Toader se plânge abia acum că au existat presiuni pentru adoptarea unor ordonanțe privind amnistia și grațierea

Tudorel Toader, cu puțin timp înainte să fie demis

Declarația de pe facebook a lui Tudorel Toader este în flagrantă opoziție cu aserțiunile sale din perioada în care a fost ministru, când nega că ar fi vorba în disputele politice cu PSD de o ordonanță de urgență pentru amnistie și grațiere. Presa relata, în acea perioadă, înaintea ședințelor Executivului, că urma să se adopte această ordonanță. De fapt, era vorba de reluarea unei ordonanțe din prima lună de guvernare a PSD, când a fost adoptată în Guvernul Grindeanu, cu Florin Iordache ministru al Justiției, celebra și hulita OUG 13. Cea care a scos în stradă zeci de mii de români și care a fost ulterior abrogată.

Ce spune acum Tudorel Toader

Cronologia evenimentelor arată că Tudorel Toader a susținut public adoptarea unei OUG pentru reglementarea contestației în anulare, o măsură la care se aplează foarte rar, după ce procesele sunt încheiate definitiv.

De asemenea, în ultima parte a ministeriatului său, a existat o dispută aprigă între Toader și PSD, legată de o ordonanță de urgență prin care să fie relaxate pedepsele pentru corupție, prin modificarea Codurilor penale. Ordonanțele au fost redactate, presa le-a prezentat conținutul, însă nu au ajuns să fie adoptate de Guvern. Ambasadorii țărilor occidentale au apelat la Viorica Dăncilă solicitându-i să nu aprobe ordonanțele respective.

Toader a fost înlocuit din funcție, iar modificările au fost adoptate prin dezbatere parlamentară.

Practic, încă din primăvară presa a relatat că motivul demiterii sale este neadoptarea prin OUG a acestor modificări la Codurile penale, care ar fi dus la intrarea lor în vigoare imediat.

Toader invocă acum în premieră o ordonanță de urgență a amnistiei și a grațierii. Legea în acest sens, aflată la Parlament, ar urma să fie respinsă îngtr-o sesiune extraordinară, anunțată de PSD.