„Trădare” | Proteste în Ungaria din cauza campusului universitar chinez

Lui Viktor Orban i se reproșează apropierea de guvernele iliberale și închiderea punților de comunicare cu UE. Imagine din 28 mai, 2021

Mii de unguri au protestat, sâmbătă, la Budapesta, împotriva planului privind construirea unui campus al unei universități chineze. Pe pancarte se putea citea cuvântul trădare.

Opozanții premierului ungar Viktor Orban l-au acuzat de apropierea de China. Ei se tem că deschiderea campusului ar scădea calitatea educației și ar ajuta Beijingul să își crească influența în Ungaria și în Uniunea Europeană, informează Reuters.

„Nu sunt de acord cu întărirea unei relații de tip feudal cu China”, a declarat Patrik, un student de 22 de ani care a participa la protest, dar care a refuzat să își dea prezinte numele complet. El a spus că banii ar trebui utilizați pentru îmbunătățirea condițiilor din propriile universități din Ungaria, nu să construiască una chinezească.

Guvernul a semnat în luna aprilie un acord cu Fundația Fudan din Shangai pentru construirea unui campus în Budapesta, chiar pe locul unde erau planificate cămine pentru studenții maghiari.

Oficialii din Ungaria au precizat că Fudan este o instituție de top la nivel mondial și campusul va permite studenților să învețe de la cei mai buni.

Agenția MTI a citat un reprezentant al guvernului de la Budapesta, care a susținut că protestul de sâmbătă este inutil și a respins „isteria politică” bazată pe bârfe și informații din presă.

Politicienii din Opoziție au criticat costurile prea ridicate ale proiectului, dar și lipsa de transparență. Primarul din Budapeste se opune planului guvernamental.

„Fidesz vinde locurile studenților maghiari și viitorul acestora doar pentru a putea aduce universitatea de elită a dictaturii din China în țara noastră”, au scris organizatorii pe Facebook.

Criticii proiectului susțin că acesta reprezintă și un risc pentru securitatea națională a Ungariei.

Beijingul a transmis săptămâna aceasta că doar câțiva politicieni din Ungaria încearcă să obțină atenție și să blocheze cooperarea între China și Ungaria.

Viktor Orban a dezvoltat relații cordiale cu China, Rusia și alte guverne iliberale, în timp ce a închis legăturile cu Occidentul prin limitările impuse independenței cercetării științifice, sistemului judiciar și presiunii asupra mass media.

Pentru prima dată din 2010 de când a venit la putere, el se va confrunta cu o opoziție unită la alegerile parlamentare din 2022.

Îți mai recomandăm Ungaria vs Parlamentul European | Curtea de Justiție a UE confirmă activarea „Art. 7” împotriva țării vecine