Think tank: Traficul feroviar în creștere între Coreea de Nord și Rusia arată o probabilă furnizare de arme

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, au discutat la cosmodromul Vostohnîi din regiunea Amur, în estul îndepărtat al Rusiei, pe 13 septembrie 2023.

Traficul feroviar între Coreea de Nord și Rusia este la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, conform monitorizărilor efectuate de o organizație americană. Acest lucru arată o posibilă furnizare de arme. Liderul nord-coreeam Kim Jong Un și președintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit luna trecută.

Traficul feroviar de-a lungul graniței dintre Coreea de Nord și Rusia a crescut săptămâna trecută la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, sugerând furnizarea de arme dinspre Phenian către Moscova, se arată într-un raport al proiectului Beyond Parallel Project, susținut de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale cu sediul la Washington.

Imaginile din satelit au arătat pe 5 octombrie un număr „fără precedent” de aproximativ 73 de vagoane de marfă la gara feroviară Tumangang, situată în orașul nord-coreean de frontieră Rason.

Traficul a fost cu mult mai mare decât cel observat în ultimii cinci ani, inclusiv la nivelurile de dinaintea pandemiei, a precizat Beyond Parallel Project.

Intensificarea traficului feroviar vine la aproape o lună după ce Vladimir Putin și Kim Jong Un au discutat față în față, când au vorbit despre o cooperare militară mai strânsă, transmite Reuters.

Întâlnirea celor doi a avut loc în Orientul Îndepărtat al Rusiei, fiind discutate chestiuni militare, războiul din Ucraina și aprofundarea cooperării militare și economice.

Îți mai recomandăm Kim Jong Un și-a încheiat vizita în Rusia fără să anunțe un acord cu Vladimir Putin

Însă, imaginile din satelit au arătat că, la cinci zile după summit, numărul vagoanelor de marfă de la Tumangang a început să crească.

„Având în vedere că au discutat despre unele schimburi și cooperare militară la recentul lor summit, creșterea dramatică a traficului feroviar indică probabil furnizarea de arme și muniții de către Coreea de Nord pentru Rusia”, a declarat organizația.

Transferurile militare între cele două țări ar încălca mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și ar face obiectul unor sancțiuni suplimentare din partea Statelor Unite și a aliaților săi, mai spune organizația.

Noile dezvăluiri vin ca urmare a îngrijorărilor că Moscova ar putea căuta muniție de la Coreea de Nord pentru a-și susține stocurile tot mai reduse în invazia sa în Ucraina, în timp ce regimul de la Phenian ar putea obține ajutor tehnologic pentru programele sale de sateliți de spionaj și rachete.

Kim Jong Un continuă vizita cu specific militar, în ciuda avertismentelor să nu livreze arme Rusiei