Graba ministrului justiției este explicabilă, mai ales în contextul în care, potrivit prevederilor din OUG, nu doar procurorul general este vizat, dar și alți 27 de procurori din DNA. Instituția anticorupție va fi practic decapitată, iar din cei 27 de procurori care sunt în acest moment interimari, 12 sunt șefi de secție, printre care și Călin Nistor, recent numit interimar la conducerea DNA, Dănuț Volintiru, șeful secției pentru combaterea corupției si Mădălina Scarlat, șefa Secției judiciare. Până în vară se urmărește înlocuirea tuturor acestor procurori, pentru pozițiile cărora va fi declanșată procedura de selectare, spun surse din parchet pentru Europa liberă. O problemă o reprezință Călin Nistor, al cărui intrerimat expiră, potrivit legislației actuale, peste 6 luni, dar de care ministrul Toader ar vrea să scape mai repede folosindu-se de noua OUG.
Miza acestor schimbări este foarte mare, deoarece Ordonanța de urgență conține articole prin care judecătorilor ( care au fost cândva și procurori) li se permite să ocupe funcții de conducere la vârful parchetelor. Mai mult, pentru a le facilita accesul, Ordonanța elimină condiționarea legată de limita de vechime.
Îți mai recomandăm Augustin Lazăr despre OUG dată de Toader: E neconstituțională, înlătură controlul ierarhic pe care îl exercită procurorul generalPotrivit unor informații din presă, ministrul Toader a și pus ochii pe un judecător care să fie plasat în locul lui Augustin Lazăr la șefia Parchetului General: Corina Mândrilă de la Curtea de Apel București. Aceasta este judecătoarea care l-a condamnat pe Radu Mazăre la cinci ani de închisoare pentru o fraudă de peste 100 milioane euro, condamnare mărită la 10 ani de Înalta Curte.
Întrebat dacă aceasta este, într-adevăr, favorită, Toader a răspuns: "Credeți că ai putea să ai un favorit dinainte?".
Îți mai recomandăm DNA avertizează că din 20 martie este decapitată, în urma ordonanței care modifică Legile JustițieiÎn ce privește șefia DNA, după eșecul cu Adina Florea, respinsă deja de mai multe ori de președintele Iohannis, ministrul Toader se pare că s-ar orienta fie spre judecătorul Cristian Deliorga, fost vicepreședinte CSM, care a fost cercetat acum câțiva ani de DNA și considerat un apropiat al fostului cerc de putere din Constanța, ( acum condamnat), fie spre Bogdan Licu, actualul adjunct al procurorului general. Acesta are însă o mare problemă: și-a plagiat teza de doctorat obținută de la Academia de Informații a SRI.
Ministrul Toader a anunțat că declanșează procedura de numire a unui nou procuror-șef, s-a dus la Parchetul General joi dimineață, dar nu s-a întâlnit cu Augustin Lazăr, așa cum ar fi fost normal, ci cu Elena Iordache, șefa Asociației procurorilor, o susținătoare a modificărilor operate la legile justiției și a înființării controversatei Secții speciale pentru anchetarea magistraților.
Augustin Lazăr a ieșit cu acuze dure la adresa unui astfel de comportament.
„Să vină la conducătorul instituției și să-i spună bărbătește ce probleme sunt. Ministrul Justiției nu poate să vină în instituție tiptil, tiptil la un procuror care are probleme de reprezentativitate", a spus Lazăr, vizibil nervos.
"Domnul ministru tocmai a recunoscut că a eșuat în procedurile ilegale pe care le-a făcut. El tocmai a recunoscut că trebuia, în mod legal, să înceapă procedura de numire a unui nou procuror. În acest moment nu există o procedură legală, o procedură serioasă", a mai declarat Augustin Lazăr.
În opinia lui Lazăr informația zilei este cu totul alta: ”Informatia era că magistrații din țara au fost convocați să-și dea cu părerea cu privire la un act normativ suspect de neconstitutionalitate”.
Este vorba de adunările generale convocate de secția de procurori a CSM în care aceștia trebuie să-și spună punctul de vedere în legătură cu Ordonanța de urgență.
Deși ministrul susține că procedura de selectare a candidaților pentru șefia Parchetului general va fi una transparentă și că ”oricine se poate înscrie”, din punctul de vedere al magistraților, așa cum a reieșit și din diferitele comunicate ale parchetelor și asociaților de magistrați, Ordonanța de Urgență este cu ”dedicație”. ”Este încă o dispoziție legală care se dă pentru persoane, e cu dedicație și candidatul e deja vizat”, a declarat judecătorul Cristi Danileț pentru Europa Liberă.
Îți mai recomandăm Magistrații se ridică: cer intervenția lui Iohannis, a Avocatului Poporului pentru stoparea Ordonanței „judecătorului de tip nou”O întrebare este de ce la vizita-fulger făcută la Parchetul General, ministrul justiției s-a întâlnit cu Elena Iordache, președinta Asociației Procurorilor, și nu cu Augustin Lazăr.
”Am băut împreună o cafea”, a declarat ministrul la plecare fără să spună și ce a discutat.
Subiecte ar fi multe, pentru că Elena Iordache, potrivit surselor Europa Liberă, a susținut înființarea Secției speciale dorite de coaliția PSD-ALDE, ba chiar s-a dus și la CSM să exprime acest punct de vedere, în pofida poziției contrare a Asociației procurorilor. După acest episod procurorul Bogdan Gabor și-a dat demisia din funcția de președinte împreună cu peste jumătate din membri și au format o Asociația pentru apărarea statului procurorilor, condusă în momentul de față de Antonia Diaconu.
Asociația procurorilor, ca și Asociația Magistraților (AMR) în care este membră judecătoarea Viorica Costiniu, al cărei soț a fost condamnat pentru corupție, susțin umăr la umăr toate actele guvernului.