Transportatorii polonezi au deblocat un punct de trecere a frontierei cu Ucraina

Camioane ucrainene în parcarea de lângă punctul de trecere a frontierei polonezo-ucrainene de la Korczowa, la 5 decembrie 2023

Camionagiii polonezi au renunțat duminică să mai blocheze un punct de control de la frontiera cu Ucraina, au anunțat autoritățile ucrainene, la câteva zile după ce autoritățile celor două țări au discutat despre modul în care pot soluționa disputa comercială care a deteriorat relațiile dintre ele.

Transportatorii polonezi au blocat punctele de trecere de la începutul lunii noiembrie pentru a protesta față de ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială din partea transportatorilor ucraineni.

Poliția de frontieră ucraineană a declarat duminică pe Telegram că protestul de la punctul de control Medika-Șehîni s-a încheiat la ora 9:30 (0730 GMT), înregistrarea și trecerea camioanelor desfășurându-se „ca de obicei"”.

Uniunea Europeană renunțase la cerința ca firmele de transport ucrainene să dețină permise de intrare, într-un gest de solidaritate după invazia Rusiei din februarie 2022. Scutirea a fost prelungită până în iunie 2024.

Camionagiii polonezi spun că această măsură este pe punctul să-i ruineze. Pe de altă parte, Ucraina s-a bazat foarte mult pe această rută pentru exporturile și importurile sale, mai ales că porturile din Marea Neagră au fost blocate din cauza războiului cu Rusia.

Protestele au declanșat cozi lungi de vehicule și au tensionat legăturile. Polonia a fost unul dintre cei mai fideli aliați ai Kievului în UE și a primit sute de mii de refugiați ucraineni.

Vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți oficiali de rang înalt s-au întâlnit la Kiev cu noul ministru polonez de externe, Radoslaw Sikorski, pentru a discuta modalitățile de soluționare a blocadei.

Noul prim-ministru polonez, Donald Tusk, a subliniat în repetate rânduri sprijinul său pentru Ucraina și s-a angajat să ajungă la un acord cu camionagiii nemulțumiți din țara sa.