetelor noastre cât mai curând posibil”.

Serviciul Secret a declarat la scurt timp după împușcătură că a început o investigație.

Atacul va duce cu siguranță la o revizuire a securității lui Trump și, în viitor, acesta va primi probabil un nivel de protecție asemănător cu un președinte în exercițiu, a declarat Joseph LaSorsa, un fost agent al Serviciului Secret.

„Va fi o revizuire intensă” a incidentului și „va avea loc o realiniere masivă”, a spus LaSorsa. „Acest lucru nu se poate întâmpla”.

Liderii lumii, mesaje după atentat

Liderii lumii s-au grăbit să condamne tentativa de asasinat împotriva candidatului republican la președinție, Donald Trump, un incident care zguduie campania electorală din SUA și stârnește temeri de noi violențe politice. Și politicienii români au condamnat atacul.

Președintele Joe Biden a spus că este recunoscător să audă că Trump este în siguranță și bine. „Mă rog pentru el și familia lui și pentru toți cei care au fost la miting, în timp ce așteptăm informații suplimentare”, a spus Biden în declarație.

„Acest tip de violență nu are ce căuta în America. Trebuie să ne unim ca o singură națiune pentru a o condamna”.

Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a condamnat „fără echivoc” ceea ce FBI a descris drept o tentativă de asasinat.

„Secretarul general condamnă fără echivoc acest act de violență politică. Transmite cele mai bune urări președintelui Trump pentru o recuperare rapidă”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Guterres, Stephan Dujarric, într-un comunicat.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că a fost „profund șocată” de incident.

„Violența în politică nu are loc într-o democrație”, a scris ea pe rețeaua X. „Îi doresc lui Donald Trump o însănătoșire grabnică și condoleanțe familiei victimei nevinovate (un susținător al lui Trump, n.r)”.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a spus că a fost șocat de atac.

„Violența în politică nu este niciodată acceptabilă. Gândurile mele se îndreaptă către fostul președinte Trump, către cei prezenți la eveniment și către toți americanii”, a spus el într-o postare pe rețeaua X.

Josep Borrell, principalul diplomat al Uniunii Europene, s-a declarat șocat și a condamnat ferm atacul.

„Încă o dată, asistăm la acte de violență inacceptabile împotriva politicienilor”, a scris el pe rețeaua X.

Premierul italian Giorgia Meloni și-a exprimat „solidaritatea” față de Trump, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron i-a urat „însănătoșire grabnică”, și a numit atacul „o tragedie pentru democrațiile noastre”.

„Franța împărtășește șocul și indignarea poporului american”, a scris Macron într-o postare pe rețeaua X.

Premierul maghiar Viktor Orban, care l-a vizitat pe Trump la casa lui din Florida în urmă cu câteva zile, a spus că gândurile și rugăciunile sale sunt la fostul președinte al SUA.

Iar președintele Ucrainei, care a avut o relație dificilă în trecut cu Trump, a declarat că a fost îngrozit când a auzit de atac.

„O astfel de violență nu are nicio justificare și nu are loc nicăieri în lume. Niciodată violența nu ar trebui să prevaleze”, a spus Volodimir Zelenski într-o postare pentru X.

„Ne rugăm pentru siguranța lui și pentru recuperarea rapidă”, a declarat premierul israelian, Beniamin Netanyahu.

Purtătoarea de cuvând a Kremlinului, Maria Zaharova, a îndemnat Statele Unite să „facă un bilanţ” al „politicilor lor de incitare la ură împotriva adversarilor politici, ţărilor şi popoarelor”, folosind tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump pentru a denunţa sprijinul american pentru Kiev, informează lefigaro.fr, preluat de news.ro.

Și în România, politicienii au reacționat după atacul împotriva lui Donald Trump.

„Sunt îngrozit de atacul asupra fostului preşedinte Trump la mitingul său de campanie. Îi doresc însănătoşire rapidă şi completă. Violenţa şi agresiunea nu sunt atributele niciunei democraţii. Noi românii suntem amături de poporul american”, a scris președintele Klaus Iohannis pe X.

Și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a scris un mesaj, tot pe rețeaua X.

„Ura, prejudecăţile şi violenţa nu au loc în existenţa niciunei democraţii. Atacul asupra lui Donald Trump este un atac la libertatea de exprimare şi de întrunire. Îi doresc recuperare uşoară. Dumnezeu să-l binecuvânteze şi Dumnezeu să binecuvânteze poporul american!”, spune Nicolae Ciucă.

„Transmit gândurile mele de recuperare rapidă preşedintelui Trump şi tuturor victimelor acestui atac oribil! Indiferent de diferenţele politice sau ideologice, recurgerea la violenţă nu este niciodată justificată sau acceptabilă”, a scris și premierul Marcel Ciolacu pe X.

Cine e Donald Trump

Fost star de televiziune, om de afaceri și fost președinte al SUA, în perioada 2017-2021, Trump și-a învins cu ușurință, la începutul campaniei, rivalii pentru nominalizarea republicană pentru președinția americană.

Donald Trump (78 de ani).

Fostul președinte a intrat în precampanie electorală cu mai multe probleme juridice, inclusiv patru dosare penale separate.

El a fost găsit vinovat, la sfârșitul lunii mai, pentru că a încercat să ascundă plăți către o vedetă de filme de adulți.

Dar celelalte trei dosare penale care îl vizează -- inclusiv două pentru încercările de a-și răsturna înfrângerea de la alegerile precedente-- au fost oprite, la începutul acestei luni, de diverși factori. Printe ei, o decizie a Curții Supreme, în urma căreia a fost declarat parțial imun la urmărire penală.

Trump susține, fără a avea dovezi, că toate cele patru urmăriri penale au fost orchestrate de Biden pentru a încerca să-l împiedice să revină la putere

Îți mai recomandăm Un judecător amână sentința în cazul lui D. Trump, condamnat pentru ascunderea plăților de cumpărare a tăcerii
Incidentul de sâmbătă noapte a avut loc cu două zile înainte de deschiderea Convenției Naționale Republicane - la care se așteaptă ca omul de afaceri și fostul star de reality TV să obțină nominalizarea partidului - și cu mai puțin de patru luni înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Site-ul web al campaniei electorale a lui Trump nu menționează vreun alt eveniment public la care ar particpa fostul președinte înainte de Convenție. Trump „așteaptă cu nerăbdare să vi se alăture tuturor în Milwaukee, în timp ce continuăm cu Convenția noastră”, se spune în comunicat.

Pennsylvania este considerat unul dintre statele cheie care vor decide rezultatul alegerilor.

Vicepreședintele Kamala Harris a fost și ea în Pennsylvania, unde a făcut campanie în aceeași zi cu mitingul lui Trump.

Surse: Reuters, AP

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.