Informația privind testarea la frontieră a fost difuzată de Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE, oficial la Digi24. Douăsprezece ore mai târziu informația a fost rectificată, cu o completare a Ambasadei Greciei de la București, care a transmis că testarea la frontieră va rămâne aleatorie, nu obligatorie.
Informația eronată a fost publicată ca urmare a unei traduceri greșite a Ambasadei României la Atena, a declarat MAE într-o declarație de presă pentru Europa Liberă.
„În contextul informațiilor anunțate de MAE în cursul zilei de ieri cu privire la modificarea condițiilor de intrare în Grecia, MAE precizează că, dintr-o regretabilă eroare de traducere a Ambasadei României la Atena a normelor publicate în Monitorul Oficial elen, nu a fost inclusă mențiunea testării conform unui algoritm stabilit de către autoritățile elene la trecerea frontierei, inducându-se ideea greșită că toți cetățenii care vor intra în Grecia pe cale terestră vor fi supuși testării.
În acest context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus încetarea raporturilor de muncă cu traducătorul de pe plan local care a efectuat traducerea, precum și cercetarea disciplinară și sancționarea responsabililor din cadrul misiunii diplomatice care trebuiau să valideze aceste informații.”
Comunicatul distribuit de către ambasada elenă pentru MAE nu a conținut informații adiționale privind regulile de tranzitare, acestea rămânând neschimbate.
Îți mai recomandăm Vacanță cu mașina | Cum se ajunge la cele mai populare destinații turistice din apropierea RomânieiActual, se poate călători în Grecia cu Certificatul Verde care poate fi obținut sub unul dintre următoare criterii:
- persoana a fost vaccinată împotriva Covid-19
- persoana prezintă un test negativ la frontieră
- persoana s-a vindecat în urma contactării virusului
Informația oficială, dar eronată, distribuită pe site-ul MAE spune:
„A fost introdusă obligativitatea testării la punctele de frontieră a tuturor persoanelor care intră pe teritoriul elen, indiferent de statul de origine! Persoanele depistate pozitiv la aceste teste vor fi supuse regimului de carantină cu durata de 10 zile la locul de domiciliu sau la o locație stabilită de autoritățile elene. Persoanele confirmate pozitiv la aceste teste, dar care au fost imunizate complet (14 zile de administrarea celei de-a doua doze ori a dozei unice pentru serul Johnson&Johnson), sunt supuse unei perioade de carantină de doar 7 zile. În ultima zi de carantină, toate aceste categorii de persoane vor fi supuse unui test tip PCR.”
Informația greșită transmisă de Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE completa informația de pe site:
„A fost introdusă recent obligativitatea testării la punctele de frontieră a tuturor persoanelor care intră pe teritoriul elen, indiferent de țara de origine. Asta înseamnă că cetățenii români care vor intra pe cale rutieră în Grecia vor fi testați cu toții, indiferent de țara de origine, iar cei depistați pozitiv vor fi supuși regimului de carantină pentru o perioadă de zece zile, fie la locul de domiciliu, dar în cazul turiștilor vorbim de locații stabilite de autoritățile elene... Turiștii care intră terestru în Grecia vor fi testați, nu contează că sunt vaccinați, testați că au trecut prin boală, toată lumea va fi testată.”
Această decizie ar fi intrat în vigoare de la 1 iulie, suprapunându-se cu data introducerii certificatului digital pentru călătorie. Certificatul Verde intră în aplicare de astăzi și va facilita traficul între țările europene a cetățenilor statelor membre.
Informația dată de MAE a fost contrazisă de mai mulți oameni de pe rețelele de socializare care erau sceptici având în vedere declarațiile date până acum de guvernul elen. În plus, informația nu apăruse oficial pe nici un site guvernamental elen.
Rămâne în vigoare obligativitatea completării formularului de identificare a pasagerului înainte de intrarea în țară. Necompletarea acestui document se pedepsește cu amenzi de până la 500 de euro.
ANAT: MAE să fie mai responsabil și atent
De asemenea, Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România a emis un comunicat prin care solicită ca MAE să fie „mai atent și mai responsabil atunci când comunică un anunț important.”
ANAT amintește de importanța transmiterii corecte a informațiilor, mai ales în contextul în care ne aflăm într-un sezon turistic, iar mulți români își plănuiesc concediile în Grecia.
„Un astfel de anunț poate declanșa, pe lângă panică, și un val de renunțări sau anulări. Orice anunț tradus eronat poate determina pierderi de neconceput industriei turistice”, spune ANAT.
Mediul online a fost deosebit de îngrijorat de anunțul greșit având în vedere cozile deja foarte lungi pentru a intra în Grecia. Testarea obligatorie la graniță ar înrăutăți condițiile de la frontiera elenă și ar răni industria turismului.
„E o eroare care a creat agitație în rândul turiștilor și a creat presiune pe agențiile de turism. Sperăm ca pe viitor să apară și corecțiile necesare. Oamenii sunt foarte sensibili la modificările de condiții”, a spus Sebastian Constantinescu, expert în turism de la TravelPlanner.
Îți mai recomandăm Vacanță cu mașina | Cum se ajunge la cele mai populare destinații turistice din apropierea României